Saros Körfezi'nde talan tam gaz sürüyor: 'Bu talanı ve bu yıkımı durdurun'

Abone ol

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi'ne yapılmak istenen FSRU liman projesi, bilirkişi raporlarına rağmen hukuksuzca devam ediyor.

BOTAŞ tarafından Saros Körfezi'ne yapılmak istenen FSRU liman projesi, bilirkişi raporlarına rağmen hukuksuzca devam ediyor.

Mahkeme kararının beklenmeden yapılan inşaat, bölgedeki tahribat her geçen gün artarken, yapılan doğa katliamı görüntüler yansıdı:

ACELE KAMULAŞTIRMA YOKİ TEBLİGAT YOK

BOTAŞ, ayrıca proje inşaatı için birçok yurttaşın arazisini tebligat göndermeden ve acele kamulaştırma kararı almadan işgal ettiği de belirtiliyor.

Şirket yalnızca tutanak tutmak ile yetiniyor:

''ÇEVRE GERİ DÖNDÜRÜLEMEZ BİR ŞEKİLDE TALAN EDİLİYOR''

Saros Gönüllüleri ve Keşan Kent Konseyi'nden bir açıklama yapıldı.

''Bu talanı ve bu yıkımı durdurun'' başlıklı açıklamada, BOTAŞ ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na çağrıda bulunuldu.

Yapılan açıklama şöyle: ''Saros Körfezi FSRU limanı projesinde, BOTAŞ şirketinin hukuksuzluğu, yasa tanımazlığı ve keyfiyeti katlanarak devam ediyor. Yargı kararını beklemeden ,bilim insanlarının karşı görüşlerine rağmen çevreyi geri döndürülemez bir şekilde talan ederek, inşaatı hızla ilerlettikleri görülmektedir.

ÇED raporunda hiçbir şekilde belirtilmediği halde Sazlıdere Köyü yolu üzerindeki şantiyeden inşaat alanına gitmek üzere Kara Boru hattına paralel 15-20 metre genişliğinde yapılan yol ile tarım arazileri ve orman alanlarına geri dönüşümü mümkün olmayacak şekilde zararlar verilmiş ve verilmektedir.

BOTAŞ, arazi sahiplerine inşaatı tamamlamayı hedeflediği 2 yıllık süre için önceden her hangi bir tebligat yapmadan ve acil kamulaştırma kararı olmadan işgal ettiği ve büyük zararlar verdiği yerler için kendilerine bir miktar bedel ödeyeceğine dair düzenlediği beş satırlık bir tutanağa yeni yeni imzalar attırılmaktadır.

BOTAŞ’ın iki yıl sonra yol yapımında kullandığı ve büyük zararlar verdiği arazileri eski haline nasıl döndüreceği tam bir muammadır. Çünkü yol geçirme amaçlı işgal ettiği verimli tarım arazilerinin üzerindeki verimli toprağı sıyırmadığı ve saklamadığı görülmektedir. İki yıl süresince tırların, hafriyat kamyonlarının, kepçelerin geçtiği, çakıl, mıcır döşenmiş stabilize yol haline dönüşmüş, görünüşe göre asfalt ile kaplanması olası durumda olan ve verimli toprağı uygun bir yerde depolanmamış arazilerin rehabilite edilip tekrar tarım arazisine dönüştürülmesi pek olası görünmüyor.

Ayrıca BOTAŞ’ın 1O bin ağaç kesip 100 bin ağacı toprak ile buluşturdum şeklindeki beyanı da gerçeği yansıtmamaktadır. Çünkü 100 bin ağaç için yaklaşık 250-300 hektarlık bir alan gerekmektedir. Keşan ve çevresinde böyle bir alan mevcut değildir. Bu konuda gözle görülür her hangi bir icraatları da yoktur. Aldığımız duyumlara göre BOTAŞ’ın 100 bin ağacın bedelini Orman Genel Müdürlüğüne verdiği söylenmektedir. Doğası talan edilen halka şirin görünmek için devlet bir cebindeki parayı diğer cebine aktarmış oluyor.

BOTAŞ’ın diğer bir şirinliği de başta Sazlıdere Köylüleri olmak üzere Gökçetep ve Mecidiye köylülerine de ücretsiz binlerce zeytin ağacı fidanı vereceğidir. Ancak bu zeytin ağacı fidanlarının bedeli çok ağırdır. Dünya harikası bir yer deniziyle, ormanıyla, yeşiliyle, mavisiyle birkaç bin zeytin fidanı karşılığında talan ediliyor. Hele hele 350-400 metre boyundaki gemilerin Saros Körfezinin sığı sularına vereceği zararların hiçbir biçimde telafisi mümkün olmayacaktır.

Bir devlet kurumu olan BOTAŞ ve Çevre Şehircilik Bakanlığını Hukukun üstünlüğüne inanmaya, geri dönüşü olmayan zararlara neden olan FSRU Limanı ve Kara Boru Hattı çalışmalarına son vermeye çağırıyoruz.
Ayrıca Edirne İdare Mahkemesi'nin bilirkişi raporlarıyla kanıtlanmış haklı mücadelemizi göreceğine ve en kısa sürece yürütmeyi durdurma kararı vereceğine inanıyoruz.''

Alamos Gold'un müdüründen skandal açıklamalar: Biz sabırlı adamlarız, 3-5 ay daha bekleriz Çevre Mersin'de hava kirliliği 'elektrik' sağlanamadığı için ölçülemiyor Çevre Malatya'da kadınlar, 18 yıldır maden şirketine karşı mücadele ediyor Çevre Bakanlığın Uzungöl projesine, yargı 'dur' dedi Çevre