Özkoç: Yapılanlara reform denilemez, kof bir paket

Abone ol

CHP, TBMM’de ilk 10 maddesi kabul edilen yargı ‘reformu’nun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak.

CHP, TBMM’de ilk 10 maddesi kabul edilen yargı ‘reformu’nun iptali istemiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuracak. Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Darbe hukukundan arındırılmamış bir Anayasa yürürlükteyken yapılanlara reform denemez” dedi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında düzenlemeler içeren Ceza Muhakemesi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin ilk 10 maddesi, TBMM Genel Kurulu’nda önceki gün kabul edildi. Birgün gazetesinden Hüseyin Şimşek'e konuşan CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda Anayasa Mahkemesi’ne başvuracaklarını söyledi.

Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında hazırlanan kanun teklifi hakkında değerlendirmelerde bulunan Özkoç, “Yargı Reformu Paketi diye getirdikleri pakete reform diyemeyiz. Reform olabilmesi için darbe hukukundan arındırılmış bir Anayasa olması gerekiyor. Toplumun beklentilerini karşılayan özgürlükçü bir Anayasa olmalıydı ancak bunu sağlayamadılar” dedi.

ANTİ DEMOKRATİK DÜZENLEME

Yargıya ilişkin düzenlemeler içeren metin taslak aşamasındayken AKP Grup Başkanvekilleri ile görüştüklerini ve darbe hukukundan arındırılmış Anayasa düzenlemesinde ısrarcı olduklarını ifade ettiklerini söyleyen Özkoç, “AKP bunun yerine kendi bildiğini yaptı. Kabul edilen maddeler ve görüşülecek maddelerde birçok anti demokratik düzenleme bulunuyor” diye konuştu.

Kabul edilen maddelerle ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özkoç, şunları söyledi: “Örneğin haklarındaki idari veya adli işlemler lehine sonuçlansa da pasaportları iptal edilenlere, kolluk birimlerince yapılacak araştırma sonucuna göre İçişleri Bakanlığınca pasaportları verilebilecek. Bir kişi yargıda beraat ettiyse İçişleri Bakanlığı’nın onayını neden bekliyorsunuz? Güçler ayrılığı olması gereken bir ülkede yargı beraat kararı vermişse yürütme o kararı uygulamak zorundadır. Yürütme, yargıyı onaylayan boyuta gelirse düzenleme içi kof bir paket haline dönüşür. Bu ve benzeri birçok maddeyi AYM’ye taşıyacağız.

Bunlar sadece basit birer madde değil. Burada yargıya bakış açısı var. Yargıyı denetleyen yürütmenin tahakkümü var. Paketin Türkiye’nin ihtiyaçlarını karşılayacak bir paket olmadığını, bunun en doğrusunun anayasa değişikliğinin gerçekleşmesi olduğunu söyledik. Siyasi partiler bir araya gelmeli ve ortak bir çalışma yapmalı.”

Türkiye yargısında yaşanan sorunların savaşın gölgesinde çözülemeyeceğini de ifade eden CHP Grup Başkanvekili Özkoç, “Tüm dünyayı ilgilendiren bölgesel bir savaşın içerisindeyken reform konuşmak hiçbir koşulda doğru olamaz” diye konuştu.

MECLİS BAŞKANI NE İŞ YAPIYOR?

Suriye’ye yönelik askeri operasyonu da değerlendiren Özkoç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un, ‘milletvekillerini ciddiye almadığını’ ifade etti. Erdoğan’ın siyasi parti genel başkanlarıyla bir dakikalık telefon görüşmesi dışında operasyon hakkında bir görüşme yapmadığını buna karşılık AKP il başkanlarını bile bilgilendirdiğini ifade eden Özkoç, “Erdoğan Meclis’i ciddiye almıyor olabilir ancak Meclis Başkanı ne iş yapıyor? Onun görevi bizzat milletvekillerini bilgilendirmek değil midir? TBMM Başkanı, bu çarpık sistemde Cumhurbaşkanı’nın Meclis’i ciddiye almaması uygulamasına alet olmaktadır” dedi.

Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yüzde 2659’luk artış Siyaset İlhan Cihaner: Savaşın faturası yoksullara kesilecek, ekonomik kriz de savaşa havale edilecek Siyaset Devlet Bahçeli'nin sağlık durumuyla ilgili yeni gelişme Siyaset AKP'li Şirin Ünal hakkında suç duyurusu Siyaset