Savcının gülerek ceza istediği kumpas devam ediyor: FETÖ’cü hakimlerin yargılandığı Yüce Divan’dan, Balyoz davası kararı
AYM Başkanı Zühtü Arslan, Yüce Divan'da yeniden görülen Balyoz davası hakkında mahkemeden bilgi istenmesine karar verdi. Avukat Ersöz, yargılanan hakimler için "İşlenen birçok suçun sorumlularılar" dedi. Balyoz'da, Savcı Yaşar ise gülerek ceza istemişti.
GERÇEK GÜNDEM - FURKAN KARABAY
15 Temmuz darbe girişiminin ardından meslekten ihraç edilen ve Yargıtay 9. Ceza Dairesince "FETÖ" soruşturmaları kapsamında hapis cezalarına çarptırılan Ekrem Ertuğrul, Hamza Yaman, Ahmet Toker ve Abdurrahman Kavun ile firari Fikriye Şentürk’ün, Yüce Divan sıfatıyla Anayasa Mahkemesi’nde yargılanmasına devam edildi.
FETÖ'nün kumpaslarından Balyoz davasında verilen mahkumiyet kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi heyetinde yer alan 5 sanık hakkında ara karar açıklandı.
"Balyoz", "Askeri Casusluk", "Odatv" ve "Devrimci Karargah" gibi davalarda özel yetkili mahkemelerin mahkumiyet kararlarının onanmasında imzası bulunan Fikriye Şentürk hakkında yakalama emri düzenlenmesi kararı çıkarıldı.
YENİDEN GÖRÜLEN BALYOZ DAVASI
Ara kararı açıklayan AYM Başkanı Zühtü Arslan, Yüce Divan’da yargıladıkları hapiste veya firarda olan Yargıtay hakimlerinin onadığı, şimdilerde ise yeniden görülen Balyoz davasını gündeme getirdi.
Zühtü Arslan, kapatılan Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin Balyoz kumpasında verilen beraat kararlarını bozmasıyla yeniden görülen dava hakkında, İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nden bilgi istenmesine karar verdi.
AYM Başkanı Arslan’ın, aralarında yüksek rütbeli komutanların bulunduğu yüzlerce ismin yargılandığı FETÖ kumpasında çıkan kararı onayan Yargıtay üyelerinin çıktığı Yüce Divan’da, yeniden açılan Balyoz davasından bilgi istemesi dikkat çekti.
Peki Balyoz kumpasını yıllar önce onayanların yargılandığı Yüce Divan’da, AYM Başkanı Arslan neden seneler sonra beraat kararları bozulup yeniden görülen Balyoz davası için mahkemeden bilgi istedi?
“İŞLENEN BİRÇOK SUÇUN SORUMLULARILAR”
Konuyla ilgili Gerçek Gündem’e açıklamalarda bulunan kumpas davalarının mağdur avukatlarından Hüseyin Ersöz, AYM Başkanı Arslan’ın, yeniden görülen dava hakkında bilgi istemesi üzerine “Balyoz komplosu davasına bakan mahkemeye müzekkere yazılmasının, yargılanan Yargıtay 9. Ceza Dairesi eski başkan ve üyelerinin hukuki durumuna etki eden bir durum oluşturmadığını düşünüyorum” açıklamasında bulundu.
Ersöz şunları söyledi:
“Anayasa Mahkemesi'nde görülen davada, her aşamasında hukuka aykırı karar ve uygulamalar gerçekleştirilen, Balyoz komplosu davasına bakan mahkemeye müzekkere yazılmasının, yargılanan Yargıtay 9. Ceza Dairesi eski Başkan ve Üyelerinin hukuki durumuna etki eden bir durum oluşturmadığını düşünüyorum.
237 kişi hakkında, İstanbul Kapatılan 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından verilen mahkumiyet kararlarını onayan eski Yargıtay Üyeleri, Hürriyeti Tahdit Suçu başta olmak üzere işlenen birçok suçun da sorumlusu durumundadır. Görevlerini bağımsız ve tarafsız bir şekilde yapmayan, komplo çetesince yürütülen sözde bir yargılamada, hukukun temel ilkeleri hilafına karar veren eski hakimlerin cezai sorumluluklarına gidilmesi kamu vicdanın da bir gereğidir.
Öyle ki bu kişiler, temyiz incelemesi sırasında Birleşmiş Milletleri İnsan Hakları Konseyi Keyfi Tutuklamalar Çalışma Grubu tarafından verilen Adil Yargılanma Hakkı ve Özgürlük Hakkı ihlali Kararı hilafına hüküm vermişlerdir. Bu durum dahi tek başına, kendilerine yöneltilen suçu işleme iradeleri bulunduğunun en önemli kanıtıdır.”
Tüm bunlarla birlikte, FETÖ’nün hazırlayıp AKP’nin devam ettirdiği Balyoz kumpası davası sürecinde yaşananlar ise Türkiye’deki hukuk katliamını gözler önüne serdi.
Peki neydi Balyoz kumpası davası?
SAHTE BELGELERLE HAZIRLANAN FETÖ MENSUBU KUMPASÇI YARGI MENSUPLARININ DAVASI
Türkiye Cumhuriyeti’nin gördüğü en geniş hukuk katliamlarından biri olarak tarihe geçen Balyoz davası, 20 Ocak 2010 tarihinde, Mehmet Baransu, Yıldıray Oğur ve Yasemin Çongar imzalı, "Balyoz Harekât Planı" başlıklı haber ile başlamıştı.
Daha sonralarda FETÖ’den hapis yatacak olan Mehmet Baransu’nun bir bavul içerisinde Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi’ne sahte belgeleri teslim etmesinin ardından, Mehmet Berk, Bilal Bayraktar ve Ali Haydar adlı savcılar kumpası yargıya taşımıştı.
