Sezgin Tanrıkulu: Erdoğan'ın diğer bir sıfatı da başyargıç
CHP’li Sezgin Tanrıkulu, Adalet Bakanlığı 2022 Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Anayasa’dan kaynaklı sıfatlarının yanında “Türkiye’nin Başyargıcı” sıfatı da olduğunu söyledi.
Tanrıkulu, “Kendisinin iddia ortaya koyduğu bir konuda bir savcı iddianame mutlaka düzenlemek zorundadır” dedi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda dün Adalet Bakanlığı 2022 Bütçe görüşmeleri yapıldı. Görüşmelerde Bakan Abdulhamit Gül de bir sunum yaptı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da görüşmelerde söz aldı. Konuşmasında “yargı bağımsızlığı” ile ilgili açıklamalarda bulunan Tanrıkulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na açılan davaları örnek gösterdi.
Tanrıkulu, şunları söyledi:
Man Adası davalarıyla ilgili olarak 5 dava Kartal Adliyesi’ne açıldı. Yani ikisi bir mahkeme olmak üzere, 4 ayrı asliye hukuk mahkemesine düştü. 4 asliye hukuk mahkemesinin hâkimi aynı anda değiştirilir mi? Atama dönemi değil, kararname dönemi değil; 4 asliye hukuk mahkemesinin hâkimi duruşmadan önce, tevziden sonra değiştirilir mi? Sonra o mahkemelerden çok ağır cezalar çıktı, şimdi dosyalar Yargıtay’da. Bakın, bunlar yargının bağımsız ve tarafsızlığıyla ilgili değil, yargıç bağımsızlığıyla ilgili değil, doğrudan doğruya Adalet Bakanlığı’nın idari tasarruflarıyla ilgilidir. Bakın, size çok somut örnekler veriyorum. Bakın, böyle bir düzende bizim Genel Başkanımıza karşı bir yargı düzeni oluşturuluyorsa ortalama yurttaşın nelerle karşılaştığını nasıl bilebileceğiz, bize söyler misiniz?
‘MAHKEME BAŞKANI KENDİ MÜZEKKERESİNE ONAY VERİYOR’
Osman Kavala davasından da örnek veren Tanrıkulu, “Yargı tarihinde böyle bir şey olmamıştır” diyerek, şunları kaydetti:
30. Ağır Ceza Mahkemesi 6 Ağustos’a duruşma bırakmış ve 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne de birleştirme için yazı yazmış. 13. Ağır Ceza Mahkemesi 12 Temmuz’da birleştirme konusunda bir karar vermemiş ve dosyayı ekim ayına ertelemiş. Adli tatilde 30. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı komisyon tarafından bir günlüğüne 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanlığına atamış. 30. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı, kendi yazdığı müzekkereye 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı olarak “olur” veriyor. Sonra kendi mahkemesine dönüyor. 6 Ağustos’ta olan duruşmayı avukatlara bildirmeden 2 Ağustos’ta yapıyor. Dosyaya da ekli birleştirme kararı veriyor.
Yani bu tablo içerisinde ortalama bir yurttaş, ortalama bir avukat, dışarıdan Türkiye'yi gözlemleyenler nasıl yargı bağımsızlığına inanacaklar?
‘TÜRKİYE’NİN BAŞYARGICIDIR’
AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Anayasa’dan kaynaklı 3 sıfatının olduğunu, bunlara ek 4. sıfatının ise “Türkiye’nin Başyargıcı” olduğunu söyleyen Tanrıkulu, “Kendisinin iddia ortaya koyduğu bir konuda bir savcı mutlaka iddianame düzenlemek zorundadır” ifadelerini kullandı.