'Salgın kontrol edildi' diyen Hacettepe rektörüne göre Türkiye'nin başarısının 4 nedeni
COVID-19 salgınının Türkiye’de bugün itibarıyla “Başarılı bir şekilde kontrol edildiğini” belirten Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen, koronavirüs salgınında Türkiye'nin dünyanın başarılı olmasını 4 nedene bağladı.
Kendisi de Tıp profesörü olan Hacettepe Üniversitesi Rektörü Haluk Özen, Hürriyet yazarı Sedat Ergin'e yaptığı değerlendirmede COVID-19 salgınının Türkiye’de bugün itibarıyla “Başarılı bir şekilde kontrol edildiğini” ve bunda “Birden fazla faktörün rol oynadığını” söyledi.
Prof. Özen, şu ana kadar alınan sonucu başlıca şu dört faktöre dayandırıyor:
1. VİRÜSÜN GEÇ GİRİŞİ HAZIRLIK İMKÂNI YARATTI: Birinci faktör, COVID-19 salgınının Türkiye’ye girişinin geciktirilmiş olması. Prof. Özen, ABD cephesinde -gerek başkan gerekse ilgili kurumların yetkilileri bile olayın ciddiyeti ile ilgisiz mesajlar verirken- Türkiye’deki Sağlık Otoritesi’nin ocak ayından itibaren Bilim Kurulu’nun da katkıları ile “zamanında etkin önlemler alarak salgını mümkün olduğunca uzun bir süre sınırlarımız dışında tutmayı başardığını” belirtiyor. Rektör, “Hastalığın ülkemize geç girişi toplumun bilgilenip hazırlanmasını, daha önemlisi Çin, İtalya ve Fransa’daki deneyimlerin bilimsel makalelere dönüşerek bizlere rehber olmasını ve etkin tedavi seçiminin kolaylaştırılmasını sağladı” diye konuşuyor.
2. BİLİM KURULU FAKTÖRÜ: Prof. Özen, ikinci faktör olarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Bilim Kurulu’nu devreye sokmasını gösteriyor: “Sağlık Bakanımız liyakat ilkesine uygun olan bir kurul seçmekle kalmadı; sürekli olarak kurul üyelerinin önerileri ile yol alındığını ifade ederek aslında ülkemizde ‘bilimin’ değerini tüm toplumun indinde ön plana çıkardı.” Prof. Özen’e göre, “Bu yaklaşım sadece güncel salgında yararlı olmaktan öte bundan sonraki toplumsal sorunların çözümünde de benzer yaklaşımların benimsenmesini sağlayacak.”
3. SAĞLIK PERSONELİNİN ADANMIŞLIĞI: Prof. Özen’in kuvvetle altını çizdiği bir faktör de Türkiye’deki sağlık personelinin “adanmışlığı”. Bu konuda şunları söylüyor: “Ülkemizdeki sağlık çalışanları yıllardır özverili çalışmaya, üzerlerine yıkılan kaldıramayacakları yükleri sızlanmadan taşımaya o kadar alışıklardır ki, bu salgında da olağanüstü biçimde adanmış bir tutum ile çalışarak bu başarının belkemiğini oluşturdular.”
4. TIP FAKÜLTELERİNİN DÜZEYİ: Hacettepe Rektörü, Türkiye’deki tıp fakültelerinin akademik düzeyini de bir diğer önemli faktör olarak sıralıyor. “Ülkemizdeki tıp fakültelerinin uluslararası sıralamalardaki konumları da övünülecek düzeydedir” diye konuşuyor Prof. Özen ve bu çerçevede dünya üniversite sıralamalarında en çok bilinenlerden biri olan ‘QS’ sıralamasında 2020 yılı ‘Yaşam Bilimleri ve Tıp’ alanında ilk 500’de Türkiye’den -Hacettepe Üniversitesi ilk sırada olmak üzere- 6 üniversitenin bulunduğuna dikkat çekiyor.
Prof. Özen şöyle devam ediyor: “Ülkemizin akademik çıktıları incelenecek olursa diğer disiplinler ile kıyaslandığında tıp ve sağlık bilimlerinin açık ara önde olduğu görülebilir. Aslında bu sonuç şaşırtıcı olmamalı. Çünkü 30-40 yıldır üniversite seçme sınavlarında en başarılı öğrenciler genellikle tıp fakültelerini tercih ediyorlar. Salgın sürecindeki başarı kuşkusuz tıp fakülteleri ile birlikte, diş hekimliği, eczacılık, sağlık bilimleri ve hemşirelik fakültelerinden yetkin olarak mezun olanların birlikte çalışmaları ile gerçekleşmiştir.”