Öyle bir şeyi yasakladılar ki... Tanrıkulu Meclis'e taşıdı
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 1993 yılında gözaltında kaybedilen Ferhat Tepe'yle ilgili Meclis tutanağı ve AİHM kararlarına getirilen erişim engelini Meclis'e taşıdı.
CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergesinde, 1993 yalında Ferhat Tepe'nin gözaltında kaybedilmesiyle ilgili Meclis tutanağı ve AİHM kararlarına getirilen erişim engelini sordu.
56 İÇERİĞE ENGELLEME
Gazeteci Ferhat Tepe 1993 yılında gözaltında kaybedildi. Olayda sorumlulardan biri olarak ismi geçen ve 1993 yılında Bitlis'te Tuğgeneral olarak görev yapmış Korkmaz Tağma, kişilik hakları ihlali gerekçesiyle, 55 haber ve yazıya erişim engeli getirilmesini istedi.
Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği tarafından 17 Aralık 2018 tarihinde Tağma hakkındaki 56 içeriğin tamamına yönelik talebinin kabulüne karar verdi. Engellenen haber ve yazıların yanı sıra, bir web sitesinde yer alan bir PDF dosyası da Ankara 8. Sulh Ceza Hakimliği kararıyla erişime engellenmiş oldu. Bu PDF dosyası ise Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 1 Eylül 1993 tarihli ve 47 sayfa numaralı tutanağıydı. Tutanakta Hatip Dicle, Leyla Zana ve Ahmet Türk dahil 10 HEP’li Milletvekilinin Meclis Araştırması açılmasını talep etmesine ilişkin 12 Ağustos 1993 tarihli dilekçelerini içeriyordu. Bununla birlikte dilekçe ve tutanakta İshak Tepe’nin Korkmaz Tağma’yla ilgili iddialarına da yer verilmişti.
AİHM KARARINA DA ENGEL
Erişim engeli gelenler arasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin olay hakkındaki kararı da bulunuyordu. Bu karar Adalet Bakanlığı sayfalarında yer alıyordu. Hakimlik, Adalet Bakanlığı’nın resmi internet sitesinde yayınlanan AİHM kararının erişime engellenmesine karar vermiş fakat kararla ilgili URL adresi http://www.inhak.adalet.gov.tr/ara/karar/tepe.pdf ??????** diye yazılmış ve kararların icrasından sorumlu Erişim Sağlayıcılar Birliği’ne de bu şekilde bildirilmişti. Her ne kadar Hakimlik bu adresin de engellenmesine karar vermiş olsa dahi bu sayfa Erişim Sağlayıcılar Birliği tarafından karara uyulmayarak engellenmedi. Diyarbakır Barosu tarafından oluşturulan Cezasızlıkla Mücadele Veritabanı da erişimi engellenen 56 sitenin arasında bulunuyordu.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞIDI
Konuyu Meclis'e taşıyan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması istemiyle Meclis'e verdiği önergesi verdi. "TBMM İnternet Sitesinde yer alan bir Meclis tutanağını gerekse Adalet Bakanlığı İnternet Sitesinde yer alan bir AİHM kararını engellemesi hakkında Bakanlık nasıl bir işlem başlatacaktır?" diye sonran Tanrıkulu, Korkmaz Tağma'nın talebi olmamasına rağmen TBMM tutanağına getirilen erişim engellinin gerekçesinin açıklanmasını istedi. Hakimin erişim engeli getirdiği URL'nin TBMM'nin olduğunun farkında olup olmadığını merak eden Tanrıkulu, "TBMM tutanağıyla ilgili URL adresinin Hakimlik kararında yer alması, TBMM tutanaklarının artık erişime engelleneceği anlamına mı gelmektedir?" sorusuna yanıt istedi.
“BAKANLIK NASIL AÇIKLAYACAK”
Hakimin TBMM’ye ait bir tutanağın internet adresine erişim engelleme yetkisi olmadığını hatırlatan Tanrıkulu, durumla ilgili "Adalet Bakanlığı karar vericiler hakkında açılmış bir soruşturma var mıdır, varsa, güncel akıbeti nedir? Bir Hakimin TBMM tutanağına erişimi engellemesi ve bu erişimi nasıl gerekçelendirdiği Adalet Bakanı tarafından nasıl açıklanmaktadır?" dedi ve Oktay'ın şu soruyu yanıtlamasını istedi:
"Sulh Ceza Hakimliklerinin bu tip keyfi kararlar vermesine Adalet Bakanlığı, Hakimler ve Savcılar Kurulu ve bir tutanağı erişime engellenen Türkiye Büyük Millet Meclisi 'Dur' demeyecek midir?"