Sarıyer Akademi öğrencileri Microsoft yarışmasında birinci oldu

Abone ol

Öğrencilerine yakın gelecekte hayatımızın büyük bir parçası haline gelecek yapay zekâ teknolojisi eğitimi veren Sarıyer Akademi, bu alanda bir başarıya daha imza attı.

Akademide, yapay zekâ eğitimi alan dört öğrenci SETUR ve Microsoft’un ortaklaşa düzenlediği yarışmada birincilik elde etti.

Sarıyer Akademi’de eğitim gören; Feyza Zeynep Salam, Şükrü Sefa İşçi, Emre Yüksel, Yunus Emre Gündoğmuş, SETUR ve Microsoft’un ortaklaşa düzenlediği Dataton yarışmasında kişiselleştirilmiş otel ara yüzü ve analiz asistanı projesiyle birinci oldu.

Otellerin; önümüzdeki günlerin satış tahminleri, müşteri segmantasyonu ve hakkındaki yorumların yer aldığı asistanı tasarlayan öğrenciler, Sarıyer Akademi’de aldıkları eğitim ile imkânsız gördükleri noktaya ulaştıklarını söyledi.

KOLAYLAŞTIRILMIŞ BİR ARA YÜZ SUNDUK

Proje sahiplerinden Sarıyer Akademi öğrencisi Emre Yüksel, “SETUR ve Microsoft’un ortaklaşa düzenlediği dataton yarışmasında birinci olduk. Yaptığımız proje kişiselleştirilmiş otel ara yüzü ve analiz asistanıydı. Kimimiz yarım dönem, kimimiz bir dönem, kimimiz bir buçuk dönem burada eğitim almakta, beraber projeler geliştirmekteyiz. Bu emeklerimizin karşılığında çeşitli yarışmalarda, projelerde veya makaleler üreterek bu tarz başarılar almaktayız. Bu başarılarımızdan bir tanesi” dedi.

ÖĞRENCİLERE OLANAK SAĞLANIYOR

Yüksel, projenin amacını şöyle anlattı: “Aslında bu yarışmaların düzenlenmesi hem şirketlerin kendi verilerini kullanması hem de ülkemizde bu alana ilgili olan insanların kendi bilgi ve birikimlerini hem bireysel hem de takım arkadaşları ile beraber projeye dökmesini sağlıyor. Şirketler bu tarz konulara çok önem veriyorlar. Günümüzdeki veriler şirkete bir değer katıyor ve veri kullanmak çok önemli. Bu yüzden sadece kendi bilişim teknoloji takımlarını değil aynı zamanda insanlara bu imkânı tanıyarak projeler sunmalarına olanak sağlıyor.

ON PROJE YARIŞTI

Yaptığımız proje aslında oteller için hazırlanılmış bir ara yüzdü bu ara yüz sayesinde aslında hem otel sahipleri ile şirketler arasında ilişkilerin hem de otellerle müşteriler arasındaki ilişkilerin kuvvetlendirilmesini amaçladık. Otel ve şirketler arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirmek şirkete maddi açıdan bir kazanç sağlayacak ve otellerin bu şirketi tavsiye etmesine neden olacaktı.

Otel müşteri ilişkisi olarak da doğru otelin doğru müşteriye tavsiye edilmesi aralarındaki ilişkiyi kuvvetlendirecek ve iki tarafta birbirinden yarar sağlayacaktı. Bu yaptığımız projede oteller için çok basit bir ara yüz tasarladık, aslında ülkemizdeki aktif faaliyet gösteren büyük zincirler hariç diğer hiçbir otel kendi veri analizini yapamıyor.

Bizde bu otel ara yüzümüz ile beraber kendisini analiz edemeyen, herhangi bir aksiyon alamayan otellerimiz için böyle basitleştirilmiş ara yüz tasarlamayı hedefledik. Yarışmaya 36 takım katıldı ön elemeden sonra 12 takım kabul edildi. 2 takım yarışmadan çekildi,10 takım kaldık 10 takım arasından birinci olduk.”

TEŞEKKÜRÜMÜZÜ ALDIĞIMIZ ÖDÜLLERLE YAPIYORUZ

Sarıyer Akademi Müdürü Sami Görey ise bu tür başarıların kendilerini gururlandırdığını dile getirerek, “Sarıyer Akademi lise ve üniversite hazırlık eğitimlerinin yanı sıra; yapay zekâ, yabancı dil ve matematik olimpiyatları eğitimleri verilmektedir. Yapay zekâ ile Türkiye’nin kendini ifade edebilme imkânı var. Sarıyer Akademi iki buçuk yıl önce Uzay Hoca ile beraber bir yolculuğa çıktı. Öğrenciler burada üretim odaklı oldular. Ayrıca burada yapılan işler akademik dünyada makaleye dönüştü. Şu ana kadar finans sektöründe üç yarışmaya katıldık. İki tane birinciliğimiz ve bir tane üçüncülüğümüz var. En sonda turizm sektöründe bir yarışmaya katıldık, orada da öğrencilerimiz birinci oldu.

Yapay zekâ dediğimiz şey aslında verinin olduğu her alan. Veri dediğimiz zaman: eğitimden siyasete, sanayiden ekonomiye, bankacılıktan turizme kadar çok geniş bir alanı kapsıyor. Şuanda öğrencilerimiz büyük bir enerji ile içeride serbest bir ortam var. Öğrenci şuanda akademisyen arkadaşlarımızın önüne geçmiş. Burada bir kuluçka merkezine belki bir enstitüye doğru dönüşmeyi hedefliyoruz. Buradan Şükrü Genç’in gençlere, bizlere böyle bir imkân sunmasından dolayı teşekkür ediyoruz. Aslında biz teşekkürümüzü aldığımız ödüllerle yapıyoruz” diye konuştu.

NEDİR BU YAPAY ZEKA EĞİTİMİ?

Yapay zekâ eğitim programı ile lise, üniversite veya doktora öğrencileri modern bilimin ulaştığı yeni ufuklarla tanışıyor. Bunun için öğrencilere gerekli matematik alt yapısı kazandırılıyor, programlama bilgisi öğretiliyor. Ekolojiden sosyolojiye bilimin çeşitli alanlarında programlama ve simülasyonun nasıl işe yaradığı aktarılıyor. Edinilen tüm bu bilgi birikimi ile yapay zekânın temelleri arasındaki ilişkiler kuruluyor.

Eğitim boyunca; Türkiye'nin siyasal veri analizi, sistem loglarında anomali tespiti, şarkı sözlerinin duygusal ağ analizi, sosyal ağlarda duygu analizi, müşteri kayıp analizi, yüz tanıma ve görüntülerin duygu analizi gibi konular üzerinde duruluyor. Katılımcıların sınavla alındığı bu projede, öğrencilerin öncelikle matematiği kavramasını sağlayıp, teknoloji ve matematiğin birleşimiyle ortaya çıkan bu yeni bilim dalı hakkında bir eğitim vermek amaçlanıyor.

Kartal’ın çevreci minikleri, 'Bir Kitap Bir Fidan' etkinliğinde buluştu İstanbul İstanbul turizmi masaya yatırılıyor İstanbul Kartal Belediyesi'nden İstasyon Caddesi ve Doğan Sokak'ta yenileme çalışması İstanbul Ekrem İmamoğlu bir vaadini daha gerçekleştiriyor İstanbul