Rant ve israf bütçesi Genel Kurul’da
TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Bütçe Teklifi mesaisi bugün başlıyor. Yap-işlet-devret projelerine ayrılan kaynak ile yandaş şirketleri ‘zengin edecek’ bütçeye muhalefet tepkili.
TBMM Genel Kurulu’nda 2021 Yılı Bütçe Teklifi mesaisi bugün başlıyor. Yap-işlet-devret projelerine ayrılan kaynak ile yandaş şirketleri ‘zengin edecek’ bütçeye muhalefet tepkili.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda muhalefetin yoğun itirazlarına rağmen kabul edilen 2021 Yılı Bütçe Teklifi, bugün Genel Kurul gündemine gelecek. İlk olarak bütçenin tümü üzerindeki görüşmeler gerçekleştirilecek. Bu kapsamda birer açılış konuşması yapılacak. 15 Aralık Salı günü Cumhurbaşkanlığı’nın bütçesi görüşülecek. Bütçe üzerindeki son görüşme ise 18 Aralık Cuma günü yapılacak.
Bugün yapılacak görüşmelerde, bütçe teklifinin sunumunu Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay gerçekleştirecek. CHP, HDP ve İyi Parti, hazırladıkları muhalefet şerhleriyle bütçe teklifine karşı çıktı. Muhalefet partileri, kurumların bütçelerinin bu haliyle yürürlüğe girmesi halinde halkın taleplerinin karşılanamayacağı görüşünü dile getirdi. Kamudaki yeni “özel hesaplar”a vurgu yapılan şerhlerde, kontrol dışı harcama uyarısı yapıldı. Muhalefet, savaşın ve rantın bütçesinin “halktan yana tercihlerle” değiştirilmesi gerektiğini de kaydetti.
CHP’nin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi milletvekilleri tarafından hazırlanan muhalefet şerhinde, “Türkiye hem devlet krizini, hem de ekonomik krizi iç içe yaşıyor. Devlet krizi çözülmeden, ekonomik kriz çözülmez” denilirken HDP’nin şerhinde ise “Küçülen, yoksullaşan Türkiye ekonomisi, yayılmacı siyaset, savaş ve kâr yöntemiyle kurtarılmaya çalışılmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
DOKUZ MİLLETVEKİLİ KÜRSÜ DIŞI KALDI
TBMM Genel Kurulu’nda geçen hafta kabul edilen bütçe çalışma programıyla, Meclis’te grubu bulunmayan siyasi partiler de “devre dışı” kaldı. Bütçede sadece Meclis’te grubu bulunan siyasi partilerden temsilcilerin konuşmasına karar verilerek DBP, DP, TİP, Saadet Partisi, BBP, Demokrasi ve Atılım Partisi ile Yenilik Partisi üyelerinin konuşma yapmamasına karar verildi. Dokuz bağımsız milletvekili de kürsü dışı kaldı.
Karara tepki gösteren TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Çoğulcu ve demokratik bir yorum mümkündür. Geçen yıl Meclis Başkanlığı, bütün siyasi parti gruplarının onayını alarak grubu olmayan partilere de açılışta ve kapanışta konuşma hakkı vermişti. Umuyorum grubu olan siyasi partiler bu önerimizi değerlendireceklerdir ve parlamentodaki her milletvekilinin düşüncelerini, görüşlerini ifade etme hakkı sağlanacaktır” dedi.