Seçim öncesi kamu varlıkları üç kuruşa satılıyor

Abone ol

Belediyelerin arsa, arazi ve bina satışları 31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken hız kazandı.

Ankara ve İstanbul başta olmak üzere çok sayıda belediye, taşınmaz satışı için ihale açtı. Son yerel seçimden bu yana belediyeler 32 milyarlık taşınmazı elden çıkarttı

Belediyelerin borç ödemek, personel maaşı ödemek ancak çoğunlukla da “yandaşa kent rantı aktarmak” amaçlı olduğu iddia edilen taşınmaz satışları 31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken daha da hızlanarak sürüyor. Birgün gazetesinden Nurcan Gökdemir'in haberine göre belediyeler 2014 seçimlerinden bu yana 32 milyar liralık taşınmaz sattı.

Maliye Bakanlığı’nın yerel yönetimlerin gelir ve giderlerine ilişkin bütçe gerçekleşme rakamlarına göre, belediyelerin taşınmaz satışlarında ilk sırayı arsa satışı aldı.

Yerel seçimlerden önceki son bütçe yılı olan 2018’in ilk dört ayda 1 milyar 753 milyon liralık taşınmaz satışı gerçekleştiren belediyeler ikinci dört ayda 2 milyar 223 milyon, son dördüncü ayda da 2 milyar 60 milyonluk taşınmaz satışı ile 5 milyar 990 milyon liralık kamu malını elden çıkarttı. Bir yılda 4 milyar 851 milyon liralık arsa, 569 milyon liralık bina, 111 milyon liralık arazi, 10 milyonluk lojman, 950 bin liralık da sosyal tesis satıldı.

Son yerel seçimlerin yapıldığı 2014 yılında 6 milyar 629 milyon TL’lik, 2015 yılında 4 milyar 901 milyon TL’lik, 2016 yılında 6 milyar 200 milyon TL’lik, 2017 yılında ise 7 milyar 940 milyon TL’lik taşınmaz geliri elde edildi.

Seçim tarihinin belirlenmesinin ardından belediye meclislerinin ağırlıklı gündem maddesini taşınmaz satışları oluşturmaya başladı. Borç içinde olduğu bilinen belediyeler aralarında kıymetli arsaların da bulunduğu taşınmazları birbiri ardına elden çıkartırken muhalefet kötü yönetimin yanı sıra bu satışların çoğunluğu AKP’de olan belediyelerde “yandaşa kent rantı aktarma” aracı olduğunu dile getiriyor.

BİR KALEMDE 352 MİLYON

Ankara Büyükşehir Belediyesi son olarak 7 Şubat tarihinde kullanım amacı mesken alanı, arsa, ticaret, turizm alanı, depolama alanı, rekreasyon alanı olan ortalama bedeli 352 milyon lira dolayındaki 21 taşınmazı satışa çıkarttı. Taşınmazların satışı için 21 Şubat günü ihale gerçekleştirilecek. Arazi tahsisi ve satışı ile en çok tartışılan belediyelerden olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi de 2019’un başından bu yana tamamı arsa satışı olan 19 ihale açtı. Bu arsalar için 15 milyon ortalama değer belirlendi.

PARKLAR ARSA OLDU

Son günlerin en tartışmalı satışlarından biri Samsun Atakum Belediyesi’nde gündeme geldi. Belediye, tarla ve arsa niteliği taşıyan 21 parça gayrimenkulü satışa çıkardı. Muammen bedeli 10 milyon lira olan ve bazıları deniz manzaralı kupon arazi niteliğindeki Balaç, Alanlı, Küçükkolpınar, Büyükkolpınar, İncesu, Büyükoyumca, Karaoyumca, Çakırlar, Beypınar ve Taflan mahallerinde bulunan taşınmazlara 2 milyon 794 lira ile 67 bin lira arasında değer biçildi.

CHP’li Meclis Üyesi Mustafa Tüfek, BirGün’e yaptığı açıklamada, “Park alanlarını konut alanına çevirip satıyorlar. Atakum’un en güzel yerlerini deniz manzaralı alanları kişiye özel işlemle satıyorlar. Daha büyük arazileri satışa çıkaracaklar. Bunların da kararlarını meclisten geçirdiler. Önceki aylarda satışı yapılan taşınmazların kime ve kaça satıldığı soru önergemize verilen cevabi yazıda sadece ada ve parsel numaraları verilmiş yani aklımızla alay edilmiştir” dedi.

KAYYUM DA SATIYOR

Kamuoyunun gündemine gelen taşınmaz satışlarından bazıları da şöyle:

Körfez Belediyesi’nin satışları

Tartışmalı taşınmaz satışları ile gündemden düşmeyen Körfez Belediyesi’nin AKP’li Başkanı İsmail Baran’ın son dakikada Meclis toplantısında gündeme getirdiği Yarımca Sanayi Sitesi’nde bulunan 10 dönüm arazinin satışı kendi arkadaşlarını bile isyan ettirdi. AKP’li iki meclis üyesinin de karşı çıktığı taşınmaza ilişkin yapılan oylamaya diğer AKP’liler onay verdi. Oylamanın eşit çıktığı toplantıda Belediye Başkanı İsmail Baran’ın oy kullanması ile satış kabul edildi.

Ortağı olduğu üniversiteye satış iddiası

Eski Başkan Necmi Kadıoğlu döneminde Esenyurt Üniversitesi’ne tahsis edilen 25 dönümlük arsa aynı üniversiteye satılmak isteniyor. CHP Belediye Meclis Grubu, eski AKP’li başkanın tahsis ettiği yeni AKP’li başkanın da satışa çıkarttığı arsa ile ilgili yaptığı açıklamada, eski Başkan Kadıoğlu’nun üniversitenin ortakları arasında olduğunu bildirdi.

Kayyumun arsa satışı

Kayyum olarak atanan Abdullah Çiftçi, Dicle Üniversitesi’ndeki mülkiyeti Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan 14 arsayı 44 Milyon 123 bin TL’ye satmak üzere ihale açtı. Başvurduğu davet usulü ihalelerle tepki çeken Çiftçi’nin son dakika satış kararının yürütmesinin durdurulması için TMMOB ve Sur Platformu yargıya başvurdu. Yeşil alan, okul, sağlık ve kültür merkezi ile konut yapımı için belirlenen alanın satışı ile ilgili yapılan açıklamada, “Kamusal alanlar yasal boşluklardan yararlanılarak rantsal alanlara dönüştürülmektedir” denildi. Belediyenin üç yılda 128 milyon 645 bin liralık arsa satışı yaptığına da dikkat çekildi.

Murat Dinç: ‘Kepez’de mahalle meclisleri kuracağız’ Siyaset AKP'nin reklam filmi Meclis gündeminde Siyaset HDP Mardin İl Başkanı Sincar tutuklandı Siyaset Eski Bakan hayatını kaybetti Siyaset