RTÜK'e bütçe yetmedi
Hazineden ilk kez RTÜK'e yardım yapıldı.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ve bağlı idarelerinin bütçe ve kesin hesapları ile Sayıştay raporu görüşmeleri sırasında muhalefet milletvekillerinin bazı sorularını TBMM Başkanvekili Mustafa Şentop yazılı olarak yanıtladı.
CHP İstanbul Milletvekili Yüksel Mansur Kılınç, görüşmeler sırasında Hazine’den ilk kez RTÜK’e yardım yapılmasını gündeme getirdi ve bunun nedeni ile tutarın açıklanmasını istedi. Kılınç’ın sorusunu yazılı olarak yanıtlayan Şentop, ilgili yasada, “Gerektiğinde TBMM Başkanlığı bütçesinden alınacak Hazine yardımının RTÜK’e iletilebileceğinin” öngörüldüğünü belirtti. Şentop, 1994 yılında kurulan kurumun bu yıl ilk kez gelirinin giderini karşılamaması nedeniyle Hazine yardımı aldığını açıkladı.
Reklam veremiyorlar
Birgün'den Hüseyin Şimşek'in haberine göre, dövizde yaşanan yüksek artış ve ekonomik kriz nedeniyle firmaların televizyon kanallarına reklam verme sıklıkları yarı yarıya azaldı. Reklamlardan aldığı pay bu nedenle azalan RTÜK, ayrıca frekans gelirlerinden de mahrum kaldı.
Kurulacak yeni kanallar için frekans tahsisi taleplerinin düşük olması nedeniyle RTÜK, “Frekans kullanım ücreti”nden mahrum kaldı. Özel televizyon kanallarına kestiği para cezalarını da tahsil edemeyen ve alacaklarını Maliye Bakanlığı’na devreden RTÜK, bu nedenle zarar etti. Gelir gider hesabı tutmayan RTÜK’e Hazine’den 40 milyon TL aktarıldı.
İYİ Partili İsmail Tatlıoğlu ve CHP’li Sibel Özdemir ise TBMM’nin 2019 yılı bütçesinin yüksek olmasının nedenlerini sordu. Milletvekillerine yanıt veren Şentop, 2019 yılı bütçesinin bir önceki yılın bütçesinden 846 milyon TL fazla olduğunu açıkladı. Personele yapılan ödemelerin yüksekliğine de değinen Şentop, bunun “yüksek enflasyon”dan kaynaklandığını ifade etti. Şentop, personel ödemeleri kaleminde yaşanan artışın milletvekili sayısının 600’e çıkmasına bağlı olarak yükselen harcamalar ile taşeron çalışanların kadroya geçirilmesinden kaynaklandığını bildirdi.