Savaşın eşiğine gelen Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret ne durumda?

Abone ol

"Doğalgaz ithalatı hem miktar bazında, hem de fiyat bakımından hızla düşerken nasıl oluyor da biz Rusya’dan ithalatımızı artırarak sürdürüyoruz?"

Suriye'deki gerilim nedeniyle Türkiye ile Rusya savaşın eşiğine gelirken, yapılan karşılıklı açıklamalarda hem Ankara hem de Moskova çatışmadan taraf olmadığını vurguluyor.

Türkiye ile Rusya'nın doğrudan karşı karşıya gelmek istememesinin askeri veya siyasi nedneleri olduğu kadar, son yıllarda gelişen ekonomik ilişkilerin de etkisi var. Eneriden savunmaya kadar pek çok kritik alanda Türkiye son yıllarda Rusya'ya daha çok bağımlı hale gelirken, Rusya ise Türkiye'den yaptığı gıda ürünleri alımına her fırsatta kota koymaya devam ediyor.

İlişkiler gerilince Rusya yine domates silahını çekti! Onlarca TIR sınırda bekletiliyor

Türkiye ile Rusya arasındaki bu ekonomik bağımlılık iklişkisine dikkat çeken KARAR yazarı İbrahim Kahveci, "Rusya’ya verdiğimiz paralar" başlıklı yazısında buduruma ilişkin olarak "Rusya’ya verdiğimiz paralar maalesef bize mermi olarak geri dönmeye başlamıştır." dedi.

Kahveci'nin dkkat çeken yazısı şöyle:

Böyle günlerde ekonomiye bakmak oldukça sıkıntılıdır. Ama yine de acılarımızı yüreğimizde tutup ekonomik duruma bakmamız gerekiyor.
Acaba Rusya ile Türkiye arasında ticaretin seyri ne durumdadır?

2019 yılında Rusya dış ülkelere 424,6 milyar dolarlık mal satmıştır. Bu satışın ise 23,1 milyar doları Türkiye’ye gerçekleşmiş. Yani Rusya’nın mal satışında Türkiye pazarına bağlılık oranı yüzde 5,44 oranındadır.

Türkiye ise 2019 yılında toplam 210,1 milyar dolarlık mal satın almış. Satın aldığımız malların içinde Rusya’nın payı yüzde 11,0 oranındadır. Mal satışımızda ise Rusya pazarına bağlılık oranımız yüzde 2,3 düzeyindedir.

İsterseniz tablomuza iyice bir bakın, durumu esas orası gösteriyor.

Tablo şu sürece işaret ediyor: Uçak krizi öncesinde Rusya’dan ithalat oranımız yüzde 10,0 düzeyinden artık yüzde 11,0 düzeyine çıkmıştır.

Oysa ihracatımızda pay oranımız yüzde 4,5 düzeyinden yüzde 2,3 düzeyine gerilemiştir. Kısaca ithalatta gösterdiğimiz gelişmeyi maalesef ihracatta tam tersine çevirmişiz.

İdlib'de harekat sürerken Putin'den kritik açıklama: Öyle koşullar yaratacağız ki...

Burada bir not düşelim: Rusya’dan ithalatımız doğalgaz bağımlılığı içeriyor denilebilir. Ama durum tam öyle değil. Türkiye 2019 yılında doğalgaz ithalatını miktar bazında yüzde 10,1 düşürdü.

Mesela aralık 2019’da doğalgaz ithalatı yüzde 10,5 düşerken, Rusya’dan yapılan ithalat yüzde 16,7 düşürülmüştür. Bu tablo yılın bütünde de benzer seyretmiştir. Çünkü boru gazı yerine LNG ithalatı ikame edilmiştir.

Ama doğalgaz ithalatı hem miktar bazında, hem de fiyat bakımından hızla düşerken nasıl oluyor da biz Rusya’dan ithalatımızı artırarak sürdürüyoruz?

Yakın geçmişi hatırlayın. Rusya Türkiye’den domates alımını kotalar doldu diye sınırladı. Sınırda domates dolu yüzlerce TIR öylece bekledi ve domateslerin hepsi çürüdü. Ardından ise Rusya domates kotasını artırdığını açıkladı. Tabii ki çürüyen domatesler Türkiye’nin elinde çöpe gitti.

Bu politika aslında tüm ticaretimizde gözle görülür şekilde işledi.

Uçak krizi sonrası Putin-Erdoğan buluşmalarında Akkuyu Nükleer Santralinde -eski anlaşma harici- Rusya’ya nitelikli ve öncelikli yatırım teşviki ile ekstra yeni vergi muafiyetleri verdik. Zaten mevcut elektrik fiyatının 3-4 katı üzerinden orada üretilen elektriğin yarısını satın alma garantimiz ilk başta verilmişti. Bu ekstra vergi teşvikleri (yaklaşık 22 milyar dolar) ile beraber Akkuyu Nükleer Santrali giderimiz 70 milyar doları aşmış oluyor.

Biz Rusya tarafına ödemelerimizi artırdıkça, Rusya tarafından ülkemize bu yönde henüz yansımış bir ekstra durum tablolarda görülmemektedir.

Biz burada sadece ekonomik durumu veriyoruz elbette. Mesela 2,5 milyar dolara mal olduğu söylenen S-400 satın alımının fiyatını veriyoruz ama ülkemizin bu durum karşısında Batı ve müttefikleri ile yaşadığı siyasi maliyeti (ya da kazancı) hesaba katamıyoruz.

Hatta bir ara kaybettiğimiz F-35 projesine karşılık ikame Rus savaş uçağı alımını bile görüştüğümüz medyaya yansımıştı. Ya da Şangay 5’lisine girmeyi bile nasıl bir ticari tablo ile gündemimize aldığımızı hatırlamak bile istemeyiz.

Bütün bunları neden yeniden yazıyorum? İyi günlerde dostluğumuz daha da pekişsin diye Rusya tarafına verdiğimiz tavizlerin bugün bize ne tür bir dönüş yaptığını 36 şehit haberimiz ile görüyoruz.

Politikaları belirlerken bir uçtan diğer uca gitmek yerine dengeleyici ve ilerideki gelişmeleri de hesap edici bir kurumsal devlet aklına ne kadar ihtiyacımız olduğu aşikardır. Rusya’ya verdiğimiz paralar maalesef bize mermi olarak geri dönmeye başlamıştır.

Akar'dan 'Rusya ile çatışma' açıklaması

Kayyum atanan THK'da kriz: Toplu işçi kıyımı için mahkemeden izin alındı Ekonomi Sözcü yazarı Muratoğlu: Bizden gizlenen bir şeyler mi var? Ekonomi Emeklilikte dikkat edilmesi gereken 7 yıl kuralı Ekonomi ‘Kargo bedava’ sloganı 14 saate uzayan mesai demek Ekonomi