Rusya'nın en büyük bankası Sberbank Avrupa pazarından çekildi

Abone ol

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, yaptırımların ardından Avrupa pazarından çekildiğini duyurdu.

Rusya'nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından çıktı.

Sberbank’tan yapılan yazılı açıklamada, şirketin Avrupa’daki şubelerinde “olağanüstü” bir nakit çıkışının yaşandığına işaret edildi.

Şirket çalışanlarına ve şubelerine yönelik tehditlerin de yaşandığı belirtilen açıklamada, Sberbank’ın mevcut durumda Avrupa pazarından çekilme kararı aldığı bildirildi.

Avusturya Sermaye Piyasası Kurumu (FMA), Sberbank'ın Avrupa kolu Sberbank Europe AG’nin Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) talimatıyla kapatıldığını bildirmişti.

SBERBANK HAKKINDA

Rusya merkezli bir devlet bankasıdır. Sberbank'ın birçok Avrupa ülkesinde ve SSCB'den ayrılmış ülkelerde faaliyeti bulunmaktadır. 2014 yılı itibarıyla Rusya ve Doğu Avrupa'nın en büyüğü, Avrupa'nın ise en büyük üçüncü bankası seçilmiştir.

Banka, 1991 yılında kurulmuş olup tarihi Cancrin'in 1841'deki mali reformlarına kadar gitmektedir. Bankanın merkezi Moskova'da yer almaktadır.

Sberbank, 2014 yılı itibarı ile Rusya'nın en büyük, Avrupa'nın üçüncü büyük ve dünyanın 33. büyük bankasıdır. Rusya Milli Servet Fonu, bankanın yüzde 51'ine sahiptir. Fon adına bankayı Rus Hükümeti yönetmektedir.

2015 yılı itibarıyla bankanın 16 bin 500 ofisi ve 250 bin çalışanı bulunmaktadır. Bankanın verilerine göre şirket 22 farklı ülkede 137 milyon bireysel müşteriye ve 1,1 milyon kurumsal müşteriye hizmet sunmaktadır. Ayrıca, 2019 yılına kadar Sberbank, Türkiye'deki DenizBank'ın ana hissedarıydı fakat Temmuz 2019'da hisselerini Dubai, BAE merkezli Emirates NBD şirketine devretti.

Bir ülke daha mı işgal edilecek? Planı canlı yayında yanlışlıkla ifşa etti! Dünya 2 Türk uçağı Kiev'de mahsur kaldı: 'Tahliye için giden ekipler, büyükelçiliğe sığındı' Dünya Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun bugün Rusya'yı resmen kınaması bekleniyor Dünya Rusya’da savaş istemeyen çocuklar gözaltına alındı! Dünya