Sayıştay'ın Milli Piyango raporu ortaya çıktı: Bilet satışları azaldı, tarihinin en kötü dönemini yaşıyor
İşletmesi Demirören-Şisal ortaklığına verilen Milli Piyango'yla ilgili Sayıştay raporu ortaya çıktı. Raporu Gerçek Gündem'e değerlendiren CHP'li Orhan Sümer, Milli Piyango'nun bilet satışlarının azaldığını, tarihinin en kötü dönemini yaşadığını kaydetti.
GERÇEK GÜNDEM - SAMİ MENTEŞ
Türkiye Varlık Fonu’nun bünyesinde bulunan Milli Piyango’nun işletme ihalesi, Demirören ve Sisal ortaklığına verildi. Devirden sonra Milli Piyango bünyesindeki şans oyunlarında çeşitli iddialar dile getirildi, bilet satışları her geçen yıl azaldı.
MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI: TALİHİ YOK BAHTI KARA
Gerçek Gündem’e bilgi veren CHP Adana Milletvekili ve TBMM Kit Komisyonu Üyesi Orhan Sümer, “Milli Piyango Genel Müdürlüğü’nün Sayıştay Raporlarına yansıyan bilet satış sayılarındaki aşırı oranda azalmayı ve kurumun devrinden sonra gelirinin yok denecek kadar düşmesini” Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdıklarını söyledi.
Orhan Sümer, “Milli Piyango’nun, talihi yok bahtı kara” dedi.
“TARİHİNİN EN KÖTÜ DÖNEMİNİ YAŞIYOR”
Sayıştay raporlarını aktaran Orhan Sümer, kurumun tarihinin en kötü dönemini yaşadığını, çalışanların ücretlerini ödemek için dahi gelire ihtiyaç duyduklarını söyledi.
“Osmanlı’dan bu yana devam eden Milli Piyango kurum ve geleneği ne yazık ki tarihinin en kötü dönemini yaşıyor” diyen Sümer, “Kurum yöneticilerinin atanmasından, kurumun Şisal şirketine devrine kadar birçok konu kamuoyunda tartışılır hale gelmiştir. İşin en hazin yanı ise Sayıştay Raporlarına göre Kurum 2020 yılında 1,29 Milyar Lira satış hasılatı elde etmişken, 1 Ağustos 2020’de Şisal grubuna devri sonrasından bu gelirin tamamından mahrum kalmış, çalışanlarının maaş ve özlük haklarını ödemek için dahi gelire ihtiyaç duymaya başlamıştır. İktidar, yandaşlara devri sonrasında talih kuşunun da kanadını kırmıştır” ifadelerini kullandı.
MİLLİ PİYANGO’NUN İÇİNİ BOŞALTMIŞLAR
Orhan Sümer, “Muhalefet partileri yandaşlarınızı zengin ediyorsunuz dediği zaman Saray İktidarı bu duruma bozuluyor ve inkar ediyor. Oysa artık bu tabloyu bizler değil devletin kurumları söylüyor. Bir devlet kurumu düşünün ülkedeki şans oyunlarını organize edecek ve bir yılda 1.29 Milyar lira hasılat kazanacak ancak siz bunu satacaksınız ve bu kamu kurumunun çalışanlarına ödeyecek paraya ihtiyacı olacak. Kar eden tüm kamu kurumlarında olduğu gibi Milli Piyango’nun da içini boşaltmışlar” dedi.
MİLLETİN İNANCI KALMADI
Orhan Sümer, sözlerini şöyle tamamladı:
“Milli Piyango biletleri kapış kapış satılırdı. Vatandaşı ya çıkarsa diye bir hayali vardı. Son yıllarda ikramiyelerin özellikle satılmayan biletlere çıkması, kurumun kamuoyu tarafından eleştirel gözle bakılan bir gruba satılması gibi bir çok nedenle artık Milli Piyango satın alan sayısı da azaldı. Çünkü kimsenin inancı kalmadı.
Sayıştay'ın raporuna göre 2019 yılında satılan bilet miktarı 54.307 iken 2020 yılında satılan bilet miktarı 14.117 oldu. Yani son iki senede yüzde 74 azalış gösterdi.”