Oxford'dan koronavirüs aşısında yeni adım: Tartışmalı yöntem kullanılacak

Abone ol

Koronavirüs aşısı çalışmalarını sürdüren Oxford'da "Challenge trial" adı verilen yöntem kapsamında gönüllülere virüs enfekte edilecek.

Covid-19 aşısı yarışında önde giden Oxford ekibi, klinik denemeler kapsamında aşının etkisini test etmek için aşılanmış gönüllüleri bilinçli olarak virüse maruz bırakmayı planlıyor.

"Challenge trial" adı verilen tartışmalı yöntem kapsamında, aşının etkili olup olmadığı, virüsle enfekte edilen gönüllülerin üzerinde denenebilecek.

TARTIŞILAN YÖNTEM

Sağlıklı gönüllülere dışarıdan patojen verilen "challenge trial" yöntemi aşı geliştirme sürecinde rutin bir yaklaşım olmasına karşın, net bir ilaç ve tedavi yönteminin olmadığı Covid-19 hastalığı durumunda etik ve pratik bakımdan tartışmalara sebep oluyor.

Human challenge denemelerde gönüllüler, kontrollü bir laboratuvar ortamında virüse maruz bırakılıyor. Bu durumda deneme süreci haftalar içinde tamamlanabilecek şekilde hızlanıyor ve daha az sayıda katılımcıyla deneme gerçekleştirilebiliyor.

"DENEMELERİ YIL SONUNA KADAR TAMAMLAMAYI UMUYORUZ"

Guardian'dan Hannah Devlin'in haberine göre, aşı çalışmasını yürüten Oxford Üniversitesi Jenner Enstitüsü Direktörü Prof. Adrian Hill, Oxfordlu bilim insanlarının bu tür bir denemenin teknik hazırlığı üzerine çalıştıklarını belirtti. Hill, "Challenge denemeleri bu yılın sonuna kadar tamamlamayı umuyoruz. Bu yöntem, Faz 3 ile paralel gidebileceği gibi, Faz 3 sonrası da uygulanabilir. Bu iki yöntem birbiriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan fikirler" diye konuştu.

Bilim Kurulu Üyesi uyardı: Kurban derisinden koronavirüs bulaşır mı? Sağlık 'Madem vaka sayısı sabitlendi, o zaman neden yoğun bakım hasta sayısı sabitlenemedi?' Sağlık Uçak yolculuğunda koronavirüs bulaş riski azaltılabilir mi? Sağlık Bilim Kurulu üyesi Tevfik Özlü uyardı: Birlikte yemek yemek ve sigara içmek güvenli değil Sağlık