Fethullahçılarla AKP’lilerin beraber hareket ettiği günlerde, sahte olduğu daha sonra ispatlanan dokümanlar gerekçe gösterilerek açılan davada, Çetin Doğan, Özden Örnek ve İbrahim Fırtına'nın da aralarında bulunduğu 365 sanıktan 325'i "Türkiye Cumhuriyeti icra vekilleri heyetini, ıskat veya vazife görmekten cebren menetmek" suçundan 20 yıl hapse mahkum edilmişti.
FETHULLAHÇILAR İLE AKP’NİN AYRILMASININ ARDINDAN BERAAT KARARI ÇIKMIŞTI
Fethullahçılar ile AKP’nin, 17-25 Aralık 2013’ten sonra siyasi olarak ayrılmalarından sonra, Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce 31 Mart 2015’te, 236 sanığın yüklenen suçu işledikleri sabit olmadığından beraatlerine karar verilmişti.
15 Temmuz 2016 darbe girişiminden önce ise dikkat çeken bir gelişme yaşanmıştı.
Anadolu Cumhuriyet Başsavcıvekili Mehmet Aydın; Balyoz davası sanıkları Doğan, Balabanlı, Balta, Varol, Yalçın, Akyazan ve Küçükkılıç'ın, beraat etmelerinin usul ve yasaya aykırı olduğu gerekçesiyle temyiz başvurusunda bulunmuştu.
BERAAT KARARLARI BOZULMUŞTU, YENİDEN YARGILAMA BAŞLAMIŞTI
FETÖ’cü darbe girişiminden 5 yıl sonra, kapatılan Yargıtay 16. Ceza Dairesi de Çetin Doğan, İhsan Balabanlı, Behzat Balta, Mehmet Kaya Varol, Metin Yavuz Yalçın, Erdal Akyazan ve Emin Küçükkılıç'a verilen beraat kararını bozmuştu.
Beraat kararı bozulan isimler için "teşebbüs aşamasına ulaşmayan hazırlık hareketleri kapsamında değerlendirileceği" suçlaması yöneltilmişti.
İstanbul Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Balyoz davası yeniden görülmeye başlandı. Yakın zamanda yine sahte belgelerle ve beyanlarla Fethullahçı yargı mensupları tarafından hazırlanan 28 Şubat davası üzerine yıllar sonra verilen kararla hapse gönderilen Çetin Doğan’ın da aralarında bulunduğu 6 kişi yargılandı.
KUMPASI DEVAM ETTİREN SAVCIDAN HAPİS TALEBİ: “SUÇ İÇİN ANLAŞTILAR”
13 Mayıs’ta davanın seyrini belirleyecek olan duruşmada, FETÖ mensuplarının sahte belgeler ve dokümanlarla hazırladığı Balyoz kumpasında Savcı Alim Yaşar, "suç için anlaşma" suçundan 3 yıldan 12 yıla kadar hapis talep etti.
Savcı Yaşar’ın gerekçesi ise generallerin bir araya gelmesiydi. Mütalaada, ortada bir suç olmadığı ancak generallerin bir araya gelmesinin “suç için anlaşma” suçunu doğurduğu öne sürüldü.
AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın, bilgi istediği davada Savcı Alim Yaşar, 80 yaşın üzerindeki sahte dökümanlarla hapis yatan emekli generaller hakkında hapis talep ederken alaycı bir gülümseme de takınmıştı.
ALAY EDİP GÜLEN SAVCI’NIN SEDAT PEKER GEÇMİŞİ NEYDİ?
FETÖ kumpasını devam ettirecek mütalaayı veren Savcı Alim Yaşar’ın geçmişinde ise Sedat Peker ve şaibeli iddialarla doluydu.
Zühtü Arslan’ın bilgi talep ettiği davada mütalaa veren Alim Yaşar, Peker’in “Silahlanın” çağrısı hakkında, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in yaptığı suç duyurusuna takipsizlik kararını veren savcıydı. Yaşar aynı zamanda, geçen sene Sedat Peker hakkında iddianame hazırlayan savcıydı. Yani Yaşar, Peker’in iktidarla iyi ilişki içerisinde olduğu dönemde kendisini kurtaran, ifşaatlar yaptığı dönemde ise hakkında iddianame hazırlayan kişiydi.
Sedat Peker, Alim Yaşar için “‘Silahlanın’ çağrısı yaptığım açılış konuşmamdaki Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’na söylediğim sert sözlerden dolayı rahatsız olmadıklarını, sözlerimin doğru olduğunu, ancak ülkedeki tansiyonun çok yükseldiği için bir süre Kılıçdaroğlu’na sert çıkışlar yapmamamı, sonrasında istediğim gibi devam edebileceğimi söyledi” iddiasını öne sürmüştü.
FETÖ’NÜN BAŞLATTIĞINI AKP DEVAM ETTİRİYOR
FETÖ’nün kumpas maharetleri olan sahte ihbarlar ve dijital materyaller, yalancı gizli tanıklar, içeriği itibariyle gerçeğe aykırı rapor, inceleme tutanaklarıyla hazırlanan davalar AKP döneminde devam ettiriliyordu.
Yüzlerce kişinin hapis yattığı, hayatını kaybettiği kumpasları devam ettiren yargı mensupları ise geçmişte FETÖ’nün talimatlarını getiren, hapiste ya da firari olan savcı-hakimlerin izinden gidiyordu.
Bugün ise Yüce Divan’da AYM Başkanı Zühtü Arslan, Balyoz davasında çıkan kararı onayan Yargıtay üyesi hakkında yakalama kararı çıkarılmasına karar veriyor aynı zamanda yeniden görülen Balyoz davası hakkında bilgi istiyordu.