'PTT'de sendikal ayrımcılık' iddiası: 'Yöneticiler yandaş olduğu için baskılar arttı'

Abone ol

Yıllardır zarar eden PTT, AKP'nin arka bahçesi haline geldi. İktidara yakın isimler, PTT'de üst düzey kadrolara atanıyor.

2017 yılında Türkiye Varlık Fonu'na devredilen PTT, Kamu İktisadi Teşebbüsü (KİT) kurumları içinde en çok zarar eden kurumlardan biri oldu. Geçtiğimiz haziran ayında TBMM KİT Komisyonundaki görüşmelerde Genel Müdür Hakan Gülten, 2018'de 216 milyon lira kâr eden PTT'nin, 2019'da 1 milyar 218 milyon, 2020'de ise 741 milyon lira zarar ettiğini açıkladı. İki yıllık zarar, 1 milyar 959 milyon lirayı buldu.

Zarara uğratılan PTT'de ayrıca iktidara yakın isimler üst düzey görevlere atanıyor. Bu konu sık sık gündeme gelse de konuyla ilgili hiçbir resmi işlem yapılmıyor.

SON ATAMALAR TEPKİ ÇEKTİ

PTT'de son olarak dikkat çeken atamalar gerçekleşti. Memur-Sen’e bağlı Birlik Haber-Sen’in Genel Başkan Yardımcısı Memur Mevlüt Burgaç, Gaziantep PTT Başmüdürlüğüne atandı. Türk Haber-Sen Genel Başkan Yardımcısı Memur İlhan Yaman Manisa PTT Başmüdür Yardımcısı olarak atandı. Kocaeli Birlik Haber-Sen şube başkanı Tacettin Mazlum Kocaeli Başmüdür Yardımcısı atandı. Bu isimlerin yanı sıra birçok Birlik Haber-Sen üyesi de PTT’de üst düzey olarak atandı.

Konuyla ilgili Gerçek Gündem'e değerlendirme yapan Haber-Sen Genel Sekreteri İbrahim Damatoğlu, iktidara yakın kadrolaşmanın kamu kurumlarının birçoğunda olduğunu ancak PTT'de durumun çok daha ileri boyutlara taşındığını söyledi. Damatoğlu, çıkan haberlerin ardından yeni bir haber daha aldıklarını ve bir memurun Ankara'da PTT Genel Müdürlüğü'nde daire başkan yardımcısı olduğunu öğrendiklerini ifade etti.

"181 YILLIK KURUMDA LİYAKAT ESAS ALINMALI"

Damatoğlu, "Sürekli bu şekilde atamalata devam ediyorlar. Halbuki 181 yıllık kurumda liyakatin esas alınması gerektiğini defalarca söylememize rağmen bunu yapıyorlar. Bir memur önce veznedar, şef, amir, müdür olur, ondan sonra başmüdür olur. Ama en alt unvandaki bir kişi basamakları hızlıca tırmanarak bir anda başmüdürlük, daire başkanlığı, daire başkan yardımcılığı gibi görevlere getiriliyor. Burada en önemli olan da sendikal ayrımcılık gözüküyor. Bu kişiler yandaş diye tabir ettiğimiz Memur-Sen Kondefederasyonu'na bağlı Birlik Haber-Sen, Kamu-Sen Konfederasyonu'na bağlı Türk Haber-Sen üyeleri. Hatta bazıları yönetici. Yönetici unvanındaki bir kişiyi kurumun en üst tepesine getiriyorsunuz. Kurumdaki birçok kişinin özlük hakları, dosyaları ellerinin altında. Bunun yanında muhalif bir sendika olmamızdan dolayı bizim sendikal faaliyetlerimizi engelleyici, üyelerimize, yöneticilerimize ceza verici faaliyetlerde bulunuyorlar. Bu da antidemokratik bir davranış. İşyerinde sendika yöneticilerimize kanuni hakları olan izinlerde zorluk çıkartıyorlar. Biz bunların gereğini yapıyoruz. Savcılıklara veriyoruz. Ama bu baskılar tabii ki yöneticilerin yandaş olması sebebiyle arttı son dönemde. Bu yöneticiler sebebiyle, asırlık kurumlarımızın maalesef sosyal tesisleri, eğitim alanları, dinlenme tesisleri yine yandaş firmalara peşkeş çekiliyor." diyen Damatoğlu, PTT emekçilerinin her geçen gün sosyal haklarının da tırpanlandığını söyledi.

