Saray’ın ‘malvarlığı dondurma’ acelesi: Demokrasiye aykırı

Abone ol

AKP, bütçe görüşmeleri tamamlanmadan Cumhurbaşkanı’na belirli durumlarda mal varlığı dondurma yetkisi veren düzenlemeyi TBMM’ye sundu.

AKP, bütçe görüşmeleri tamamlanmadan Cumhurbaşkanı’na belirli durumlarda mal varlığı dondurma yetkisi veren düzenlemeyi TBMM’ye sundu.

AKP tarafından, “Suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerinin aklanması ve terörizmin finansmanı suçları ile kitle imha silahlarının yayılmasına karşı mücadele” gerekçesiyle hazırladığı ve Cumhurbaşkanı’na mal varlığını dondurma yetkisi veren düzenlemeye muhalefetten tepki geldi.

TBMM Adalet Komisyonu Üyesi, CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen, iktidarın teklifi hakkında BirGün’e yaptığı değerlendirmede, “Meclis Başkanlığı’na sunulan ‘Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun Teklifi’ adına rağmen yine bir torba kanundur. Öncelikle bu torba kanun yapma tarzının hem demokrasiye hem de Meclis geleneklerine tamamen aykırı olduğunu belirtmek gerekiyor. Türkiye’nin bu konudaki değerlendirme süreci Ekim 2019’da tamamlanmıştı. Bu teklifi vermek için neden bu kadar beklediler? Bunun nedenlerini de bulmak çok önemli. Komisyonda da bunu mutlaka soracağız. Ne oldu da alelacele bütçe ortasında böyle bir teklifi getirdiler?” dedi.

MEVCUT KANUNLAR VAR

Teklifin amacını ve içeriğini yorumlayan Antmen, “Bu torba Kanun ile Mali Eylem Gücü (FATF) tarafından talep edilen ve Türkiye’nin gri listeye girmemesi için gerekli yasal düzenlemelerin getirilmeye çalışıldığı ifade ediliyor. Türkiye, Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası BM sözleşmesine taraftır. Bu anlaşmanın iç hukuk kuralı olduğu bir yana, 6415 Sayılı Terörizmin Finansmanı Hakkında Kanun ve 5549 Sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun da mevzuatımızda yer almaktadır” dedi.

BAĞIŞLAR İÇİN YENİ HÜKÜM

Teklifin yasalaşması durumunda BMGK’nin yaptırım tavsiyeleri dışındakiler için de Denetim ve İşbirliği Komisyonu kurulacağını anımsatan Antmen, şunları anlattı:

“Komisyon önerisi üzerine mal varlığı dondurulmasına Cumhurbaşkanı karar vererek yayınlayacak. Böyle bir yasada dahi tek adam sistemi devreye giriyor. Eskiden, bu yetkiler Bakanlar Kurulu’nda iken şimdi her karar alma yetkisi devrinde olduğu gibi yine Cumhurbaşkanı yetkilendirilmiş. 2860 Sayılı Yardım Toplama Kanunu’nda değişikliğe gidilerek yedi bin TL üzerindeki tüm bağışların banka ya da PTT kanalıyla olması getirilmekte ve derneklerin terörün finansmanı ile ilgili denetlenmesi hükme bağlanmakta. Ayrıca denetleme için diğer kamu görevlileri de görevlendirilebilecek.”

HER TOPLANTIYA ÜCRET

“Bir de teklife göre bu komisyona katılanların her oturumda para alma konusu var. Zaten bunların bürokratları 4’er 5’er maaş almıyor mu? Demek ki 4, 5 maaş yetmemiş bir de buradan da yeni maaşlar bağlayacaklar. Bu denli hassas ve uluslararası bir konuda bile AKP’nin kendine maaş ve gelir düşünmesi bizleri şaşırtmadı. Akılları neyse fikirleri de ona çalışıyor.”

Kılıçdaroğlu'ndan 'aday olacak mısınız?' sorusuna en net cevap Siyaset Kılıçdaroğlu koronavirüsten vefat edenlerin sayısını açıkladı: Kabul edemeyiz Siyaset Davutoğlu ve Karamollaoğlu'na MHP'den tepki: Tek dernek altında toplansınlar Siyaset Abdulkadir Selvi: FETÖ'cüler Erdoğan'a 'örgüt lideri' tanımı yapıyordu Siyaset