Şavşatlılar HES’e direnecek: 'Vazgeçmeyeceğiz'

Abone ol

Artvin Şavşat’ta yapımına başlandığında Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verilmesi tepkilere neden oldu.

Artvin Şavşat’ta, eski Artvin Valisi Selahattin Akyurt’un şirketine ait HES projesi için bugün bilirkişi incelemesi gerçekleştirilecek. HES’e karşı mücadele eden yaşam savunucuları da orada olacak.

Birgün'den Zilan Akay'ın haberine göre; yapımına başlandığında Hanlı HES projesi için ÇED olumlu kararı verilmişti. Kararı kabul etmeyen yöre halkı, Rize İdare Mahkemesi’ne dava açmıştı. Mahkeme erozyon tehlikesi oluşabileceğine dikkat çekerek, ağaç katliamına sebep olacak projeyi iptal etmişti.

Temyiz yoluna başvuran şirket, kararı Danıştay’a taşıdı. Bunun üzerine Danıştay 6. Dairesi, Hanlı HES projesinin ÇED olumlu kararının iptalini onadı. Bu kararla projenin iptali kesinleşmiş oldu.

Danıştay kararı sonrası 15 gün içinde eser miktarda kurulum gücünü düşüren şirket, ÇED yönetmeliğinde yer alan ‘10 MW altında olma’ şartına dayanarak ‘ÇED gerekli değil’ kararı aldı ve projesine başladı. Bölge halkının yürütmeyi durdurma talepleri reddedildi. Kesinleşmiş mahkeme kararları yok sayılarak Hanlı HES projesi bitirildi.

İKİNCİ KEŞİF YAPILACAK

Şavşat Dernekleri Federasyonu Başkan Yardımcısı Fuat Yüksel, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Artvin’de şirket olarak fiili bir iş başlattılar, biz de fiili bir mücadele göstermeliyiz. Bugün mahkeme tarafından iptal edilmiş ama tamamlanmış HES projesinin ikinci keşfi yapılacak. Bizler de orada olacağız” dedi.

Daha önce yapımı tamamlanmış iki HES projesiyle ilgili iptal taleplerinin mahkeme tarafından reddedildiğini hatırlatan Yüksel, şöyle devam etti: “Mahkemeler bu projeler olmuş bitmiş zaten diyerek çevreye zararını hesaba katmadan ve sorunu irdelemeden karar veriyorlar. Umarım mahkeme bu defa kendi kararını çiğnemez, HES projesinin iptal edilmesi yönünde karar verir ve işletmeleri durdurur.”

DOĞAYA SAHİP ÇIKACAĞIZ

Hanlı HES projesinin kullandığı su nedeniyle bölge halkının sorun yaşayacağını vurgulayan Yüksel, “Şavşat halkı ve vadi köyleri bu suyu kullanıyor. Su artık bizlere yetmiyor. Bu sorun Şavşat halkını ve 28 köyü de ilgilendiriyor. Bu yüzden bu hukuksuzluğa karşı direniş, Şavşat halkına ve 28 köye kalıyor. Direnmemiz, örgütlenmemiz gerekli. Aynı vadi üzerinde mahkemenin keşfi olmuştu, halk o gün toprağına suyuna sahip çıktı. Bugün bilirkişi heyeti tekrardan gelecek. Halkımızı direnişe çağırıyoruz, toprağımıza ve suyumuza sahip çıkmaktan vazgeçmemeliyiz.”

Orman yangınlarının sarstığı Muğla'da ormanlık alanlara tepki çeken rapor! Çevre Her yıl beyaz olan ova kuraklık nedeniyle sarıya boyandı Çevre İkizdereliler'den Erdoğan'a çok konuşulacak yanıt: 'Biz terörist olsak...' Çevre Tehlikeli gelişme! Suriye'den denize sızan petrol Mersin sahillerine ulaştı Çevre