Reklam şirketleri niteliksiz fenomenler yaratıyor
Tiktok uygulamasında son dönemde yapılan paylaşımlar oldukça büyük tepki çekiyor. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sosyolog Saka reklam şirketlerinin bu tip niteliksiz fenomenlerin ortaya çıkmasında payı olduğunu söyledi.
Tiktok uygulamasından yapılan paylaşımlara tepkiler artıyor. Yakın zamanda önce Konya'da bir süt fabrikasında, çalışanın banyo yaptığına ilişkin paylaşımın ardından da yine aynı platform üzerinden İzmir depreminde 91 saat sonra kurtarılan Ayda bebeği konu alan bir paylaşım yapıldı.
Son günlerde yapılan bu paylaşımlar yurttaşların tepkisine neden oldu.
Konuya ilişkin BirGün’e konuşan Bilgi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erkan Saka, “Markaların çoğu buna prim veriyor. Niteliksiz insanları fenomen diye adlandırıp yüksek ücretlerle reklamlar veriyor” dedi.
Giderek daha Absürd denemeler yapılabiliyor diyerek tepki gösteren Saka, “ Yapılan paylaşımlar etkileşim almak için yapılan, hak ihlali içeren içerikler. Etik sınırları zorlayan bir durum ama ‘fenomen’. Tiktok daha yeni bir platform olduğu için geri dönüş meselesi ya da modülatörler meselesinde biraz ağır davranıyor olabilir. Aynı şey Instagram veya Facebook’ta yapılmış olsaydı o platformların daha çok deneyimi var. Paylaşım daha çabuk engellenip, cezalandırılırdı. Oraların kurucuları böyle etik dışı davranışlar yapılması konusunda daha deneyimliler. Bu platformların kullanıcıları tarafından fenomen olmak için bazen kendi hayatlarını da riske atacak şekilde paylaşımlar yapılıyor” ifadelerini kullandı.
Absürd performanslar
Niteliksiz insanların fenomen olmaya devam ettiği bir iş modeli olduğu sürece bu paylaşım ve içeriklerin de devam edeceğini belirten Saka, “Günümüzde fenomen olmak hızlı para kazanma yolu olarak görünüyor. Fenomen olmak ise ancak böyle hızlı etkileşim yoluyla sağlanabilir. Markaların çoğu da buna prim veriyor. Niteliksiz insanları fenomen diye adlandırıp yüksek ücretlerle reklamlar veriyor” şeklinde konuştu
Saka sözlerini şöyle noktaladı: “Hemen hemen her yeni çıkan platformda böyle Absürdlük yaparak yükselme dönemi oluyor. Tiktok daha performansa dayalı bir içeriğe sahip olduğu için daha da göze batıyor. Twitter’da metin üzerinden yaptığınız Absürdlük burada bir performansa dönüşmek zorunda.”