Putin kısmi seferbelik ilan etti: Emekli Tuğgeneral Eslen, Rusya'nın en büyük hatasını açıkladı

Abone ol

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna savaşı devam ederken ülkede kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu. Savaştaki son durumu değerlendiren emekli Tuğgeneral Eslen, Rusya'nın en büyük hatasını açıkladı.

GERÇEK GÜNDEM - Rusya - Ukrayna savaşı 7’nci ayında devam ederken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin bu sabah Türkiye saati ile 09.00 sıralarında kısmi seferberlik ilan edildiğini duyurdu.

Putin açıklamasında, Batı’nın Rusya’yı yok etmeye çalıştığını savundu ve nükleer silah tehdidini bir kez daha dile getirdi. İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Rusya’nın ilk kez kısmi seferberlik ilan etmesi ise Ukrayna savaşında Rus ordusunun nihai sonuca varamaması ve askeri stratejilerinin yeterli olmaması yorumları yeniden gündeme geldi.

Rusya’nın kısmi seferberlik ilanı ve Putin’in açıklamalarını Gerçek Gündem’e değerlendiren jeostratejist emekli Tuğgeneral Nejat Eslen, bu durumun Ukrayna savaşı için yeni ve farklı bir durum ortaya çıkardığını ifade etti.

RUSLARIN EN BÜYÜK HATASI NE?

“Artık Ruslar bu savaşı özel harekat değil savaş olarak tanımlamak zorunda” diyen Eslen, kış mevsiminin yaklaştığını ve nihai sonuca varamayan Rus askerlerinin moral olarak düşüşe geçeceğini belirtti.

“Rusların en büyük hatası askeri güçle orantılı olmayan çoklu politik amaçların ve askeri hedeflerin peşinde gitmesi idi” diyen Eslen şunları söyledi:

“Ünlü Prusyalı stratejist savaşta sayısal üstünlüğün her zaman önemli olduğunu ifade etmiştir. Ukrayna savaşında tahminen 2 yüz bin Rus askeri bulunmaktadır. Ukrayna Ordusu ise 500 bin kişilik kapasiteye sahiptir ayrıca NATO savaşa müdahil olmasa bile Ukrayna Ordusu’na silah yardımı yapmakta ve NATO ülkelerinden binlerce eski profesyonel tecrübeli asker Ukrayna ordusunda birlikte savaşmaktadır. Bu durum Ukrayna savaşında sayısal üstünlüğün taarruz eden Rus ordusunda değil vatan savunması yapan Ukrayna ordusunda olduğunu göstermektedir. İşte bu nedenle de Putin sayısal üstünlük zafiyetini gidermek amacıyla kısmi seferberlik ilan etmek zorunda kalmıştır.

Ruslar Ukrayna savaşını şubat ayının sonunda kış şartlarında başlattı. Yine kış şartlarında savaş öncesinde Rus ordusu uzun süre yığınak yapmıştı. Kış yaklaşıyor. Kış şartları iki orduyu da etkileyecek.

Şimdi kendinizi bir Rus askerinin yerin koyun. Aylardır cephedesiniz ve doğal olarak savaşın bir an önce bitmesini istersiniz. Rusların cephedeki birlikleri değiştirme imkanı yok. Kış şartları ile birlikte bu durum Rus askerinin moralini etkileyecek. Rusların en büyük hatası askeri güçle orantılı olmayan çoklu politik amaçların ve askeri hedeflerin peşinde gitmesi idi. Bütün bunlara rağmen Rus ordusu Ukrayna’nın beşte birini kontrol etmekte.

Rus ordusunun taarruzlarının doruk noktasına ulaştığını Putin’in ele geçirdiği bölgelerle yetinmesinin savaşı sona erdirmesinin uygun olacağını yazmıştım. Ukrayna ordusu karşı taarruz ile önemli bir arazi kesimini geri aldı. ‘Günümüz şartlarında Rus ordusunun en büyük zafiyeti nedir’ diye sorarsanız cevabım şu olur: Rus ordusu bütün birlikleri ile savaşa angaje olmuş durumdadır. İhtiyaç duyulduğunda bir bölgenin takviyesi için cephenin bir başka yerinden kuvvet kaydırılıyor. Bir başka ifade ile Rus ordusunun savaşın gelişmesini etkileyebilecek cephe ihtiyat gücü yoktur ve bu ciddi bir stratejik zafiyettir.

