Sezgin Baran Korkmaz hakkında açılan 'kara para' soruşturmasında çarpıcı detaylar

Abone ol

SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz'a yönelik kara para soruşturmasında mahkemeye çıkarılan 3 şüphelinin ifadeleri ortaya çıktı.

Çağdaş Ulus/KRT - Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere AKP'nin kilit isimleriyle fotoğrafları olan bir işadamı ve ABD'den Türkiye'ye uzanan 132 milyon dolarlık kara para soruşturması. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı düğmeye geçen hafta bastı. 19 kişi hakkında gözaltı kararı çıkarıldı. Aralarında yurtdışında bulunan SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz da vardı. Polis 10 kişiyi gözaltına aldı. 9 kişi ise hala firari.

10 şüpheliden yedisi savcılıktaki ifadelerinin ardından serbest bırakıldı. Üçü ise mahkemeye çıkarıldı. 10. Sulh Ceza Mahkemesi bir kişiyi tutukladı, diğerlerini adli kontrolle serbest bıraktı. KRT şüphelilerin mahkemede verdiği ifadenin tutanağına ulaştı. Hakimin sorularında ve verilen yanıtlarda son zamanların en büyük kara para aklama operasyonunun izleri var ama önce filmi biraz geriye saralım.

511 MİLYON DOLARLIK KARA PARA SORUŞTURMASI

Eylül 2018... Amerikanın Utah eyaletinde savcılık 511 milyon dolarlık bir kara para soruşturması açtı. Soruşturmanın öznesinde Kingston kardeşler vardı. Savcı Kingstonların Türkiye'ye 132 milyon dolar para aktardıklarını o paranın aklandıktan sonra yeniden ABD'ye döndüğünü tespit etti. Kingston kardeşlerin Türkiye'deki ortaklarından biri SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz'dı.

İKTİDAR MEDYASI NASIL TANITTI?

Utah savcısı soruşturmayı derinleştirirken Sezgin Baran Korkmaz Türkiye'de siyasetle güçlü ilişkiler kuruyordu. İktidar medyasında hayırsever işadamı olarak tanıtıldı, okullar yaptırdı, fotoğraf albümünü genişletti. Hiç de potansiyel suçlu muamelesi görmedi.

MAL VARLIĞI DONDURULDU, KALDIRILDI, YASAK GELDİ, KALDIRILDI... BAŞ DÖNDÜREN TRAFİK

Utah'taki soruşturma açıldıktan iki yıl sonra nedendir bilinmez işler tersine döndü. Eylül 2020'de mahkeme kararıyla Sezgin Baran Korkmaz'ın mal varlığına tedbir konuldu. Yurt dışına çıkışı yasaklandı. Sonra işler yine tersine döndü. iki ay sonra Kasım 2020'de hem mal varlığına konulan tedbir hem de yurt dışına çıkış yasağı kaldırıldı. Sezgin Baran Korkmaz da yurt dışına çıktı.

Ve bir ay sonra işler bir kez daha tersine döndü. Sezgin Baran Korkmaz ve şirketlerinde görev yapan 14 kişi hakkında gözaltı kararı verildi. ABD’de soruşturulan Kingston kardeşlerden dördü de istanbul'da açılan soruşturmanın şüphelileri arasında. Şüphelilerin mahkemede ifadelerinde dikkat çeken ayrıntılar yer aldı.

Şüphelilere yöneltilen sorulardan anlaşılıyor ki Sezgin Baran Korkmaz pek çok şirket kurmuş. Kingston kardeşlerin parası bu şirketlere aktarılmış. Şirketler para kazanmış gibi gösterilip para temizlenerek yeniden dolaşıma sokulmuş.

9 BUÇUK MİLYON DOLARI UNUTTU

Şüphelilerden biri Ayşe Nil Yılmaz, Setap Teknoloji isimli şirketin ortaklarından biri. 2014 yılında ayrılmış. Tutanağa göre hakim 9 buçuk milyon dolarlık nakit parayı neden çektiğini sordu ama şüpheli, "üzerinden çok zaman geçti hatırlamıyorum" dedi. Yani 9 buçuk milyon doları unuttu.

HİÇ ÜRETİM YAPILMADI

Ve bir diğer şüpheli Kamil Deridun Özkaraman. Şüpheliler arasında tutuklanan tek isim. Komak Isı Yalıtım şirketinin ortaklarından. KRT’nin ulaştığı tutuklama kararında, “Şüphelinin ABD merkezli Washakie isimli şirkete ait 25 milyon doları şüphelilerden Ayşe Nil Yılmaz üzerine çeşitli gayrimenkul alım satımları yaparak tekrar bahsi geçen şirket sahibi Jacop Ortell Kingston’a aktardığı tespit edilmiştir. Şüpheli de bu işlemleri kabul etmiştir.” denildi.

Özkaraman, Kingston kardeşlerle ortaklığını anlattı:

"2013 yılında Jacop Ortell Kingston ile şirkete yatırım yaparak büyütme konusunda anlaştık. Bu anlaşma gereğince yurtdışından resmi yollardan parça parça para geldi. Daha sonrasında anlaşma kapsamında makinelerin de Amerika'dan gelmesi gerekiyordu. Bu makinelerin gelmemesi sebebiyle büyüme işlemini gerçekleştiremedik. dolayısıyla anlaşmanın şartları oluşmadı"

Yani kurulan şirket hiçbir zaman üretim yapmadı. O makineler belki de zaten gelmeyecekti.

2 ŞİRKET SAHİBİ AMA HABERİ YOK, GÜVENLİK GÖREVLİSİ

Ve üçüncü şüpheli Ziyaattin Bartik. Patron Sezgin Baran Korkmaz'ın teyzesinin oğlu. Adına iki ayrı şirket kurulmuş. Biri yurtdışında biri Türkiye'de. Bartik, şirketlerden biri için "sahibi olduğumdan haberim yoktu" dedi. Bir şaşırtıcı ayrıntı daha. İki şirket sahibi olan Ziyaattin Bartık teyzesinin oğlu Sezgin Baran Korkmaz'ın binalarından birinde güvenlik görevlisi.

NASIL TÜRKİYE'DE İSTEDİĞİ GİBİ AT OYNATTI

Buraya kadar anlatılanlar Türkiye'den defalarca şahit olduğu sıradan bir kara para aklama operasyonuna yönelik iddialar. Ancak aydınlatılması gereken başka sorular var.

Sezgin Baran Korkmaz bu büyüklükteki kara parayı çalışanları ve akrabalarına paravan şirketler kurdurarak aklarken üstelik bu suçlamayla hakkında ABD’de soruşturma yürütülürken nasıl olabildi de Türkiye'de istediği gibi at oynattı. 2018'den 2020'ye iki yılda nerelerde hangi hesaplar değişti?

12 yaşındaki çocuğu kaçırdılar, 8 bin dolar fidye istediler Güncel Evli olduğu kadına şiddet uygulayan erkek, 2 yaşındaki çocuğunu kaçırdı Güncel Cübbeli'yi kızdırdı: Hulki Cevizoğlu'ndan canlı yayında tepki çeken sözler Güncel MSB: 5 PKK/YPG'li terörist etkisiz hale getirildi Güncel