Şili’de kadınların zaferi: 160 yıllık gerici yasa değişiyor
Şili’de kadınların boşandıktan sonra 270 gün içinde yeniden evlenmelerini engelleyen 160 yıllık yasa kaldırılıyor.
Şili’de kadınların boşandıktan sonra 270 gün içinde yeniden evlenmelerini engelleyen 160 yıllık yasa kaldırılıyor.
Şili’de Parlamento’nun alt kanadı boşanmış kadınların yeniden evlenmeleri için zorunlu bekleme süresini kaldıran bir yasa tasarısını kabul etti. Kadın ve Cinsiyet Eşitliği Bakanı Monica Zalaquett, “Bu, kadınlar için iyi haber ve daha eşit Şili inşa etmek için büyük bir adım. İkinci Evlilik Yasası kadınlara ve erkeklere ayrım gözetmeksizin hayatlarımızı yeniden inşa etme özgürlüğüne sahip olmasını sağlayacaktır. Kadınları etkileyen tüm çağ dışı kurallara son vermeliyiz” dedi.
Zalaquett, “Bu yasa, kadınların ne zaman ve hangi koşullarda evleneceklerine karar vermesine izin vermeyen, kadın ve erkek arasındaki eşitsizliğin bir işaretiydi” dedi.
Tasası, kadınların boşandıktan sonra 270 gün içinde yeniden evlenmelerini engelleyen 160 yıllık bir yasayı geçersiz kılıyor. Önceki yönetmeliğe göre, çocuk boşandıktan sonra doğmuşsa, önceki eş yasal olarak baba olarak kabul ediliyordu. Yasadan önce, boşanmış kadının çocuğunun babalığına ilişkin karar verme hakkı yoktu.
Parlamentonun alt kanadı tasarıyı 145 lehte ve muhalefet olmaksızın onayladı. Kabul edilen tasarı Parlamento’nun üst kanadında da kabul edildikten sonra yürürlüğe girecek.
Oylama, Şili'deki cinsiyet uçurumunu ortadan kaldırmak için yeni bir adım. Bununla birlikte, ülkedeki maaşlardaki eşitsizlik, kadınlarla erkekler arasındaki liderlik orantısızlığını ve sosyal erişim eşitsizlikleri gibi nedenler önemli bir sorun olarak ortada duruyor.