Santralların kuşattığı dereye 5'inci HES planı

Abone ol

HES’lerin kuşatması altında olan Çanakçı Deresi’nde yeni bir santral projesi yapılmak isteniyor.

HES’lerin kuşatması altında olan Çanakçı Deresi’nde yeni bir santral projesi yapılmak isteniyor. Derenin kuruduğunu ve ekolojik dengenin bozulduğunu belirten Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, “Sahibi değilsin ki derenin HES yapasın” dedi.

Giresun’un Çanakçı ilçesinde Kavuklu Elektrik Üretim İnşaat ve Ticaret A.Ş tarafından yapılması planlanan Görele Regülatörü ve Hidroelektrik Santralı’na (HES) tepkiler sürüyor.

Birgün'den Buse İlkin Yerli'nin haberine göre; Çanakçı Deresi üzerinde 4 adet HES daha inşa edileceğini ve bunun 5’inci santral olacağını belirten Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, “Dere zaten daha önce 4 darbe yedi. Bu HES’le dere tamamen yok olacaktır” dedi.

Geçen yıl ekim ayının sonunda çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlatılan HES projesi için pandemi nedeniyle inceleme değerlendirme kurulu (İDK) toplantısı yapılmayacağı belirtildi. Kurumlardan görüş isteyen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, görüşlerin ardından ÇED’e ilişkin kararını verecek.

TARIMDA VERİMLİLİK DÜŞECEK

Belediye olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na görüş bildirdiklerini belirten Belediye Başkanı Tuncay Kasım, projenin iptali için ellerinden geleni yapacaklarını belirtti.

Bölgede yaşayan yurttaşların, çoğunluğunun tarımla, az bir kesimin de hayvancılıkla uğraştığını ifade eden Kasım, “Bölgede çay ve fındık üretiliyor. Derenin kuruması bölgedeki nemi azaltacak. Çay ve fındık nemden besleniyor. Dere yeterince darbe yedi. Bu HES’le çay ve fındıkta verimlilik azalacak, kalite düşecek ifadelerini kullandı.

Yapılmak istenen HES’in Çanakçı merkez ve Karabörk köyü arasında 7 kilometrelik bir alanı kapsadığını ifade eden Kasım, bu güzergahta 40’dan fazla büyük göl ve sayısız küçük göl olduğunu aktardı.

Ekonomik çıkarlar uğruna dereyi öldürdüklerini söyleyen Kasım, “İnsanoğlunun hiçbir ekonomik gayesi bir dereyi göz göre göre öldürmeyi haklı kılmamalıdır. Bilinmelidir ki ölecek olan yalnız dere olmayacaktır bu süreçte, vadi içinde yaşayan tüm insanlar, canlılar, kültür, gelenek, görenek ölecektir. Proje dosyasında yer alan ne balık göçüyle ilgili çözümü, ne tünelden çıkacak yüzbinlerce metre küp harfiyat için döküm alanı ne de dereye salınacak olan 10 can suyu taahhüdü doğru ve gerçekçidir. Sadece şirketin, ÇED olumlu raporu alıncaya kadar çizdiği pembe tablo vardır. En basit örneği, tünele sokulan suyun oksijeni biter, asla alabalık o suda yaşamaz, çağlayanı kaybolan bir derede alabalık göç edemez. Ne yazık ki bu saydıklarımın hiçbirinin bir değeri yoktur, para daha çok para hırsıyla yanıp tutuşan bir insanın aç gözlülüğünde. Sahibi değilsin ki derenin HES yapasın” İfadelerini kullandı.

BEN BURADA YÜZMEYİ ÖĞRENDİM

Çanakçı halkından Bahşiş Kayar, “Ben HES falan istemiyorum. Balıklar özgürce yüzsün. 4 tane yaptılar yetmedi mi?” diye sordu. Bölgede yaşayan gençlerden Alihan Kayacı ise , “Ben yüzmeyi burada öğrendim. Deremizde zaten balıkta su da kalmadı. Derelerimiz suyumuz, az. Civarda yaşatan tüm köylüler HES’e karşı” diye konuştu.

6 termik santrale geçici çalışma ruhsatı Çevre Caretta caretta yuvasının üzerinde ateş yaktılar Çevre Sahili genişletmek isteyen tatilciler çevre katliamı yaptı! Çevre Bir yılda deniz ve kıyılardan 65 bin tondan fazla çöp toplandı Çevre