Salı günü gelmesi bekleniyordu: Benzin ve motorin zammı pompalara yansıdı
Benzin ve motorin fiyatlarına gelen zamlar durmadı. Akaryakıt sektörü temsilcileri kamuoyuna duyurmadan geçen ay içinde en az 3 kez zam yapıldığını belirtti. Salı günü gelmesi beklenen zammın da bugün pompa fiyatlarına yansıdığı ifade edildi.
AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "faiz sebep, enflasyon sonuç" ekonomi modeli yurttaşlara enflasyon olarak döndü.
Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle birlikte 2021 yılının son ayları döviz kurlarında yükseliş ve dalgalanma ile enflasyonda durdurulamayan artış ile sona erdi.
ENFLASYON ZİRVEDE
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre tüketici fiyatları endeksi (TÜFE) ocak ayında yüzde 11,10 arttı. Böylelikle yıllık enflasyon yüzde 48,69’u buldu. Veriler enflasyonda 19 yıllık zirvenin yenilendiğini gösterdi.
Bağımsız akademisyenlerden oluşan ENAG, yaptığı açıklamada ocak ayı enflasyonunu yüzde 15,52, yıllık enflasyonu ise yüzde 114.87 olarak tespit ettiklerini duyurmuştu. TÜİK'in enflasyon hesaplamasında baz alınan ürün sepeti ve ağırlıklarını güncellediğini duyurması üzerine ENAG, yeni enflasyon sepetine göre hesapladıkları enflasyon oranını açıkladı. Son hesaplamara göre ise, Ocak ayı enflasyon oranı %15.79, son 12 ayın enflasyon oranı ise %115.17 oldu.
AKARYAKIT FİYATLARINA ZAM: BEKLENENDEN ERKEN GELDİ
Akaryakıt fiyatlarında yaşanan zam fırtınası sürüyor.
Geçtiğimiz Çarşamba günü benzine 39, motorine 32 kuruş zam gelmişti. Büyük akaryakıt dağıtım şirketleri, hemen ardından benzin ve motorin fiyatlarını sessiz sedasız şekilde artış gösterdi.
Salı gecesi gelmesi beklenen zamma rağmen şirketler, bu kapsamda benzin ve motorine 3’er kuruş zam geldi. Bu zamla birlikte bir hafta içinde benzin 42, motorin 35 kuruş zam gelmiş oldu. Bu arada, gelecek hafta salı günü motorine 80, çarşamba günü de benzine 70 kuruş zam gelmesi bekleniyor.
AÇIKLAMA YAPILMADI
KRT'de yer alan Olcay Aydilek'in haberine göre, Akaryakıt sektörü temsilcileri kamuoyuna duyurmadan geçen ay içinde en az 3 kez zam yapıldığını kaydetti.
Sektör temsilcileri, “Akaryakıtta, dağıtım şirketi ile bayilerin satılan her litre benzin ve motorinden aldıkları paylar, sektörün artan maliyetleri karşısında eridi. Elektrik, doğal gaz, işçilik maliyetleri arttı. Bu küçük zamlarla sektörün kâr marjı artıyor. Böylece, özellikle bayilerin finansal yönden nefes almaları sağlanıyor. Bu artışların devam edeceği görülüyor” ifadelerini kullandı.