Sağlık Bakanlığı’nda danışmanlar işe alınırken gereken şartlar yok sayıldı

Abone ol

Sayıştay’ın 2020 yılına ait denetim raporları yayınlandı. Sağlık Bakanlığı ile ilgili raporda, Bakanlık bünyesinde çalıştırılan danışmanların işe alımlarında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı.

FIRAT FISTIK / GERÇEK GÜNDEM - Sayıştay’ın 2020 yılına ait denetim raporları yayınlandı. Sağlık Bakanlığı ile ilgili raporda, Bakanlık bünyesinde çalıştırılan danışmanların işe alımlarında usulsüzlük yapıldığı ortaya çıktı. Ayrıca çalışan 350 danışmanın yıllık maliyeti ise 100 milyon TL’nin üzerinde.

Sağlık Bakanlığı’nda 2020 yılı itibariyle merkez teşkilatında 119, diğer yerlerde 231 olmak üzere toplam 350 danışman istihdam ediliyor. İstihdam edilen danışmanlara ödenen ücret ise yıllık 10 milyon 313 bin 363 Euro. Türk lirasına çevrildiğinde 100 milyon TL’nin üzerinde bir rakama tekabül ediyor.

Danışmanlık bütçesinin yüzde 33’ü bireysel danışmanlara

Bakanlığın danışmanlık faaliyetlerine harcadığı toplam rakam ise 46 milyon 859 bin 190 Euro. Yani toplam danışmanlık faaliyetlerine harcanan tutarın neredeyse yüzde 33’ü bireysel danışmanlara veriliyor.

Sayıştay raporunda bu durumla birlikte, danışmanların işe alımlarında şartlara uyulmadığı ve usulsüzlük yapıldığı da yer alıyor. Rapora göre, danışmanların işe alımında kanıtlayıcı belgeler istenmedi, kişilerin öz geçmişlerindeki beyanları esas alındı, bunların hiçbiri kontrol edilmedi.

Üniversite projesi, iş deneyimi sayıldı

Örneğin bir biyoistatistik danışmanının işe alımı sırasında üniversite projeleri iş deneyiminden sayıldı ve ilandaki “en az üç yıl iş deneyimine sahip olmak” şartı es geçildi. Bir kameraman danışmanı istihdam edilirken, üç yıllık staj dönemi “en az beş yıllık mesleki iş tecrübesine sahip olmak” şartına sayıldı.

Danışman alımlarında ikinci yabancı dil sınav puanına ek puan verileceği belirtilirken asgari puan belirtilmedi, yabancı dil sınavına sadece girmiş olanlara bile komisyonda ilave puan verildi.

Raporda yer alan başka bir örneğe göre kameraman danışmanı olarak iki kişi istihdam edildi ancak istihdam edildikleri proje: “Sağlık Sisteminin Güçlendirilmesi ve Desteklenmesi Projesi” Raporda bu husus da düzeltilmesi gereken başka bir usulsüzlük olarak vurgulandı.

MSB: Hudutlarda 4'ü terör örgütü üyesi 7 kişi yakalandı Güncel 260 kadını taciz etti, savunması 'pes' dedirtti! 'Pandemide sıkılmıştım...' Güncel 'Hoş geldiniz' diyerek elini uzatan öğretmeni sınıftan kovan kaymakam kayıplara karıştı! Güncel Uludağ Üniversitesi profesöründen tepki çeken sözler: 'Tehlikenin farkında mısınız?' Güncel