Şehitlerimiz ve tarihimize büyük saygısızlık
Müzede, asker kıyafetlerinden; tarihi bilgilere kadar pek çok yanlış bilgi yer alırken, “Türk kadın keskin nişancı” gibi gerçek olmayan unsurlara da yer veriliyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek, Çanakkale’de restorasyon çalışması yaklaşık 40 milyon TL harcanarak gerçekleştirilen tarihi Anadolu Hamidiye Tabyası’ndaki müzede pek çok hatalı ve gerçek olmayan bilgiye yer verilmesini Meclis gündemine taşıdı.
Müzede, asker kıyafetlerinden; tarihi bilgilere kadar pek çok yanlış bilgi yer alırken, “Türk kadın keskin nişancı” gibi gerçek olmayan unsurlara da yer veriliyor.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek; verdiği soru önergesiyle milyonlarca TL harcanarak restorasyon çalışması yapılan Çanakkale’deki Anadolu Hamidiye Tabyası’nın müzeye dönüştürülen bölümünde yer alan tarihi hataları TBMM gündemine taşıdı.
Cumhuriyet'ten Mahmut Lıcalı'nın haberine göre, 1892 yılında yaptırılan tabyanın restorasyon çalışmalarının ardından Kasım 2018’de ziyarete açıldığını anımsatan Erkek, müzede kabul edilemez hatalar olduğunu ifade etti.
CHP’li Erkek, önergesinde Türkiye’nin tek resmi Çanakkale Savaşı koleksiyoneri olan Seyit Ahmet Sılay tarafından belirlenen hataları şöyle sıraladı:
- Müzede yer alan Fransız, ANZAC ve Türk askerlerinin kıyafetlerinin tamamı hatalı.
-Müzede tarihçilerin olmadığını bildirmesine karşın “Türk kadın keskin nişancı” ve “gaz saldırısına karşı birliğini koruyan kahraman köpek” fotoğrafları gerçek değil.
- Fotoğraflar bölümünde Yakup Şevki Subaşı diye, orijinali Seyit Ahmet Sılay’da olan Behiç Erkin’in fotoğrafları sergileniyor.
- Fotoğraflar bölümünde Mayın Grup Komutanı Nazmi Bey (Akpınar) yerine Nazmi Solok’un fotoğrafı yer alıyor.
-19 Kasım 1919’da Milli Mücadele’nin başlarında Niğde-Bor dolaylarında şehit olan Fenerbahçeli Arif, Çanakkale’de şehit düşmüş gibi gösteriliyor.
- Nusret Mayın Gemisi’nin mayınları döküş tarihi olan 8 Mart sabahı, 17/18 Mart olarak gösteriliyor.
-Topal Osman’ın resmi, Çanakkale’de görev yapmış bir subay gibi sergilenirken, birçok komutanın isim ve resimleri birbirine karıştırılmış durumda.
‘Yanlış bilgilere kim danışmanlık yaptı?’
CHP’li Erkek, müzede yer alan hatalarla ilgili Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’un yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:
“Bahsi geçen Tabyanın restorasyonu hangi firma tarafından gerçekleştirilmiştir? Müze de aynı firma tarafından mı yapılmıştır? Müzeye danışmanlık yapan firma hangisi, kişi ya da kişiler kimlerdir? Şehitlerimizin anılarına ve Cumhuriyetimizin önsözünün yazıldığı topraklara saygısızlık anlamına gelecek türden hatalar için danışman olarak internet ve arama motorları mı kullanılmıştır? Bahsi geçen vahim ve açıklanamaz hatalara dair herhangi bir inceleme gerçekleştirilmiş midir?