Rusya'dan NATO'ya 'güvenlik şartları': 1997 sınırlarına dönün, eski Sovyet ülkelerini üye yapmayın

Abone ol

Rusya, NATO ve ABD'ye güvenlik taleplerinden oluşan bir liste ileterek, NATO'nun 1997 sınırlarına dönmesi gerektiği ve eski Sovyet ülkelerinin üyeliğinin engellenmesini şart koştu

GERÇEK GÜNDEM - Rusya, Ukrayna'daki çatışma üzerinden Batı ülkeleri ile oluşan tansiyonu azaltmak için NATO ve ABD'ye ilettiği güvenlik taleplerinin listesini yayınladı.

Listede NATO'nun eski Sovyetler Birliği ülkelerinden tamamen çekilerek 1997'deki sınırlarına geri dönmesi ve yeni üye kabul etmemesi gibi talepler yer aldı.

Konuyla ilgili bir basın toplantısı düzenleyen Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rusya'nın acil güvenlik müzakerelerine derhal başlamaya hazır olduğunu söyledi.

Ryabkov, "Derhal, hatta gerekirse yarın ya da Cumartesi, ABD ile üçüncü bir ülkede görüşmelere başlamaya hazırız" ifadelerini kullandı.

Uluslararası diplomasi için alışılmadık bir adım olarak değerlendirilen Rusya'nın talepler listesi Rusya ile Batı ülkeleri arasındaki ittifakta tansiyonun arttığı günlerde geldi.

Batı ülkeleri bir süredir Rusya'yı, Ukrayna'yı işgale hazırlanmakla suçlarken, Putin ise tansiyonu NATO'nun yükselttiğini savunarak ittifakın doğuya doğru genişlemeyeceği yönünde 'yasal garantiler' istiyor.

"ESKİ SOVYET ÜLKELERİNE ÜYELİK VERİLMESİN"

Rusya'nın NATO'ya yönelik hazırladığı talepler içerisinde, Moskova ile NATO'nun Baltık Denizi ve Karadeniz'de yaşanabilecek olayları engellemek için birlikte çalışması gerektiği ve acil durumlar için bir telefon hattının kurulması talebi de yer aldı.

Taslak güvenlik anlaşmasında, NATO üyelerinin ittifakın artık genişlememesi konusuna eğilmeleri gerektiği belirtildi ve ABD'nin eski Sovyet ülkelerinin NATO'ya katılmasını engellemesi istendi.

Bilindiği üzere Rusya, eski Sovyet ülkeleri Gürcistan ve Ukrayna'nın NATO üyeliğini uzun süredir engellemeye çalışıyor.

Taslak belgede ayrıca, ABD'nin Orta Asya dahil tüm eski Sovyet ülkelerinde askeri üs kurmamayı kabul etmesi gerektiği belirtildi.

AB: Ukrayna'ya karşı saldırganlığın ciddi sonuçları ve ağır bedeli olur Dünya Bill Gates'in çalışanlarına ne kadar maaş ödediği sızdırıldı Dünya New York'ta Türk imama çocuğa cinsel istismar suçlamasıyla gözaltı! Dünya Beyaz Saray: Joe Biden, 2024 seçimlerinde yeniden aday olmayı planlıyor Dünya