Prof.Dr. Mehmet Öz'den deliksiz uyumayı engelleyen 9 faktör ve çözüm önerileri

Abone ol

Prof.Dr. Mehmet Öz, uyku kalitesini engelleyen nedenleri ve çözüm önerilerini derledi.

Amerikan Psikoloji Derneği’nin araştırmasına göre çoğu insanın geceleri 60-90 dakika fazla uyursa; daha mutlu ve daha sağlıklı uyanıyor. Ancak uykuya dalmak ve kaliteli bir uyku geçirmek her zaman mümkün olmuyor. Prof. Dr. Mehmet Öz, uyku kalitesini bozan 9 faktörü sıraladı. Öz, bu faktörlere ilişkin çözüm önerileri de sundu.

STRES

Kaliteli bir uykuyu engelleyen en önemli faktörlerinden başından stres geldi. Öz, strese karşı; meditasyon ve ılık bir duş önerdi.

AKŞAM SPORU

"Egzersiz, kalp hızınızı arttırır ve vücut sıcaklığınızı yükseltir. Ancak vücudun uykuya dalabilmesi için soğuması gerekir. Akşam sporu yapınca yorgun hissetseniz bile vücudunuz uykuya dalabilmeniz için fazla ısınmış durumdadır" diyen Öz, sporun daha erken saatlere çekilmesi önerisinde bulundu.

MENOPOZ

Ateş basmaları ve gece terlemelerinin yanı sıra hormon dalgalanmaları ve depresyonun da uykuyu böldüğünü belirten Öz, uykunuzu menopoza dair ipuçlarını şöyle sıraladı: Uyku problemi yaşamaya başlar başlamaz doktorunuza danışın, hormon terapisi veya başka bir tedavi önerebilir.

EVCİL HAYVANLAR

Öz, evcil hayvanların yatakta yer kapladığı ya da hareket ettiği durumlarda uykunun bölünebileceğini söyledi.

ÇOCUKLAR

Iowa Eyalet Üniversitesi’nden bir profesöre göre; çocuğuyla uyuyan ebeveynlerin uyku kaliteleri bölünüyor. Öz'e göre; beraber uyumayı engellemek için çocuğun, yatağınıza gelmeye izni olmadığını öğrenmesi gerekiyor.

HORLAMA

Kaliteli uykuyu etkileyen faktörlerden biri de horlama. Horlayan birinin uyku apnesi sorunu olabileceğine dikkat çeken Öz, uzun vadeli sağlık problemlerini engellemek gerektiğini belirtti.

IŞIK

Sokak lambası ışığının içeri sızması veya evde bir lambanın açık olması vücudunuzun melatonin (uyku hormonu) salgılamasını engelleyebilir. Beyin, ışığı hissedince uyanma vakti geldi diye düşünür, vücut melatonin salgılamayı bırakır. İdeal uyku ortamı karanlık, serin ve sessiz olmalı. Yatak odanızda karartma perde kullanmayı deneyin.

BÜYÜK BİR ÖĞÜN

Öğünün büyük ve yağlı olması mide yanması ya da hazımsızlık sorununa neden olabilir. Öz, gece reflüsüne ilişkin de şu öneride bulundu: Büyük öğünleri günün daha erken saatlerinde yiyip yatma saati yaklaştıkça öğünlerinizi küçültün.

ALKOL

Fazla alınan alkol de uykunun bölünmesine neden olabilir. Öz, buna ilişkin de "Akşam yemeğinde bir kadeh içki sorun olmaz. Ama uyumadan önce bunu sindirmek için vücudunuza birkaç saat verin" önerisinde bulundu.

AKP'den boşanma davalarında yeni dönem hazırlığı: Nafaka süreci ayrı sürdürülecek Güncel Yargıtay: Yıllık iznini biriktiren işçiye izinlerin parası ödenecek Güncel Taha Akyol'dan 'dış politikada İslam faktörü' değerlendirmesi: Kurulu düzenler Türkiye'nin aleyhine döndü Güncel Bölge halkının projeye itirazları sürüyor: Tahtacı Köyü yok olmanın eşiğinde! Güncel