Patrik Bartholomeos'tan Rusya-Ukrayna krizine 'diyalog' çağrısı

Abone ol

Daha önce Ukrayna Kilisesi'ne otosefal vermesiyle Rusya'nın tepkisini üzerine çeken İstanbul Patriği I. Bartholomeos, Ukrayna-Rusya krizinde taraflara diyalog çağrısında bulunurken dini ve siyasi liderleri barışçıl çözüm aramaya davet etti.

Ukrayna-Rusya arasındaki gerilime bir çağrı da İstanbul Rum Patrikliği’nden geldi.

İstanbul Rum Patriği I. Bartholomeos, Fener’de bulunan Patrikhane Kilisesi’ndeki Pazar ayini sonrası yaptığı konuşmasında “Silahlar çözüm değil aksine savaşı, şiddeti, kederi ve ölümü kışkırtabilirler” dedi.

Patrik Bartholomeos, tüm dini liderleri ve iktidardakileri ve tüm insanlığı, Ukrayna halkının üzerinde ağır ve tehditkar bir şekilde asılı duran ve hem söylem hem de eylemler açısından tehlikeli bir şekilde tırmanan bu durum hakkında barışçıl bir çözüm aramaya çağırdı.

Papa Francis’in sözlerine atıf yapan Bartholomeos, “Papa Hazretlerinin dediği gibi, Avrupa'daki bir savaş Üçüncü Dünya Savaşı'na dönüşebilir” diye kaydetti.

Patrik Bartholomeos, “Çatışmayı sona erdirmek ve tüm Ukraynalıların uyum içinde yaşamasını sağlamak için ilgili tüm tarafları bu diyalog yolunu izlemeye ve uluslararası hukuka saygı göstermeye çağırıyoruz” ifadesini kullandı.

OTOSEFAL MESELESİ

İstanbul Patrikliği, 2018 yılında Ukrayna’nın Rusya Patrikliği’nden ayrılarak otosefal (bağımsız) bir kilise kurulmasına onay vermişti. Moskova Patrikliği, bu kararın ardından İstanbul Patrikliği ile bağlarını koparma kararı almıştı.

Bu gelişme Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan krizde yeni bir sayfanın açılması anlamına gelmesi olarak yorumlanmıştı.

Üsküdar'da cemaat yurdu protestosu: 'Ne yeni bir intihar vakasına ne de yeni bir istismara tahammülümüz kalmadı' Gündem Oyuncu Cemil Özbayer hayatını kaybetti Gündem Minibüs polis aracına çarpmıştı: Göçmenler Bulgaristan'dan darp edilerek itildiklerini iddia etti Gündem Nebati ile Kavcıoğlu'nun 'küs' olduğuna dair ikinci iddia Gündem