Pandemi sürecini anlatan sanat eserleri sanatseverlerle buluşacak
UNESCO Temmuz 2021’de küresel bir çağrı yayınladı. STEM geçmişi olan kadınları Pandemi ile ilişkilendirerek , hikayelerini ve sanat eserlerini göndermeye davet etti.
Creative Resilience sergisini oluşturmak için Tüm kıtadan 54 bilim kadınının seçildiği ifade edildi. Creative Resilience geleneksel bir sanat sergisi değil, daha çok kadınların yaratıcı ifadelerini sergilemeyi amaçladığı söylendi.
Sinirbilimciler, mikrobiyologlar, doktorlar, hemşireler, tıp öğrencileri, araştırmacılar, bilim iletişimcileri, her yaştan mühendis ve matematikçi, küresel salgın olan COVID-19'un etkisine dair bir tanıklık sağlamak amacıyla pandemiyi bilim alanlarındaki uzmanlıklarıyla birleştirerek, sağlık, bilim iletişimi ve teknoloji, resim, fotoğraf, bilgisayar aracılığıyla çizim, blok baskı, heykel, tığ işi veya film gibi pandemi ile birlikte toplumsal etkileşim biçimimizi değiştirdi.
COVID-19 pandemisi ve kısıtlamaları nedeniyle, Creative Resilience, karma bir sergi olarak düzenlenecek sanal ve mevcut parçalarla tüm sanat eserlerinin fotoğraflarının kurumsal bir gösterimi, 27 Ekim'de UNESCO Daimi Delegeleri için Paris'teki UNESCO Genel Merkezinde fiziksel olarak gerçekleştirilecek.
Sanat eserlerinin fotoğraflarının gösterimi daha sonra Kasım ayı boyunca ve 1 Aralık 2021'e kadar halka açık olacak.
Creative Resilience Dubai World'de de Yenilikçi küresel çalışmalardan biri olarak Geleceği Yaratmak aracılığıyla dönüşümleri belgeleyen 2022'de "Zihinleri Birleştirmek" temasıyla Expo da sergilenecek ve ziyaretçilere 360° sanal Kreatif Tur ile her sanatçının sanat eseri ve özgeçmişini ulaşım imkanı sağlanacak.
Bedia Zeynep Çakar kimdir?
Mardin'de dünyaya gelen Bedia Zeynep Çakar, lisans eğitimini Hacettepe Üniversitesi Grafik Tasarım bölümünde, Yüksek lisansını İç mimarlık ve Çevre Tasarımı bölümünde tamamladı. Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım çalışmalarında doktorasına devam etmektedir.
Türkiye'de yayınlanan aylık dergilerde İllüstratör olarak çizim yapmaktadır. Ulusal ve Uluslararası sergi ve sempozyumlarda çalışmalarıyla yer almaktadır. Türkiye de Milli Eğitim bakanlığınca yayınlanan okul öncesi özel gereksinimli öğrenciler için okutulan 6 eğitim kitabının illüstrasyonlarını ve kapak tasarımlarını hazırladı.
Sanatçı çalışmalarında, toplumsal olayları, soyut insan figürlerinin kent yaşantısı içindeki yoğuruluşunu içselleştirerek aktarmaktadır. Fırlatılan renklerin, dışsal gerçekliğine nesneler dünyasına kendi gerçekliği ile izleyeni gezintiye çıkarmaktadır. “Doğum” ile “Ölüm” arasındaki sürecin sonsuzluğa dönüşen çizgisini hissettikleriyle yansıtmaktadır. Şuan Ege Üniversitesi Grafik Tasarım Bölümünde Bölüm Başkanı ve Öğretim Görevlisi olarak görev yapmaktadır.