"PTT, MAHKEME KARARINA UYMADI"

Damatoğlu, "Bundan yaklaşık 3 sene önce sınavsız atama yapmışlardı. Dava açtık, kazandık. Ama PTT mahkeme kararına uymadı. Vekalet olarak yürütenleri de buna rağmen, kadrosuyla beraber direkt müdür olarak atadı. Üst mahkemeleri zorlamaya devam ediyoruz. PTT halkın kurumu. Hepimizin kurumu, kamu hizmeti vermesi gereken bir kurum. 2013'te anonim şirket olduktan sonra işleyişini de ticari bir şirketmiş gibi bir zihniyete büründü. Bu şekildeki yöneticileri getirdiler. O yüzden maalesef personel eksikliğini gidermediler, pandemide personele sahip çıkmadılar. Şu anda PTT, evrak bile dağıtamıyor. Özellikle taşeron büro personeli arkadaşlarımıza tebligat dağıttırıyorlar. Normalde bunu yapamazlar, kanuna aykırı." diye konuştu.

PTT'nin itibarını korumak için çözüm yolları ürettiklerini ancak PTT yönetiminin kendileriyle görüşmediğini söyledi. Kurumda parçalı bir istihdamın söz konusu olduğunu sözlerine ekleyen Damatoğlu, şunları kaydetti:

"399'lu sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadrolu olan personel var, taşeron çalıştırılanlar var, idari hizmet sözleşmeli personel var. Bunların yanında Varlık Fonu içerisinde olduğu için PTT’nin 30’a yakın iştiraki var. Burada da personel istihdam ediliyor. Bunların ne kadar maaş aldığı bilinmiyor. 99'lu sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile kadrolu olan personel var, taşeron çalıştırılanlar var, idari hizmet sözleşmeli personel var. Bunların hepsinin biz PTT'nin asli görevi olan işlerde çalışmasını istiyoruz ve eşit işe eşit ücreti savunuyoruz. Özellikle parçalı personel dağılımının giderilerek bir an önce tek tip çalışan PTT personeli olmasını istiyoruz."

KADROLAŞMANIN ÖNÜ 2018'DE AÇILDI

PTT'de yasal yollardan kadrolaşmanın önü 2018 yılında açıldı. 2018 yılının nisan ayında yayımlanan yönetmelikte, atamalar “PTT’nin ihtiyaç duyduğu alanlarda deneyimli kişiler arasından yapılır.” maddesiyle düzenlendi. Bununla birlikte 'sözlü sınav' uygulaması da getirildi. Bu madde ve sözlü sınav uygulaması kapsamında PTT'ye çok sayıda hukuk müşaviri, daire başkanı, birim sorumlusu hukuk müşaviri, iştirakler başkan yardımcısı, daire başkan yardımcısı, müşavir, başmüdür, başmüdür yardımcısı, hukuk müdürü, teknik müdür, şube müdürü, özel kalem müdürü, kontrolör, müdür ve baş postacı pozisyonlarına sınavsız atamalar gerçekleştirildi.

TÜRK HABER-SEN'DE DİKKAT ÇEKEN ATAMA

PTT'de tepki çeken son atamalarda bir isim dikkat çekti. 2019 yılında PTT'ye 'adrese teslim atama' ile tepki gösteren Türk Haber-Sen'de Genel Başkan Yardımcısı Memur İlhan Yaman'ın Manisa PTT Başmüdür Yardımcısı olarak atanması dikkat çekti.

Türk Haber-Sen, 2019 yılında, yaptığı açıklamada, "PTT A.Ş adrese teslim niteliğindeki yönetmelik hükümleri ile; kariyer ve liyakat ilkeleri ile bağdaşmayacak şekilde, 78 kişiyi müdür olarak, 26 kişiyi ise deneyimli personel olarak göreve başlatmıştır." ifadelerini kullanmıştı. Sendika tarafından Danıştay 12. Dairesi'ne yönetmeliğin yürütmesinin durdurulması ve iptali talebiyle dava açıldığını ancak davanın reddedildiği belirtilmişti.

'Baba' şiddetine maruz kalan bebeğin sağlık durumu açıklandı Güncel Su diye çamaşır suyu verilen Aslı Hatemi hastanelik oldu Güncel Geri dönüşüm işçileri anlatıyor: Günde 15 saat çalışıyoruz, bizi dışlamaya çalışıyorlar Güncel Kayıp Kübra Ekin olayında yeni gelişme Güncel