Clausewitz’in de ifade ettiği gibi ‘savaş alanı belirsizliklerle doludur’. Bu nedenle de savaşın geleceği hakkında kesin konuşmamak gerekir. Bu savaşın ciddi küresel ve bölgesel yansımaları olacaktır.”

(Emekli Tuğgeneral Nejat Eslen)

“RUSLARIN SAVAŞTA AĞIRLIK MERKEZİ YOK, BOCALIYORLAR”

Rusya’nın Ukrayna savaşında henüz nihai bir kazanç elde edemediğine dikkat çeken Eslen, “Savaşta başarılı olmak için stratejistin önce düşmanın ağırlık merkezini teşhis etmesi tanımlaması ve gücünün büyük kısmını şiddetle bu merkeze karşı kullanması gerekir” dedi.

Eslen sözlerine şöyle son verdi:

“Ağırlık merkezi Clausewitz tarafından geliştirilmiş çok önemli bir savaş konseptidir. Bu konsept savaşta bütün gücün teksif edilmesi gereken düşmanın önemli bir merkezini tanımlar. Savaşta başarılı olmak için stratejistin önce düşmanın ağırlık merkezini teşhis etmesi tanımlaması ve gücünün büyük kısmını şiddetle bu merkeze karşı kullanması gerekir. Savaşta ustalık budur.

Mustafa Kemal Paşa’nın Yunanistan’ın Afyon bölgesindeki kuvvetlerini ağırlık merkezi olarak tanımlaması var düşmana bu bölgede şiddetli bir darbe vurması gibidir. Ağırlık merkezi savaşta ‘Ben düşmanın nesini etki altına alırsam zaferi garanti ederim’ sorusunun cevabıdır. Ukrayna savaşına baktığımızda, Rusların savaşın ağırlık merkezini tanımlayamadıklarını ve bu nedenle de bocaladıklarını görürüz. Ağırlık merkezi konsepti siyaset ve diplomaside de uygulanabilir.

Putin kısmi seferberlik ilan etmek zorunda kaldı. ABD yetkilileri Rusya’nın Avrupa’yı tehdit ettiğini bu nedenle de 30 üyeli yakında 32 üyeli olacak olan NATO’nun güçlendirilmesi gerektiğini NATO üyesi ülkelerin Rusya’ya karşı savunma harcamalarını artırması gerektiğini ifade ediyorlar. Kanımca bunun mantığı yok. Eğer NATO için tehdit sadece Rusya ise ve NATO yayılmacı değilse belki artık NATO’nun varlığını geçerli kılacak mantık da yok.”

RUSYA NÜKLEER SİLAHLARI KULLANABİLİR Mİ?

Rasyonel düşünen devletler nükleer silahları savaş aracı olarak değil caydırma aracı olarak kullanırlar. Bu nedenle Putin, Ukrayna ordusunu destekleyen batılı ülkelere bir mesaj vermektedir. Ayrıca savaş alanında taktik nükleer silahlar kullanılırsa bu durum bölgede yaşayan halk için bir felaket olabileceği gibi savaş alanında bulunan sadece Ukrayna askerlerini değil Rus askerlerini de etkileyecektir. Çünkü nükleer silahların kullanılması söz konusu olduğunda savaşan askerlerin bölgede özel teçhizat kullanması gerekir. Rus ordusunun tamamında bu teçhizatın olduğunu düşünmüyorum ayrıca olsa bile Rus ordusu mutlaka bu durumdan etkilenecektir. Kanımca Putin, nükleer silahların kullanılmasını gündeme getirerek Batı’ya ‘Daha fazla üstüme gelmeyin’ mesajı vermektedir.”

(Rusya-Ukrayna savaşının harita üzerindeki son durumu)

Twitter ve Facebook'tan dezenformasyon operasyonu: ABD ordusunun psikolojik harp faaliyetleri incelemeye alındı Dünya Le Monde: Fransa'da artan enerji fiyatları fabrikaları kapanmaya götürdü Dünya İran ayakta: Ülkenin dört bir yanında gösteriler ve çatışmalar yaşanıyor Dünya Putin, kısmi askeri seferberlik ilan etti: 'Bu bir blöf değil' Dünya