Polonya'da kürtaj yasası daha da katılaştı: 'İnsan haklarının ihlali'
Polonya'da fetüsün 'kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajlar' yasaklandı.
Polonya'da fetüsün 'kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajlar' yasaklandı. Polonya Anayasa Mahkemesi kararı 'insan haklarını ihlal ettiği' için eleştirilirken, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, "Kadın hakları için üzücü bir gün" ifadelerini kullandı.
Avrupa'nın en katı kürtaj yasalarına sahip ülkelerden biri olan Polonya'da fetüsün 'kusurlu olduğu durumlarda yapılan kürtajların' da anayasaya aykırı olduğuna hükmedildi. Polonya Anayasa Mahkemesi'nin kararı, ülkede artık kürtajın neredeyse tamamen yasaklandığı anlamına geliyor.
Polonya'da sadece ensest, tecavüz ve annenin sağlığı risk altındaysa kürtaja yasal olarak izin verilecek. Ülkede 1993 tarihli bir mahkeme kararı, fetüste 'ciddi kusur olması' durumunda kürtaja izin veriyordu.
Polonya'daki kürtaj vakalarının yüzde 98'inin bu karara dayandığı biliniyor. Ancak hükümetteki milliyetçi Hukuk ve Adalet Partisi milletvekilleri bu kararı geçen yıl, üyelerinin çoğu iktidar tarafından atanmış olan Anayasa Mahkemesi'ne taşımıştı.
'İNSAN HAKLARININ İHLALİ'
Polonya merkezli Helsinki İnsan Hakları Derneği'nden avukat Malgorzata Szulecka "Tamamen haksız bu karar kadınlara insanlık dışı muamelenin önünü açacaktır" diyerek karara tepki gösterdi. Polonya Anayasa Mahkemesi kararını eleştiren Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Dunja Mijatović, "Kadın hakları için üzücü bir gün" ifadelerini kullandı. Mijatović, Twitter paylaşımında, "Polonya'da kürtajın neredeyse tüm yasal temelini ortadan kaldırmak, insan haklarını ihlal ediyor" dedi.
'OLASI EN KÖTÜ SENARYO GERÇEKLEŞTİ'
Bir sivil toplum kuruluşunun avukatlığını yapan Kamila Ferenc ise, 'olası en kötü durum senaryosunu gerçekleştiğini' dile getirdi. Karar öncesi uluslararası insan hakları ve kadın dernekleri ortak bir bildiri yayımlayarak 1993 tarihli yasaya yapılan itirazın hükümetin kadın haklarına yaptığı sürekli saldırıların bir devamı olduğunu ve yargının bağımsızlığını zayıflattığını belirtmişti. Ülkedeki kadın hakları örgütleri de hükümete kürtaj yasalarını daha da katılaştırmama çağrısı yapıyordu.
Polonya'da 2016'da da kürtajın tamamen yasaklanması gündeme gelmiş, tasarı geniş çaplı protestolara neden olmuş ve kadınlar tepki olarak greve gitmişti. Yasa tasarısı tepkiler üzerine parlamentoda yapılan oylamada ezici bir çoğunlukla reddedilmişti. Kamuoyu araştırma şirketi Ipsos'un 2020 tarihli araştırmasına göre Polonya'da halkın yüzde 27'si kadının istemesi halinde kürtaja izin verilmesini savunuyor. Kürtaja kesinlikle izin verilmemesi gerektiğini düşünenlerin oranı ise yüzde dokuz.
Kaynak: BBC Türkçe