Sayıştay: İBB'de usulsüz atamalar yapıldı
İBB ve bazı bağlı şirketlerinde dolu daire başkanlıklarına atamalar yapıldı, sınavla atama yapılma zorunluluğunu aşmak için 48 şube müdürlüğü hukuk dışı yöntemle dolduruldu
AKP ve öncülü partilerin 25 yıl süreyle yönettiği İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nde (İBB) hukuk kuralları ayaklar altına alınarak izlenen istihdam yöntemleri ve kadrolaşma Sayıştay denetçilerinin raporlarına yansıdı.
Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre Sayıştay’ın “liyakat, mevzuata uygunluk” hatırlatmaları yaptığı atamalar daha çok AKP’li başkanların gerekli şartları taşımamasına karşın bazı kişilerle çalışma tercihi sonucu ortaya çıktı.
“Asılda aranan koşullara sahip kamu görevlisi bulunamadığı hallerde başvurulan bir görevlendirme usulü” olan tedviren atama en sık başvurulan yol oldu. Sayıştay, istisnai olarak kullanılması gereken bu atama şeklinin daire başkanlıkları ve şube müdürlükleri düzeyinde yaygın şekilde kullanıldığını tespit etti. İBB, koşulları atanmaya uygun olmayan kişileri atamakla yetinmedi, dolu beş daire başkanlığı kadrosuna da bu yöntemle atama yaptı. Ayrıca sınavla atama yapılabilecek olan şube müdürlüklerinden 48’i de sınav zorunluluğunu aşmak için tedviren görevlendirme ile dolduruldu.
DOLDUR BOŞALT
Sayıştay raporlarına bu atama yöntemiyle ilgili yansıyan tespit özetle şöyle:
• Usul, kanunda belirtilen şartlara haiz personel bulunmadığı koşullarda uygulanabilir. Bir görevin tedviren gördürülebilmesi için öncelikle ilgili kadronun boş olması gerekmektedir. İlgili kadronun boş olması durumunda ise görevin öncelikle vekil veya yardımcılar vasıtası ile gördürülmesi gerektiği açıktır. İdarede ise tedviren atamaların yapıldığı 5 daire başkanı kadrosu doludur ve kadroları işgal edilen personel idare görevine fiilen devam etmektedir. Ayrıca boş olan 48 şube müdürü kadrosunda görev tedviren yürütülmektedir. Herhangi bir zaruri durum olmamasına rağmen ilgili kadrolara yapılan tedviren atamaların hukuka ve kamu menfaatlerine uygun olmadığı düşünülmektedir.
BALLI ÜYELİKLER
Belediye ve bağlı kuruluşlarında yönetici sıfatına sahip olmayan personelin Belediye’ye ait şirket yönetim kurullarında görevlendirildiği de tespit edildi. Bir mühendis, bir uzman, bir koordinatör ve bir danışmanın “yönetici sıfatına haiz personel” olmamasına karşın belediye şirketlerinin yönetim kurullarına atandığını tespit eden Sayıştay denetçileri, bu atamaların da mevzuata aykırı olduğunu bildirdi.
Görevde yükselme sonucu atama yapılabilecek bazı kadrolara da atamalar yapılarak, uygun görülen kişiler yönetici yapıldı.
Şube müdürü, şef gibi kadrolara yazılı ve sözlü sınav yapılmadan doğrudan atama yapıldığını gören Sayıştay denetçilerinin raporunda, bu tür görevlere sınavla gelebilmenin keyfilik yaşanmadan ve hak edenlerce doldurulmasını sağlamayı amaçladığı ifade edildi. Raporda, “İSKİ’de görev yapan memurlar 657 sayılı Kanun’a tabi olarak çalışmaktadırlar. Söz konusu Kanun’un en önemli ilkelerinden birisi “Liyakat” ilkesidir” denildi.