Sabah yazarının önerisi patronları kızdıracak: Sınırlama getirilsin!
Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, temel gıda maddelerinde yaşanan pahalılığa değinerek "Acilen birçok temel gıda ürününe ve sebze-meyve ihracatına sınırlama getirilmelidir" dedi.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dört ay üst üste yaptığı toplam 500 baz puan faiz indirimiyle eylül ayında 8.30 seviyelerinde olan dolar/TL, aralıkta 18'i gördü. Türk lirasındaki tarihi değer kaybı sonrası devreye sokulan 'kur korumalı mevduat desteği'yle ise yeniden 12 dolaylarına döndü.
Ancak bu düşüş, doların peş peşe rekor kırdığı dönemde yapılan zamların geri alınmasına 'yetmedi.'
İktidara yakınlığıyla bilinen gazetecilerse, hayat pahalılığına karşı neredeyse her gün birtakım 'çözüm önerileriyle' kamuoyunun karşısına çıkıyor.
Son olarak Sabah gazetesi yazarı Dilek Güngör, şu anda birçok ülkenin arz açığı ve artan gıda fiyatlarını önlemek için temel gıda ürünlerine ihracat kısıtlaması getirdiğini savundu.
"Dünyanın önde gelen tahıl ihracatçıları Rusya ile Arjantin başladı. Bizde de Ticaret Bakanlığı birkaç hamle yaptı. Son dönemde şeker ve gübre ihracatına kısıtlama getirildi. Yeterli mi? İhracatçılar kızabilir ama bence değil" diyen Güngör, şöyle devam etti:
"Acilen birçok temel gıda ürününe ve sebze-meyve ihracatına sınırlama getirilmelidir. Bütün dünyada gıda krizi konuşulurken, herkes kendi kendine yetme derdine düşmüşken, biz semeriyle seksene mal olan ihracat için tüketiciyi mağdur etmemeliyiz."
Güngör, geçen bir yılda 5.2 milyar kilogram yaş sebze - meyve ihracatından 3 milyar dolar kazanıldığını söyledi.
'İHRACAT YAPACAĞIZ' DİYEREK İÇERİDE TÜKETİCİYİ YÜKSEK FİYATLA BOĞMUŞUZ'
"Tonlarca malı konyetnerlere yüklemişiz, gitmiş oraya 'içinde kalıntı var' diye geri göndermişler, yarısı yolda çürümüş. 50 milyon dolarlık domates ihracatı için devletin en tepesini harekete geçirmişiz. 'İhracat yapacağız' diyerek içeride tüketiciyi yüksek fiyatla boğmuşuz" ifadesini kullandığı yazısında şunları kaydetti:
'YAPTIĞIMIZ İŞ NE İSA'YA NE MUSA'YA YARAMIŞ'
"Yani yaptığımız iş ne İsa'ya ne Musa'ya yaramış… Tüm bu badirelerin sonunda yaş meyve-sebze ihracatından cebimize kilo başına 60 cent kalmış... Anlayacağınız, attığımız taş ürküttüğümüz kurbağaya dememiş… Aynı değerde savunma sanayii ihracatı yapmışız… Kilosundan 51 dolara yakın para kazanmışız…
'HİÇ OLMASIN DEMİYORUM'
Temel gıda ürünlerinin ihracatı hiç olmasın demiyorum. Fakat en azından içeride ralli yaşanan gıda ürünlerinde kısıtlamalar devreye alınsın. Böylece tüketici daha fazla mağdur olmasın. İhracatçı da depolaması zor ürünü işleyip satmaya kafa yorsun."