Rusya’da polis muhaliflere nefes aldırmıyor

Abone ol

Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'ye destek için dün birçok kentte sokağa çıkan Putin karşıtları polis şiddetiyle karşılaştı.

Rusya'da tutuklu muhalif lider Aleksey Navalni'ye destek için dün birçok kentte sokağa çıkan Putin karşıtları polis şiddetiyle karşılaştı.

Rusya'da zehirlendikten sonra Almanya'da tedavi gören ve 17 Ocak'ta Moskova'ya dönüşünde gözaltına alınıp tutuklanan Rus muhalif lider Aleksey Navalni krizinde Kremlin'e yönelik öfke giderek artıyor. Navalni'ye yakın isimlere günlerdir düzenlenen ev baskınları da tepkileri yükseltirken dün başkent Moskova ve birçok kentteki protestolara ağır polis sert müdahalede bulundu. Polislerin yaka paça gözaltına aldığı yüzlerce Navalni destekçisinin görüntüleri dünya kamuoyunda geniş yer buldu. Navalni destekçilerinin yayınladığı “Putin'in milyar dolarlık sarayı” videosuna yer veren Batı basını, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in talimatıyla Navalni'nin zehirlendiği iddialarını da hatırlatmayı tercih etti.

EKSİ 40 DERECEDE PROTESTO

Başkent Moskova'da kolluk kuvvetleri protesto öncesi Kızıl Meydanı ve tüm sokakları abluka altına alırken Rusya İçişleri Bakanlığı da tüm kentlerdeki protestoları yasa dışı ilan etti. Ancak bu hamleler Navalni destekçilerinin sokağa çıkmasını engellemedi. Dünkü protestolar saatin daha ileri olduğu ülkenin doğusunda başladı. Sibirya'nın Novosibirsk kentinde yapılan eyleme 2 bin kişi katılırken hava sıcaklığının sıfırın altında 40 dereceye kadar düştüğü Yakutsk'ta da eylemlere müdahale edildi. Protestoculardan Ivan isimli bir kişi, “Despotluktan ve yöneticilerin kanun dışı işler yapmasından sıkıldım. Hiçbir sorumuz yanıtlanmıyor. Şeffaflık ve değişim istiyorum” tepkisi verdi. Moskova'da ise metro istasyonu yakınlarında yapılan protestoda 100'ü aşkın kişi gözaltına alınırken St. Petersburg kentindeki Pionerskaya Meydanı'nda toplanan kalabalık da polis şiddetiyle dağıtıldı. OVD-Info isimli insan hakları gözlem grubu, dünkü eylemlerde bini aşkın kişinin gözaltına alındığını duyurdu.

PUTİN’İN DOSTU: SARAY BENİM

Kremlin'in Navalni destekçilerine yönelik saldırgan tutumunun, “Putin'in milyar dolarlık sarayı” isimli videonun uluslararası mecrada viral hale gelmesiyle birlikte daha da artması dikkat çekti. Navalni'nin söz konusu saraya ilişkin bilgilere yer verdiği bu videonun izlenme oranı 100 milyonu geçti. Videoda, ülkenin güneyinde bir tatil kasabası olan Gelencik’te inşaat halindeki büyük sarayın Putin'e ait olduğu iddia edilirken bu iddiayı Kremlin'in günlerdir yalanlaması kamuoyunu tatmin etmedi. En son, Putin'e yakın milyarder patron Arkadi Rotenberg önceki gün bir açıklama yaparak videodaki sarayın kendisine ait olduğunu ve inşaatı tamamlandıktan sonra otel olarak faaliyete gireceğini belirtti. Kırım, Uzak Doğu ve Altaylar’da da bu tür “saray”lara sahip olduğunu ifade eden Rotenberg, “Neden bir Rusya vatandaşının kendisine ait çok sayıda sarayı var” sorularına neden oldu.

MAL VARLIĞI AÇIKLANSIN

Rusya Federasyonu Komünist Partisi (RFKP) söz konusu tartışmaya ilişkin “Yalnızca Putin’in değil devlet kaynaklarını yağmalayarak zenginleşmiş Rus egemen sınıfının tamamının mal varlığını açıklayın” çağrısında bulundu. RFKP milletvekili Denis Parfyonov, şu açıklamayı yaptı: “Ekim Devrimi sonrası, çarlık döneminin oligarklarına ait saraylara devlet tarafından el konulduğunu ve bu binaların çocuk ve gençlik saraylarına dönüştürüldüğünü unutmayalım. Putin’in ve ülkedeki tüm zenginlerin saraylarını kamulaştırmak için mücadele edelim.”

GÖÇMEN KARŞITI FİGÜRKEN ANA MUHALEFETE YERLEŞTİ

Navalni’nin Rusya’da ve Avrupa ülkelerinde Putin karşıtlarının ilgi gösterdiği bir isim olduğu biliniyor. Avrupa Birliği’ni (AB) savunan aynı zamanda göçmen karşıtı ve milliyetçi söylemleri olan Navalni’nin yükselişi 2008 yılında kamu şirketlerindeki yolsuzlukları ifşa eden blog yazılarıyla başladı. "Yolsuzlukla Mücadele Fonu" isimli bir oluşum kuran ve kısa sürede taraftar toplayan Navalni, 2011 yılında iktidardaki Birleşik Rusya Partisi karşıtı bir eyleme katıldığı için 15 gün tutuklu kaldı ve bu ceza popülaritesini artırdı.

2013’teki yerel seçimlerde Moskova belediye başkanlığı için aday olan Navalni, Putin’in adayı Sergei Sobyanin’in kazandığı seçimi yüzde 27 oyla ikinci sırada tamamladı. Navalni’nin 2018’deki devlet başkanlığı seçimlerinde aday olmasına izin verilmedi ve kurduğu Rusya’nın Geleceği Partisi’ne de resmi onay halen verilmedi. 2019’da yine katıldığı bir eylemden ötürü tutuklu olduğu dönem cezaevinde zehirlenen Navalni, bu kez geçen yıl Moskova’ya giden bir uçakta Noviçok isimli sinir gazı içeren maddeyle zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Zehirlenmesine dair halen birçok soru işareti aydınlatılmazken Kremlin, Putin’in talimatıyla zehirlendiği iddialarını defaatle yalanladı. Navalni’nin Berlin’de tedavi gördükten sonra Moskova’ya dönüşünde tutuklanması ise kamuoyunda tepki görmeye devam ediyor.

Myanmar'da darbe! Ordu yönetime el koydu Dünya Myanmar'da darbe: Ülke lideri Suu Çii ve Devlet Başkanı Win Myint gözaltına alındı Dünya Dışişleri Bakanlığı'ndan, Somali'deki saldırıya kınama Dünya Hollanda'da ilkokul ve kreşler 8 Şubat'ta yeniden açma kararı aldı Dünya