Silah harcamalarında dikkat çeken artış

Abone ol

Güvenlik ve savunma amaçlı harcamalar yılın ilk beş ayında 2 milyar lirayı aştı. Bu yılın en yüksek harcaması 751 milyon lira ile mayıs ayında yapıldı. 333 milyon liralık mühimmat alındı.

AKP iktidarlarının güvenlik endeksli politikaları bütçeye yüksek tutarlı harcamalar olarak yansıyor. Her dönem bütçeden büyük kaynak aktarılan güvenlik ve savunma amaçlı mal, malzeme ve hizmet alımı harcamaları, mayıs ayında bu yılın en yüksek rakamına ulaştı.

Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre; Bir ayda güvenlik ve savunmaya yönelik mal, malzeme ve hizmet alımı harcaması 751 milyon lira oldu.

Güvenlik harcamaları içinde yer alan mal, malzeme ve hizmet alımı harcamalarında, mayıs ayında diğer aylara göre dikkati çekici bir artış yaşandı. “Güvenlik ve Savunmaya Yönelik Mal, Malzeme ve Hizmet Alımı” için ocak ayında 99 milyon, şubatta 281 milyon, martta 564 milyon, nisanda 351 milyon TL harcama yapılmıştı. Bu tutar mayıs ayında 751,6 milyon liraya çıktı. Böylelikle beş ayda yapılan harcama, toplamda 2 milyar 48 milyon liraya ulaştı.

Bu ödenek kaleminden en yüksek harcama 333 milyon lira mühimmat alımına, 147 milyon lira ile de silah, araç, gereç ve savaş teçhizatı alımına yapıldı.

ÖRTÜLÜ ÖDENEK 784 MİLYON TL

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın örtülü ödenek harcamaları önceki aylara oranla mayıs ayında hız kesti. Yıla 220 milyon TL’lik gizli hizmet gideri yaparak başlayan Erdoğan, sonraki aylarda sırasıyla 121 milyon TL, 222 milyon TL, 124 milyon TL harcadı. Erdoğan, mayıs ayında ise 94 milyon TL harcama yaptı.

Beş ayında sonunda Erdoğan’ın “hesabı sorulmayan, denetlenemeyen” bu ödenekten yaptığı harcama tutarı 784 milyon TL’ye ulaştı.

12 MİLYARLIK HİZMET ALIMI

AKP iktidarları döneminde iktidara yakın şirket ve kişileri fonlama aracı olduğu iddiasıyla eleştirilen hizmet alımı harcamaları ise tüm hızıyla sürdü.

Mayıs ayındaki 1,7 milyar TL’lik hizmet alımı harcaması ile beş ayın sonundaki toplam harcama 11,8 milyar TL oldu. Bundan en yüksek payı 5,9 milyar TL ile müşavir firma ve kişiler aldı.

ÖDENEKLERİ DE ARTTI

Güvenlikle ilgili kurumların bütçe ödenekleri de bu süreçte arttı. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) yıllık ödeneği 53,8 milyar TL’den 69,4 milyar TL’ye; Emniyet Genel Müdürlüğü’nün ödeneği 38,9 milyar TL’den 41.8 milyar TL’ye yükseldi. MSB beş ayda bütçesinin 21,1 milyar TL’sini, Emniyet Genel Müdürlüğü 16.3 milyar TL’sini harcadı. Güvenlikle ilgili diğer kuruluşların bütçe başlangıç ödenekleri ise bu iki kuruma oranla düşük de olsa arttı.

AKP'nin Erdoğan'a sunduğu Ayasofya anketi: Siyasi malzemeye yapmaya çok uygun mu? Siyaset Davutoğlu: Başbakanken ihalelerde nelerin döndüğünü gördüm Siyaset Adalet yürüyüşü 3 yaşında Siyaset Baroları ele geçirme planı AKP'de krize dönüştü Siyaset