Sağlıkta bir geri adım daha: Acil servisler çağ dışı!

Abone ol

Acil servislerin “çağın gereklerine” uygun şartları taşımaları için tanınan dönüşüm süresi 2021 yılı başına ertelendi.

Mustafa Çakır/ Cumhuriyet Kamuya getirdiği yük nedeniyle tartışma yaratan, milyarlarca liralık Hazine garantili Kamu Özel İşbirliği (KÖİ) projeleriyle inşa edilen şehir hastaneleriyle övünen hükümet, acil servislerin “çağın gereklerine” uygun fiziki dönüşümünü gerçekleştiremedi. Başta devlet olmak üzere hastanelere tanınan 2 aylık dönüşüm süresi, 2021 yılı başına ertelendi. Yurttaş, düzgün mekânlarda “acil sağlık hizmeti” alabilmek için 2 yıl daha bekleyecek.

Sağlık Bakanlığı, Yataklı Sağlık Tesislerinde Acil Servis Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Tebliğ’de değişiklik yaptı. Tebliğe göre acil servislerde olması gereken fiziki standartlardan bazıları şöyleydi:

-Acil servisler, hastanenin ana girişinden ayrı, anayola yakın ve araç trafiği bakımından kolay ulaşılabilir, ambulansların kolaylıkla giriş ve çıkış yapabilecekleri, en fazla yüzde 8 eğimli sedye rampası bulunan ve giriş katında veya ambulans ile direkt ulaşılabilir olan katta; görüntüleme, laboratuvar, ameliyathane, yoğun bakım ünitesi ve morga ulaşıma uygun bağlantısı olan bir konumda kurulur.

-Ameliyathane, yoğun bakım, laboratuar ve görüntüleme birimleri ile acil servis arasındaki hasta nakli kapalı ortamda yapılacak şekilde fiziki bağlantı sağlanır.

-Acil servis giriş ve çıkışlarında; ambulans veya araçtan acil servis girişine kadar olan mesafede hastaların olumsuz hava koşullarından etkilenmemesi için üstü kapalı olacak şekilde, sedye ile hasta nakline uygun alan oluşturulur.

-Acil servisin seviyesine göre yeterli sayı ve nitelikte ilk muayene, müdahale ve müşahede odaları ile bekleme salonu; acil servis yanında, acil servis işleyişini aksatmayacak şekilde konumlandırılmış, hasta yakınlarına 24 saat hizmet verebilen kafeterya, anons sistemi, hasta yakını bilgilendirme panosu, personel soyunma-giyinme ve personel dinlenme odası, güvenlik odası, kadın ve erkekler için bekleme yeri ile bağlantılı, engellilerin de yararlanacağı şekilde düzenlenmiş tuvalet ve lavabo bulunur.

-Acil servis genel temizlik ve hijyen planları ayrıntılı, temiz hava ve havalandırma imkânları sağlanır.

-Ambulans ve hasta nakil aracı ile nakledilen hasta girişi ile ayaktan hasta girişi ayrılır. Bu alanda, ambulans ve hasta nakli yapılan araç trafiği için kolay manevraya uygun bir ulaşım altyapısı oluşturulur.

-Acil servise yakın ve acil ulaşımını aksatmayacak şekilde, hasta nakil araçları, engelli hasta araçları ve resmi araçlar, personel ve hasta yakınları için uygun ve yeterli genişlikte otopark alanı ayrılır.

2021’e ertelendi

Tebliğe göre mevcut acil servislerin 2 ay içerisinde bu koşulları sağlamak için fiziksel mekân dönüşümlerinin gerçekleştirilmesi gerekiyordu. Ancak bakanlık dün tebliğde değişiklik yaptı. Acil servislerin 2 ay içerisinde fiziksel mekân değişikliklerini gerçekleştirme şartı 2021 yılına ertelendi. Acil serviste yapılacak değişiklikler için 31 Aralık 2020 tarihine kadar süre tanındı.

'Palm yağı da, tarım ilacı da kanser nedenidir!' Sağlık Araştırma: Bebekleri hafifçe sıvazlamak ağrı hissini azaltıyor Sağlık 'Vitamin değil, tarhana çorbası için' Sağlık Büyük risk: Hastanelerde kuduz aşısı yok Sağlık