Rusya'nın koronavirüs aşısı antikor üretmeyi başardı
Saygın tıp dergisi The Lancet'ta yayınlanan yazıda, 'Sputnik V' isimli aşının denemelerine katılan tüm gönüllülerde antikor geliştiği belirtildi.
Saygın tıp dergisi The Lancet'ta yayınlanan yazıda, 'Sputnik V' isimli aşının denemelerine katılan tüm gönüllülerde antikor geliştiği belirtildi.
Rusya’nın kısa sürtede üretildiği içim "güvenilmez" yorumları yapılan Coronavirus aşısı Sputnik V’ye dair veriler paylaşıldı. Saygın tıp dergisi The Lancet’ta yayınlanan faz 2 ve 3 sonuçlarına göre aşı antikor üretimi sağlıyor.
Rusya 11 Ağustos’ta dünyanın ilk coronavirus aşısı için onay verdiğini duyurmuş ancak henüz faz 3 denemeleri dahi başlamayan aşı çalışmasına Batı ülkeleri şüpheyle yaklaşmıştı.
Aşıya onay verildiğinde henüz faz 2 ve 3 sonuçları da hakem değerlendirmesi yapılan bilimsel bir yayında yer almamıştı. Eleştirilere cevap niteliğinde yayınlanan makalede Haziran ve Temmuz aylarında yapılan ilk iki faz deneylerde her birinde 38 olmak üzere toplam 76 katılımcının yer aldığı, bütün katılımcıların antikor geliştirdiği ve ciddi bir yan etkisinin görülmediği yazıldı.
Ayrıca uzun dönem güvenlik ve etkinlik sağlanması için geniş, uzun dönemli placebo karşılaştırmalı deneylerin ve daha fazla incelemenin gerekli olduğu belirtildi.
Rus Ulusal Varlık Fonu (RDIF) tarafından finanse edilen aşı, Moskova Gamaleya Enstitüsü’nde geliştirilmiş, 1957’deki Sovyetler Birliği’nin dünyanın ilk yapay uydusuna gönderme yaparak Sputnik V ismini almıştı.
'ŞİMDİ BİZ BATININ SORULARI HAKKINDA SORU SORACAĞIZ"
RDIF’nin başındaki isim Kirill Dmitriev şunları söyledi: “Bu yayınla Batı’nın çok açık bir şekilde Rus aşısını karalamak amacıyla üç haftadır azimle sorduğu bütün sorulara cevap vermiş oluyoruz. Aşı bütün şartları sağlıyor. Şimdi biz Batı’nın aşıları hakkında sorular sormaya başlayacağız”.
Dmitriev ayrıca geniş çaptaki deneylerin geçen hafta başladığını ve şimdiye kadar en az 3 bin kişinin katıldığını söyledi.
Makaleyi değerlendiren ABD’deki John Hopkins Üniversitesi’nde bulunan Uluslararası Aşıya Erişim Merkezi yardımcı direktörü Dr. Naor Bar-Zeev, çalışmanın küçük ama teşvik edici olduğunu belirterek, henüz herhangi bir Covid-19 aşısının işe yaradığının klinik olarak kanıtlanmadığını ifade etti.