Pandemi sırasında rulet sohbeti: Zorluklarla mücadele ve avantajlardan yararlanma

Abone ol

Koronavirüs COVID-19, dünya çapında milyarlarca insanın hayatında değişiklik yarattı.

Koronavirüs COVID-19, dünya çapında milyarlarca insanın hayatında değişiklik yarattı. Aralık 2019'da Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan kentinde başlayan virüs, diğer şehirlere ve ülkelere hızlıca yayıldı. 11 Mart 2020'de, Dünya Sağlık Örgütü pandemiyi resmen tanıdı. Ekim 2020 itibariyle, dünya üzerinde 44 milyondan fazla enfeksiyon vakası kaydedildi.

Çoğu ülkede büyük ölçekli kısıtlamalar yaygın hale geldi. Bazıları sadece sınırları kapatmakla kalmadı, aynı zamanda insanların farklı bölgeler arasında hareketini de yasakladı. Hastalığın yayılmasını önlemek için işletmeler, çalışanları uzaktan çalışma sistemine transfer etmek zorunda kaldılar. Eğitim kurumları ve çeşitli kuruluşlar da aynısını yaptı.

Bu koşullar altında, birincil görevlerden biri, şirket çalışanları, ortakları, müşteriler, öğrenciler, öğretmenler vb. arasında tam teşekküllü bir iletişim haline geldi. Neyse ki, bu zamana kadar zaten birçok uygun çözüm vardı - Microsoft Team, Zoom, Skype, Slack, Discord ve diğer görüntülü sohbetler. Birçok alan için, bu hizmetler gerçek bir kurtuluş haline geldi ve hızlı bir şekilde iletişim kurmanıza ve çalışma / eğitim süreçlerinin durmamasına izin veriyorlar.

Görüntülü sohbet kullanıcılarının sayısının katlanarak artması şaşırtıcı mı? Dolayısıyla, yayıncı Mind, 12 Mart 2020'de Zoom mobil uygulamasının kullanıcı sayısının 32 milyon kişi olduğunu bildirdi. Ayın sonunda - 200 milyon. Nisan ayında ise - 300 milyon. Bu, şirketin hisselerinin değerine yansıdı. Zoom'un hisse fiyatı 11 Mart'ta 110 doları geçmezken Temmuz ortasına kadar iki katından fazla artarak 240 dolara yükseldi. Şirketin sermayesi 36 milyar dolar artarak 67 milyar dolara ulaştı.

Sonbahar 2020: İkinci salgın dalgası ve yeni kısıtlamalar

Herkes, sonbaharın başlangıcında, COVID-19 koronavirüs hastalığındaki artışın yükseleceğini anladı. Dünya Sağlık Örgütü'ne göre 2020 Ekim ortası itibariyle dünyadaki enfeksiyon sayısı şu şekildedir:

ABD - 18,7 milyon vaka;

Güneydoğu Asya - 8,5 milyon vaka;

Doğu Akdeniz - 2,7 milyon vaka;

Afrika - 1,2 milyon vaka;

Batı Pasifik - 680 bin vaka.

Bununla birlikte, hastalığının aktif dinamikleri Ağustos sonu ve Eylül ayı başlarında gözlemlenmeye başladı. Bu zamana kadar dünyada koronavirüsten ölenlerin sayısı 1 milyonu aştı.

Mevcut koşullarda dünya devletlerinin ekonomik istikrarı korumaya ve uygun önlemleri almaya çabalamaları şaşırtıcı değil. En çarpıcı örneklerden biri İspanya'dır. Burada, pandeminin başlangıcından bu yana uzaktan çalışanların sayısı %30,2 arttı. 2020 yazında, İspanya Çalışma Bakanlığı yeni bir Uzaktan Çalışma Yasası hazırladı. Yasanın temel ilkeleri:

Şu andan itibaren şirket ve çalışan, uzaktan çalışma için bir program hazırlayarak anlaşmalı ve onaylamalıdır.

Uzaktan çalışanlara karşı ayrımcılık yasağı getirildi. Yani kişinin evde ya da ofiste çalışmasına göre maaşı değişmemelidir.

Uzaktan çalışma biçimine geçiş, gönüllü bir süreçtir.

Geçiş sözleşmesi, ilk sözleşmenin imzalanması sırasında veya geçiş anında yazılı olarak yapılır.

İşveren, çalışanın işle ilgili evden yaptığı masraflarını karşılamakla yükümlüdür.

Şirketler, gizlilik haklarını ihlal etmediği sürece uzaktan çalışan için "iş kontrolleri" oluşturabilir.

Diğer ülkelerde benzer yasaların hazırlanması ve kabul edilmesi yalnızca an meselesidir. WHO verilerine göre, COVID-19'un ikinci dalgası şimdiden birincisinden çok daha yaygın hale geldi. Hastalık "gençleşti" ve pratikte ilk dalgadan etkilenmeyen ülkelere yayıldı.

Tabii ki, herkes uzaktan eğitim ve çalışma biçimine geçmekten memnun değil. Bunların gerekli önlemler olduğunu açık bir şekilde anlayanlar bile. Bu format şu ya da bu şekilde birçok iş ve eğitim sürecini yavaşlatıyor. Bazı durumlarda her şey tam tersi olsa bile.

Harvard Business Review portalının yazarları Liz Fosslien ve Mollie West Duffy, 2020 baharında uzaktan çalışmanın insan üretkenliğini nasıl etkilediğini açıkladıkları bir makale yayınladılar. Ana tezler aşağıdaki gibidir:

Online olmayan video konferans, online konferanslardan daha zahmetlidir. Kişinin gelen sohbet mesajları dikkatini dağıtabilir, ailesinden konuşma sırasında dikkatini dağıtmamasını istemesi gerekir, vb. Aynı zamanda, dikkatin konuşmanın kendisine yoğunlaşması genellikle daha yüksektir.

