Sesi tutan, havayı ve ışığı geçiren malzeme üretildi
Matematik ve 3D yazıcıların marifetlerini birleştiren Boston Üniversitesi araştırmacıları, içinden ışığın ve havanın sorunsuz geçtiği, ancak sesin geçemediği bir malzeme üretti.
Araştırmacı Xin Zhang, basın toplantısında şöyle dedi: “Buradaki fikir, herhangi bir nesnenin ürettiği sesin engellendiği bir nesneyi matematiksel olarak tasarlayabileceğimizi göstermekti”. Bunun anlamı geleceğin şu ana göre daha sessiz olacağı idi.
Akustik metamalzeme
Physical Review B dergisinde yayınlanan makalelerinde, araştırmacılar ”akustik metamalzeme” olarak tarif ettikleri malzemenin üretilme çalışmalarını tarif ettiler.
Araştırmacılar çalışmalarına önce hava veya ışığı engellemeden, gelen ses dalgalarını kaynağına geri gönderebilen malzemenin boyutlarını ve özellklerini hesaplamakla başladılar.
Ardından malzemeyi 3 boyutlu yazıcıda ürettiler ve bir PVC borunun ucuna yerleştirdiler, diğer ucuna da bir megafon koydular. Megafondan tiz bir ses verildiğinde, sesin %94’ünün engellendiğini gördüler.
Araştırmacı Jacob Nikolajczyk, basın toplantısında şöyle dedi: “Aylardır bilgisayar modelleme çalışmalarımızda bu tür sonuçlar görüyorduk, bilgisayarda modellenmiş ses seviyelerini görmek bir şey, ama etkisini kendi kulaklarınızla duymanız bambaşka birşey”.
Yuvarlak şekille sınırlı kalınmayacak
Araştırmacılar, araştırmalarında gösterildiği yuvarlak şekil ile sınırlı kalmayacaklarını da bildiriyor. Bu malzemenin çok sayıda uygulamada kullanılacağı görülüyor.
Zhang ve bir diğer araştırmacı olan Reza Ghaffarivardavagh, basın toplantısında ürettikleri malzemenin çok hafif, açık ve güzel olduğunu belirttiler.
Araştırmacılar, “Her parça birbiri ile fayans veya kiremit gibi bir şekilde birleştirilerek ölçek büyütülebilir ve ses geçirmeyen, ancak ışık ve havayı geçiren bir duvar yapılabilir” diyorlar.
Bu malzemenin ayrıca insansız hava araçlarının, HVAC sistemleri ve hatta MRI cihazlarının seslerini azaltmak için kullanılma ihtimalinin olduğu belirtiliyor.(Bilimorg)