ORÇEV ve Gülyalı Belediyesi'nin mücadelesi sonuç verdi: 'Kumsallarımızı bir kez daha korumayı başardık'

Abone ol

Gülyalı Belediyesi ve Ordu Çevre Derneği’nin (ORÇEV) Gülyalı’dan başlayan Giresun Çevre Yolu Projesi çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporunun iptali için Karayolları Genel Müdürlüğü’ne karşı açtıkları dava sonuçlandı

Ordu'nun Gülyalı ilçesinden başlaması planlanan Giresun Çevre Yolu Projesi kapsamında Gülyalı'ya bağlı Tepeköy mevkiindeki kumsala kavşak yapılmasına itiraz eden Gülyalı Belediyesi ve ORÇEV, konuyu yargıya taşıdı.

Giresun Çevre Yolu Projesi'ne ait ÇED'in iptali istemiyle Ordu 1'inci İdare Mahkemesi'ne açılan davada mahkeme "iptal kararı" verdi. Dava, Danıştay 6'ncı İdare Mahkemesi'nde kesin sonuca bağlandı. Danıştay, Ordu 1'inci İdare Mahkemesi'nin kararını onadı.

"İTİRAZIN HAKLI BULUNMASI BİZLERİ MUTLU ETTİ"

Kumsal alanın korunmasına mutlu olduğunu ifade eden Gülyalı Belediye Başkanı Ulaş Tepe, "Giresun Çevre Yolu projesi kapsamında ilçemiz sınırlarında yapılması planlanan viyadüğün kumsallarımızı yok etme tehlikesine karşılık, Gülyalı Belediyesi olarak Ordu Çevre Derneğimizle birlikte gerçekleştirdiğimiz itirazın mahkemelerce haklı bulunması bizleri ziyadesiyle mutlu etmektedir" dedi.

"HASSASİYETİMİZİ SÜRDÜRECEĞİZ"

Karadeniz Sahil Yolu Projesi'ne de değinen Tepe, şunları söyledi:

"Karadeniz Sahil Yolu uygulamaları sonucunda birçok yerleşim yeri kumsal alanlarını kaybetti. Bugün denizle iletişimi kopmuş bir bölge haline geldik. Elimizdeki mevcut kumsal alanları korumak mecburiyetindeyiz. Tepealtı Mahallemizde Ordu Büyükşehir Belediyemizin Halk Plajı yer almaktadır. Bu geniş kumsal alan şehrimizin denize girilebilecek nadir lokasyonlarından biridir. Dolayısıyla bu alana yapılacak viyadük kumsallarımıza saplanan bir bıçak etkisi yaratacaktır.

Burada özellikle vurgulamak isterim ki bizler yolun yapılmasına hiçbir zaman karşı değiliz. Sadece buradaki mevcut planlamanın kumsallarımızı yok etmeyecek, doğamızın görünümünü ve dengesini bozmayacak biçimde gözden geçirilerek yeniden ele alınmasını istiyoruz. Gelişen teknik imkanlar bunu mümkün kılmaktadır. Kumsallarımızı ve çevremizi gelecek nesillere korunmuş bir şekilde emanet etmek için hassasiyetimizi sürdüreceğiz."

"KUMSALLARIMIZI BİR KEZ DAHA KORUMAYI BAŞARDIK"

ORÇEV yönetiminden yapılan yazılı açıklamada, davanın Gülyalı ilçesindeki kumsalın yok olmaması açısından açıldığını, korunması gerektiğine vurgu yapılırken, "Ordu ili ilçeleriyle birlikte Karadeniz sahil boyunca deniz doldurularak yapılan karayolundan etkilenmeyen tek il. Bu konuda mitingler de yapıldı. Bu kazanımın çevre yolu projesiyle yok edilmesine suskun kalmazdık. Gülyalı Belediyesi’yle birlikte Gülyalı ilçemizin kumsalını korumak için dava açtık. Kumsallarımızı bir kez daha korumayı başardık" değerlendirmesi yapıldı.

"KOPYALA-YAPIŞTIR BİÇİMİNDE YAPILAN BİR PROJE MAHKEME TARAFINDAN REDDEDİLDİ"

ANKA Haber Ajansı'na açıklama yapan ORÇEV Yönetim Kurulu Üyesi Coşkun Özbucak ise şunları söyledi:

"Yeniden projeyi çizecekler. Nasıl sonuçlanacak, göreceğiz. Mahkemenin iki önemli gerekçesi var. Birincisi, iddia edildiği gibi buraya yapılacak kavşak trafik yoğunluğunu ortadan kaldırması söz konusu değil. İkincisi de halkın kullandığı kumsalın yok edilmesi, ekolojik dengeyi bozacağıyla ilgili. Yine mahkemenin, bilirkişi heyetinin raporuna göre verdiği kararda proje hazırlanırken ne heyelan ne toprak kayması ne yağışların etkileri sonucu nelerle karşılaşılacağı vurgulanmamış. Hatta çıkarılacak malzemenin nereye depolanacağı bile ÇED dosyasında söz konusu değil. Yani kopyala-yapıştır biçiminde yapılan bir proje mahkeme tarafından reddedildi" diye konuştu.

(ANKA)

3 HES projesi için iptal kararı! Sevinçle karşılandı Çevre AKP'li belediyeden geri adım! Köylülerin mücadelesi sonuç verdi Çevre İkizköy, Şavşat, Ulubey: Talana karşı halkın mücadelesi sürüyor Çevre Tunceli'de STK'lardan ortak açıklama: 'Yangınlar insanlık suçudur' Çevre