Sarıyer Belediyesi genç diylomatları ağırladı

Abone ol

Sarıyer Belediyesi Karadeniz Bölgesel Politikalar Programı için İstanbul’a gelen Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ)'ne üye ülkelerin genç diplomatlarını Boğaz’da ağırladı.

11 ülkeden programa katılan diplomatlar Boğaz’a hayran kaldı. Sevgi ve Barış Teknesi’nde düzenlenen yemeğin onur konuğu olan Başkan Genç, balıkçılık sorunlarının çözümü için tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini belirterek,“Siyaseti değil yaşamı konuşmalıyız” dedi.

Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü (KEİ)’nün Karadeniz’e kıyısı olan ülkelerin genç diplomatlarına yönelik düzenlediği Karadeniz Bölgesel Politikalar Programı’nın kapanış yemeği dün akşam Sarıyer Belediyesi Sevgi ve Barış Teknesi’nde gerçekleşti. Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Gürcistan, Sırbistan, Yunanistan, Moldova, Romanya, Rusya, Ukrayna ve Türkiye’den genç diplomatların ağırlandığı geceye Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç onur konuğu olarak katıldı.

Yemeğe Başkan Genç’in yanı sıra; Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü Genel Sekreteri Michael Christides, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Ukrayna ve Romanya başkonsolosları ile Ermenistan Daimi Temsilcisi ve KEİ üyesi ülkelerin temsilcileri katılım gösterdi.

Üç günlük programı tekne turuyla tamamlayan diplomatlar Boğaz’ın eşsiz manzarasını hayranlıkla izledi. Etkinlikte konuşan Başkan Şükrü Genç, “Balıkçılık sorunlarının çözümü için tüm paydaşların bir araya gelmesi gerektiğini belirterek, “Siyaseti değil yaşamı konuşmalıyız. Bilimsel gerçekliklerin önüne hiçbir şey geçirilmemelidir. Aksi takdirde istenilen çözümlere ulaşılması mümkün değildir” dedi.

SARIYER’İ FARKLI BİR ANLAYIŞLA YÖNETİYORUZ

Başkan Şükrü Genç gecede yaptığı konuşmada, balıkçılık konusunda büyük önem arz eden Sarıyer’i farklı bir yerel yönetim anlayışıyla yönettiklerinin altını çizerek, “Planlı, katılımcı ve sürdürülebilir yaklaşımımızı her alanda olduğu gibi balıkçılık alanında da gösteriyoruz. Yaptığımız çalışmalar ilçemiz tarihinde ilk olma özelliğini taşıyor. Türkiye’de su ürünleri birimi kuran ilk ilçe belediyesi olduk. İlçemizde balıkçılık kurultayı düzenleyerek tüm paydaşları ilk defa bir araya getirdik. “AB Balıkçılık Pazarlama Standartlarının Uygulanması Yönünde Yerel Adımlar Projesi” ile hibe fonuna başvurduk. 400 proje arasından ilk 24’e giren projemiz sayesinde İspanya, İtalya, Malta ve Bulgaristan’dan uzmanları, yerel yöneticileri, sivil toplum kuruluşu üyelerini ilçemizin ve İstanbul’un sektör temsilcileriyle buluşturan, uluslararası çalıştaya ev sahipliği yaptık” dedi.

BOĞAZ MÜZESİ KURUYORUZ

Su Ürünleri Eğitimi konusunda üniversiteler ve diğer paydaşlar ile iş birliği yapıldığını söyleyen Başkan Genç, “Çeşitli konularda sertifika programları düzenliyoruz. Bu eğitimlerde balık ve diğer su ürünlerini tüketme nedenlerinden, balıkçılık yöntemlerinin neler olduğuna kadar hem üreticiyi hem de tüketiciyi bilinçlendirecek çok çeşitli konular ele alınıyor. Balık tüketiminin öneminin küçük yaşlardan itibaren sağlanması için ilçe okullarımızda öğrencilere yönelik eğitim çalışmaları da devam ediyor. Tarihin eksik bir halkasını tamamlıyoruz. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin değerli akademisyenleriyle birlikte ilk boğaz müzesini kuruyoruz. Boğazın oluşumunu ve tarihini, deniz canlılarını, kalıntılarıyla ve teknolojik altyapı ile anlatacak müze, bu alanda önemli bir eksikliği kapatacak” diye konuştu.

KOTA SİSTEMİ GETİRİLMELİ

Balıkçılık alanındaki sorunlara da değinen Genç, “ Eksikliklerimiz çok. Balıkçılığımızın en önemli sorunu, bilimsel desteğin olmamasıdır. Kurumsallaşmış bir araştırma ve geliştirme (AR/GE) gayreti bulunmuyor. Ülkemizde stok ve avlanma arasındaki denge belirlenemiyor. Bu nedenle sürdürülebilir balıkçılık için Karadeniz’e kıyısı olan diğer ülkelerde olduğu gibi acilen kota sistemi getirilmeli ve stoklar kendini yenileme şansı bulabilmelidir. Karadeniz büyük bir potansiyele sahiptir ve tür çeşitliliği açısından oldukça verimlidir. Beklentimiz, üretimin maksimum seviyeye çıkartılmasıdır. Paydaş ülkelerle ortak çalışma yürüterek Karadeniz’deki bu tür çeşitliliğinin daha da artırılması gerektiğine inanıyoruz” dedi.

Yaşam Vadisi Çanakkale Destanı ile taçlandı İstanbul Atık malzemeler çöpe gitmiyor, hediyelik eşya oluyor İstanbul TEM otoyolunu kilitleyen kaza! İstanbul İBB Başkanı Uysal, İstanbul'da trafiğin azaldığını iddia etti İstanbul