Perde arkasında yaşananlar: Büyükelçiler krizi nasıl aşıldı, Almanya ve Fransa ortak açıklamaya neden geç katıldı?

Abone ol

Gazeteciler Muharrem Sarıkaya ve Abdulkadir Selvi, 10 büyükelçinin odağında bulunduğu krizin çözümüne giden süreçte yaşananların perde arkasını yazdı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısı yapan 10 büyükelçinin 'istenmeyen kişi' ilan edilmesi için talimat verdiğini açıklaması sonrası başlayan kriz, dün gelen yeni mesajlarla çözüldü.

Büyükelçiler Viyana Sözleşmesi'nin 41. maddesine riayet edeceklerini teyit ederken, Erdoğan da bunu "Ülkemize dönük bühtandan geri dönüldü. Büyükelçilerin beyanlarında artık daha dikkatli olacaklarına inanıyorum'' sözleriyle karşıladı.

Hürriyet ve Habertürk gazetelerinde krizin çözümüne giden süreçle ilgili yaşananların perde arkası aktarıldı.

Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, 'krizin yaşanması ve sonrasında çözüm formülünün hayata geçirilmesinde en önemli faktörün Washington yönetimi' olduğunu söyledi.

"Nasıl ki bildirinin yayınlanması için öncü olduysa, sonrasında çözümü konusunda da Hollanda ile önemli bir görev üstlendi" diyen Sarıkaya, şöyle devam etti:

"Krizden çıkışın yolunu bulan ise Dışişleri Bakanlığı diplomasisinin genetik yapısında varlığını sürdüren üstün meziyetinin sonucu… Çıkış yolunu yapılan müzakereler sonucu Dışişleri Bakanlığı üretiyor ve Viyana Sözleşmesi’nin 41’inci maddesine atıf yaparak krizin çözümünün sağlanması isteniyor.

Hafta sonu da süren karşılıklı müzakereler sonucu metinde uzlaşı sağlanıyor; ABD ve Hollanda büyükelçilikleri aracılığıyla 10 büyükelçiliğe metin iletiliyor. Fransa Paris’ten, merkezinden onay alıyor ancak Almanya’yı açıklama için bekliyor; sonunda onların da açıklamayı yayınlamalarıyla dün akşam saatinden itibaren krizin çözümü sağlanmış bulunuyor."

'İLK METİNLER İKNA EDİCİ BULUNMADI'

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi de çok yoğun bir temas trafiğinin yaşandığını belirterek "Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sert çıkışı üzerine pabucun pahalı olduğunu anlayan bazı büyükelçilikler yoğun bir çabanın içine girdi. Birkaç metin üzerinde çalışıldı. İlk metinler tatmin edici bulunmadı. 'Sade suya tirit' metinler gidip, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da 'olumlu karşıladığı' açıklama ortaya çıktı" dedi.

Erdoğan'ın danışmanı önce paylaştı, sonra hemen sildi! Siyaset Kılıçdaroğlu'nun videosu gündemi salladı: CHP'ye her yerden dosya ve ihbar yağmaya başladı! Siyaset TÜGVA belgelerinde adı geçen AKP’li başkana üç yılda ihale yağmış Siyaset Eski AİHM Yargıcı Türmen: İnsan hakları hiçbir devletin içişleri değildir Siyaset