Saray İttifakı'nda koltuk çatlağı! Rahatsızlık yarattı
MHP'nin bürokraside kadrolaşmasının artması iktidar çevrelerinde rahatsızlığa yol açtı.
Ortaya çıkan son anketler Cumhur İttifakı’ndaki erimeyi gözler önüne sererken ittifak ortakları birbirlerinden vazgeçemiyor.
Birgün'den Gökay Başcan'ın haberine göre; iktidarı sürdürmenin tek çaresi olarak görünen ittifakın oyları iktidarda kalmaya yetmiyor. Bu dönemde MHP ile yaşanacak bir krizi göze alamayan Erdoğan ise bürokraside MHP’nin yolunu açıyor.
Bürokraside önü açılan küçük ortak MHP halinden memnunken en küçük ortaklar BBP ve diğe çevrelerden farklı sesler çıkıyor. İktidar içerisinde yaşanan kriz, ittifaka da sıçrarken MHP’yi konsolide etmek isteyen AKP alan açıyor. Merkez Bankası’ndan Emniyet’e ve RTÜK’e her yerde MHP’nin koltuk sayısı artıyor.
Biden sonrası ABD'ye yakınlaşan Erdoğan ile Bahçeli arasında Ortadoğu özelinde fikir ayrılığı yaşandı. Erdoğan, Biden'a yüzüne dönerken Bahçeli, ortağına sopa gösteren açıklamalar yaptı. 'Al gülüm ver gülüm' ilişkisi içerisinde olan ittifakta dönem dönem küçük sürtüşmeler yaşansa da koltuklar sorunları çözüyor.
AKP, kendi kadrolarını oluşturmadıkları yerlerde MHP’lilere ‘mecbur’ kalırken bürokrasinin birçok alanında kendilerine yardımcı seçiyorlar. Emniyet’ten valiliğe ve yargıya her yerde üst düzey görevler verilen MHP’liler, AKP’lilerle bürokraside de ittifak kuruyor. TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da RTÜK’te boşalan 3 üyelik için seçim yapıldı. Üyeliğe MHP’nin gazetesi Türkgün’ün Genel Yayın Yönetmeni Orhan Karataş ve AKP’li vekil Mehmet Daniş seçildi. MHP kontenjanından ise Bahçeli’nin Basın Başdanışmanı Deniz Güçer seçildi. Karataş’ın AKP kontenjanından seçilmesi dikkat çekti. Ayrıca kamu bankalarının en çok reklam verdiği gazetenin Türkgün olması MHP'ye medyada da ayrıcalık verildiğini ortaya koydu.
Merkez Bankası’nda mayıs ayı sonunda bazı başkan yardımcıları ve genel müdürlerin görevden alınmalarıyla başlayan operasyonda toplam 90 kişi koltuğundan edilip yerlerine yeni siyasi atamalar yapıldı. Atamaların liyakatsiz yapıldığı belirtilirken, atanan bazı isimlerin MHP’ye yakın olduğu iddia edildi.
DESTİCİ’DEN ‘ADAM KAYIRMA’ TEPKİSİ
MHP kanadında ‘işler yolunda’ giderken iktidarın diğer ortaklarından çatlak sesler çıkmaya başladı. BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, önceki gün partisinin Sinop İl Kongresi’nde yaptığı konuşmada AKP’yi hedef aldı. Yolsuzluk ve adam kayırma konusunda konuşan Destici, ülke kaynaklarının çarçur edilmemesi gerektiğini söyledi. Destici şu ifadeleri kullandı: “Bu ülkenin kaynakları doğru bir şekilde kullanıldığında, çarçur edilmediğinde, yolsuzluğa ve adam kayırmacılığına kurban edilmediğinde herkese yeter. Ama ülkenin kaynakları savurganlık edilirse, yolsuzlukla hiç edilirse, adam kayırmacılık yapılırsa, burada kazananlar parayı yurtdışına çıkarırsa, hem de helal kazançla değil, gayri meşru ile kazandıklarını yurtdışına çıkarırlarsa elbette bu millet ekonomik sıkıntı çeker.”
AYDINLIK’TAN TASARRUF TEPKİSİ
Erdoğan'a yanlayan Doğu Perinçek'in gazetesi Aydınlık da önceki gün dikkan çeken bir manşet attı. Erdoğan’ın Saray’ı ayırdığı tasarruf genelgesine tepki gösteren Aydınlık’ta şu ifadelere yer verildi: “Cumhurbaşkanlığı harcamalarının muaf olmasını sağlayan 1 Nolu Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi geri çekilmeli, harcamalara sınırlama getirilmeli.”