Yeni bilginin algılanması iyileşir, ancak kişinin yorgunluğu artar. Muhatabın sürekli göz teması kurması bazı kişilerde rahatsızlığa neden olur.

Ayrıca birçok kişi, görüntülü sohbette penceredeki kendi görüntülerine bakarak muhatabının konuşmasından rahatsız olduklarını bildirmektedir. Bundan dolayı kendi görünüşleri hakkında daha fazla düşünmeye başlarlar.

Bütün bu tezler resmin genelini göstermez, daha çok gözlemlerle ilgili örneklerdir. Bununla birlikte, makalenin yazarları, uzaktan yapılan iş akışının nasıl daha rahat hale getirileceğine dair bir dizi tavsiyede bulunuyorlar:

Çoklu görevlerden kaçının ve bir konuya odaklanın. Aksi takdirde, küçük görevler arasında geçiş yapmak, çalışma süresinin %40'ını alabilir.

Mini molalar verin. Yalnızca iş sırasında değil, uzun video görüşmeleri sırasında da. Sohbeti bölmek zorunda değilsiniz ama gözlerinizi dinlendirmeniz ve en az birkaç dakika etrafınıza bakmanız gerekiyor.

Görüşme sırasında web kameranızdan gelen videoyu daraltın, kendiniz yerine kameraya bakın. Aksi takdirde gözleriniz sürekli aşağı kayar.

İletişimi yalnızca görüntülü iletişim yoluyla değil, aynı zamanda telefon, mesajlaşma programları veya e-posta yoluyla da düzenleyin.

Uyarı bildirimi yapmadan başkalarına görüntülü arama yapmayın. Mülakat zamanını önceden kararlaştırın.

Gördüğünüz gibi karmaşık bir şey yok. Ancak bu basit kurallara uymak, sizin ve iş arkadaşlarınızın işini gerçekten kolaylaştırabilir. Ama iş meselelerinden ayrılalım ve basit iletişim hakkında konuşalım. Sonuçta, salgın nedeniyle birçok başkalaşım geçirdi.

2020'de yalnızlıktan kaçış için chat rulet

Anonim görüntülü sohbetlerin popülaritesindeki en büyük sıçrama 2010 yılında gerçekleşti. Tarihteki ilk chatroulet 25 Mart 2009'da piyasaya sürülen Omegle idi. Wikipedia verilerine göre bir ay içinde site görüntülenme sayısı 150 bine ulaştı. 2010'un başlarında, aktif kullanıcı sayısında büyük bir artış oldu. Bazı günlerde siteye yapılan ziyaret sayısı 2 milyona ulaştı.

Omegle hizmetinin ve alternatiflerinin popülaritesinde yeni bir büyük artış, düzinelerce ülkenin özellikle ciddi kısıtlamalara sahip olduğu Şubat-Nisan 2020'de gerçekleşti. Kısıtlamalar zayıfladıktan sonra bile dinamikler olumlu kaldı. Pandemiden önce online olan Omegle kullanıcılarının ortalama sayısı her zaman 20 bin civarında olduysa da, şimdi 23-25 ​​bin civarlarında.

Daha önce böyle düşüncesi olmayanlar bile chat rulet ve tanışma siteleri kullanmaya başladı. Birileri ilgi duyduğundan, birileri kendine artık zaman ayırmak istemesinden, birileri de ciddi şekilde aile kurmak istemesinden dolayı. Tanışma servisi Tinder sözcüsü, Made for minds ile yaptığı röportajda Amerikan segmentindeki mesaj sayısının 2020'nin başlarında %10-15 oranında arttığını söyledi. Ek olarak, konuşma süresi de ortalama %25 oranında arttı.

Karantina önlemlerinin gevşetilmesi sırasında bile, birçok insanın görüntülü sohbetlerde ve flört platformlarında iletişim kurmaya devam etmesi önemlidir. Bu sadece hastalanma korkusundan değil, aynı zamanda bu iletişim formatının rahatlığından da kaynaklanmaktadır. Sonuçta, burada bir akşam düzinelerce ilginç insanla tam anlamıyla tanışabilir, onları detaylı olarak inceleyebilir ve gerçek hayatta tanışmak ve iletişime devam etmek isteyip istemediğinize karar verebilirsiniz.

Sonuç olarak

Dünya artık eskisi gibi olmayacak ve bunu hepimiz çok iyi bir şekilde anlıyoruz. Çalışma, eğitim ve hatta insanlar arasındaki günlük iletişim biçimleri değişiyor. Evet, bu değişiklikler her zaman daha iyisi için değildir. Ama iyimser olalım ve pek fazla olmadığı yerde bile olumlu olanı bulmayı öğrenelim.

Sonuçta, evden çalışmak daha fazla özgürlük demektir. Online tanışma ve sohbet, zamandan tasarruf sağlar. Online flört, alışılmadık ve son derece ilginç bir eğlence şeklidir. İnternet bize rahat iletişim için muazzam fırsatlar sunuyor. Sadece bunları kullanman gerekiyor!

Yakın gelecekte insanlığı neler bekliyor? Teknolojiyi takip edin! Güncel Sokağa çıkma yasağı hafta içi de mi geliyor? Güncel Pamuk'u tüfekle vurup patilerini kesmişler! Güncel Etherium nedir, nasıl Alınır? Güncel