Saray İttifakı hayvan katliamını görmedi!

Abone ol

Şubat ayında çıkartılacağı Hayvan Hakları Yasa Tasarısı hakkında iktidardan herhangi bir girişim gelmedi. Bu süre içerisinde çok sayıda canlı vahşice öldürüldü.

Hayvanlara yönelik şiddet ve eziyet son bulmuyor. Son olarak önceki gün İstanbul Bahçeşehir’deki bir sitede, Kemal A., 3 yavru kediyi kürekle vurarak öldürdü.

Birgün'den Meral Danyıldız'ın haberine göre; olayın ardından gözaltına alınan Kemal A., kedilere kürekle saldırdığını itiraf etti ve ifade verdikten sonra serbest bırakıldı. Sakarya'nın Kocaali ilçesinde ise sokak hayvanlarını beslemek için çöplüğe giden yurttaşlar, açılan bir çukurda 17 köpeğin cansız bedeniyle karşılaştı.

Tüm bu yaşananlar hayvanları koruyan etkili bir yasanın olmaması nedeniyle faillerin cezasızlıktan güç aldığını gösteriyor. Hayvan hakları savunucularının yeni etkili bir yasa için yaklaşık 17 senedir verdiği mücadele çözüme kavuşturulamıyor.

Şubat ayında çıkacağı söylenen Hayvan Hakları Yasa Tasarısı’ndan ne ses var ne seda. Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) Koordinatörü Fatma Biltekin, yasanın içeriğinin en önemli nokta olduğunu vurguladı. “Yasa hazır diyorlar ancak hazır olan yasaları da gördük. Bu yasa bir an önce çıksın ama nasıl çıkacağı çok önemli” diyen Biltekin, şöyle konuştu:

“13 Mayıs’ta iktidar mensuplarının verdiği demeçlerde mevcut koşulda üç senenin altındaki cezalar ertelenebiliyor. Bunun uygulamada hapis cezası olmayacağını biliyoruz. AKP kurmayları ‘beyan esasıyla ilgili sorun olabileceğini’ söyleyerek cezayı daha da düşürecekler. Hayvanın beyanını alamıyoruz ama soruşturma alabiliyoruz, kamera kayıtlarına bakabiliyoruz, adli tıpa gidiyoruz. Açıkça, ‘biz soruşturma yapmak istemiyoruz’ diyorlar. Daha önce de hapishaneler çok dolu diyorlardı. Evet, hapishaneler dolu, aktivistlerle, hak arayışındaki insanlarla dolu ama tecavüzcülerle, hayvana şiddet uygulayanlarla dolu olmasını istiyoruz.”

ŞİKÂYET HAKKIMIZI ALMAK İSTİYORLAR

Yasayla ilgili yetkililerle görüşmelerinde soruların hep geçiştirildiğine dikkat çeken Biltekin, “Bizim 11 Mart’ta bir yasa görüşmemiz oldu. Oradaki detaylı sorularımız hep geçiştirildi. Tam olarak o detaylarda aslında neyin ne olduğunu görüyoruz. Mesela soruşturma hakkını Tarım Bakanlığı’na vermek istiyorlar. Bu şu demek, bir ihlal olduğunda bununla ilgili başvuru yapamayacağız, Bakanlık yapacak ve bizim şikâyet hakkımızı elimizden almak istiyorlar” diye dedi.

Biltekin, yasanın hayvanları değil rant sahiplerini koruyacak maddelerle çıkmasından endişe duyduklarını söyledi: “Asıl mesele hayvanları yük olarak görmeleri. Milliyet’e verilen demeçte ‘farklı hayvanları da koruyacak bir şey düşündük ama avcılar ve balıkçılardan gelen tepkiler üzerine vazgeçtik’ diyorlar. Bu avcılık lobisinden, yunus parkları sahiplerinden etkilendiklerini açık açık söylüyorlar. Bu yasa kimi koruyacak? Rant sahiplerini mi koruyacak?”

HEDEFİMİZ FAİLLERE HAPİS CEZASI

Yıllardır hedeflerinin faillere hapis cezası verilmesi olduğunu dile getiren Hayvanlara Adalet Derneği (HAD) Başkanı Avukat Hülya Yalçın, “Hükümet bu yasayı çıkarmıyor” diyerek şöyle konuştu:

“Hayvan hakları bütüncül bir mücadeledir. ‘’Kediyi, kuşu, martıyı koruyalım; diğerlerini korumayalım mı’ diyeceğiz? Çözümleri de çözümsüz hale getiriyorlar. Bizim en güncel sorunumuz sokaktaki hayvanlar. Hayvanlarla ilgili düzenlemenin kanunda açık açık yer alması lazım. Tecavüzde şu ceza verilmeli, kötü muamelede şu ceza verilmeli gibi. Hedefimiz hapis cezası olması. Hayvanı öldüren, tecavüz eden bir kişinin hürriyetinin bağlanması gerekiyor. İlk isteğimiz hayvana kötü muameleye ceza gelsin. Buradan başlamazsak zaten hiç yol alamayacağız.”

Genelgelerdeki karmaşa mağduriyet oluşturdu: Zoraki turist iddiası Güncel İlk doz karmaşası: Sinovac aşısında randevu krizi Güncel 24 yaşındaki işsiz genç yaşamına son verdi! İntihar notunda 'Erdoğan ve AKP' detayı Güncel Sedat Peker’i suçladığı için vurulan gazeteci İrfan Aydın: O slogan bana ait Güncel