Osman Kavala 1515 gün sonra serbest bırakılacak mı?

Abone ol

Avrupa Konseyi’nin “ihlal prosedürü” kararı sonrası, Osman Kavala’nın tutukluluk hali ilk kez mahkeme tarafından değerlendirilecek. Bugün ayrıca çeşitli adliyelerde kritik birçok siyasi dava görülecek.

1515 gündür tutuklu bulunan iş insanı, aydın Osman Kavala’nın tutukluluk haline itiraz bir kez daha görüşülecek. Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin Osman Kavala’nın bırakılması kararına uymayan Türkiye için “ihlal prosedürü” başlatmıştı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, bu karar sonrası ilk kez Osman Kavala’nın tutukluluk halini değerlendirecek.

4 YILDAN UZUN SÜREDİR TUTUKLU

17 Ekim 2017’de Gaziantep’te gözaltına alındıktan sonra 1 Kasım’da hükümeti devirmek veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs ve cebir ve şiddet kullanarak anayasal düzeni devirmeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklanarak Silivri Cezaevi’ne gönderilen Osman Kavala, o tarihten beri 1515 gündür hapis.

Gezi protestolarında yer aldığı, Taksim Dayanışması üyeleriyle telefon görüşmeleri yaptığı ve eylemlerin finansörü olduğu iddia edilen Kavala’nın da içinde bulunduğu Gezi davası iddianamesi kendisinin tutuklanmasından 16 ay sonra hazırlanabildi ve İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

10 Aralık 2019’da da AİHM, Kavala’nın tutukluluğunun devam etmemesi gerektiğine ve tutukluluğun hak ihlali olduğuna hükmetti.

KAVALA CASUSLUK SUÇLAMASINI REDDETTİ

24 Haziran 2019’da başlayan yargılamanın altıncı duruşmasında Kavala ve diğer tüm sanıklar hakkında beraat kararı verildi. Ancak Osman Kavala, cezaevinden tahliye edilmeden Türk Ceza Kanunu (TCK) 309. maddeden, yani 11 Ekim 2019’da beraat ettiği suçlamadan yeniden tutuklandı.

Osman Kavala, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son davasında ABD’li akademisyen Henri Barkey ve Taksim Dayanışma’dan 16 kişi ile Beşiktaş kulübünün taraftar gruplarından Çarşı’dan 35 isimle birlikte başta 'hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüs' olmak üzere birçok suçlama nedeniyle yargılanıyor.

Bu dava kapsamında 'casusluk' ile suçlanan Osman Kavala, duruşmalarda bu iddiaları reddetti.

TÜRKİYE HAKKINDA İHLAL PROSEDÜRÜ BAŞLATILDI

Daha önce Kavala hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin verdiği kararının uygulanmasını isteyen Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi, 30 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında yaptığı toplantılarda Türkiye hakkında ‘‘ihlal prosedürü’’ başlattı.

Türkiye, Azerbaycan’dan sonra bu prosedürü tabi tutulan ikinci ülke oldu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kendisi hakkında yaptığı açıklamalar nedeniyle yargılamalara katılmayacağını açıklayan Osman Kavala Gezi davasının 26 Kasım’daki ikinci duruşmasına katılmadı. Davanın üçüncü duruşması 17 Ocak'ta görülecek.

ADLİYELERDE SIRADAN BİR GÜN

Bugün ayrıca çeşitli adliyelerde birçok siyasi dava görülecek. Bu davalardan bazıları şöyle:

Gazeteciler İzel Sezer ve Doğan Ergün’ün “iftira”, “hakaret” ve “kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verilerin basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesinde, görülecek. Gazetecilere yönelik suçlamalara delil olarak İleri Haber’de yayınlanan iki haber delil olarak gösteriliyor. İki gazeteci hakkında 11 yıl 4 aya kadar hapis cezası isteniyor.

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Eren Keskin ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın “Basın Kanununa muhalefet” suçlamasıyla yeniden yargılandıkları davanın üçüncü duruşması İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde, görülecek.

Gazeteci Can Dündar İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi’nde gıyabında yargılanacak. Yargılama konusu Özgür Gündem gazetesinin nöbetçi genel yayın yönetmenliğini yapmış olması. 3 yıla kadar hapis cezası istenen Dündar bir süredir Almanya’da yaşıyor.

Bir önceki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün danışmanı da olan gazeteci Ahmet Sever hakkında üç ayrı dava İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde. Sever hakkında, Çankaya’daki başmüşavirliği dönemini anlattığı İçimde Kalmasın Tanıklığımdır kitabı nedeniyle üç ayrı hakaret davası açılmıştı.

KCK davasında verilen cezası Yargıtay tarafından bozulan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel ve HDP Mardin Milletvekili Pero Dündar’ın da aralarında bulunduğu 38 kişinin altıncı kez karşısına çıkacak. Duruşma Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde.

Diyarbakır’daki bir başka davada ise sanatçı Ferhat Tunç yargılanacak. Sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası yapmakla suçlanan sanatçı bir süredir yurt dışında. Dava Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Murat Ongun'dan Tevfik Göksu'ya 'Halk Ekmek' yanıtı: Trollerle eş güdümlü çalışan belediye başkanı... Güncel Dehşetin perde arkası: Ziya Bandırmalıoğlu cinayetinde mega yat iddiası Güncel Tolga Şardan yazdı: Ucuz et skandalında ikinci perde Güncel İstanbul Valiliği hakkındaki şikayeti kendisi inceledi; işlemden kaldırdı: Karar, İstinaf'tan döndü Güncel