Özdemir Asaf şiirleri ile anılıyor

Abone ol

37 yıl önce hayata veda eden en önemli Cumhuriyet dönemi şairlerinden Özdemir Asaf, geçmişten günümüze gelen birçok şiiriyle hafızalara kazındı.

Bugün çeşitli etkinliklerle 95. doğum gününde anılan usta şair Özdemir Asaf'a dair bilinmesi gerekenler...

"Geleceğim, 'bekle' dedi, gitti..
Ben beklemedim, o da gelmedi.
Ölüm gibi bir şey oldu..
Ama kimse ölmedi." mısralarının sahibi, Cumhuriyet dönemi Türk şairlerden Özdemir Asaf 95. doğum gününde anılıyor.

28 Ocak 1981 yılında, 57 yaşında hayata veda eden usta şair, eserlerinde işlediği ölüm, umutsuzluk ve endişe gibi hüzünlü duygularla sevildi.

11 Haziran 1923 tarihinde Ankara'da doğan ve asıl adı Halit Özdemir Arun olan şair, bugün şiirleriyle anılıyor.

Babası Mehmet Asaf Şura-yı Devlet'in kurucularından olan Özdemir Asaf, babasının öldüğü yıl, yani 1930’da, Galatasaray Lisesi'nin ilk kısmına girdi. 1941 yılında 11. sınıfta, bir ek sınavla Kabataş Erkek Lisesi'ne geçip 1942 yılında mezun oldu.

Hukuk Fakültesi'ne, İktisat Fakültesi'ne (3. sınıfa kadar) ve bir yıl Gazetecilik Fakültesi'ne devam etti. Bu arada Tanin ve Zaman gazetelerinde çalıştı ve çeviriler yaptı.


İlk yazısı Servet-i Fünun, Uyanış dergisinde çıktı. 1951 yılında Sanat Basımevi'ni kurdu ve kitaplarını Yuvarlak Masa Yayınları adı altında yayımladı.

1962'de Mehmet Ali Aybar öncülüğünde kurulan Temel Hakları Yaşatma Derneği'nin kurucularından oldu.

28 Ocak 1981'de hayata veda eden Özdemir Asaf'ın ilk eşi Sabahat Selma Tezakın'dan Seda isimli bir kızı; ikinci eşi Yıldız Moran'dan ise Gün, Olgun ve Etkin adında üç oğlu bulunuyor.

İnsan adaletsiz olmaz /

Adaletsiz insan olur mu? /

Olur, olmaz olur mu? /

Ama olmaz olsun!

----

Bekle dedi gitti

Ben beklemedim, o da gelmedi...

Ölüm gibi bir şey oldu

Ama kimse ölmedi...

Kültür Bakanlığı'ndan skandal karar! Kültür - Sanat 21 yıl sonra ödenek kesildi! Kültür - Sanat Oyuncular Sendikası'ndan Talat Bulut açıklaması Kültür - Sanat 50. yılında 68 Hareketi söyleşisi Tarihçi’de Kültür - Sanat