Siyah incir dalında kaldı: CHP'den yetkililere çağrı
Bursa’nın önemli ihraç tarım ürünlerinden olan Siyah İncir bu yıl dalında kaldı. CHP’li Sarıbal, üreticinin mağdur olmaması için yetkilileri göreve çağırdı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Bursa’nın önemli ihraç tarım ürünlerinden olan siyah incirin bu yıl dalında kaldığını belirterek, incirin uzun süre bekleyecek bir ürün olmadığına vurgu yaptı.
Sarıbal, “Üretici mağdur durumda, bir an önce yetkililer duruma el koymalı. Üretici sahipsiz, boynu bükük bırakılmamalı” dedi.
CHP’nin tarım politikaları ve tarım örgütlerinden sorumlu olan Sarıbal, Bursa’nın önemli tarım ürünlerinden olan siyah incirin üretimini yapan Seç Köy ve Selçukgazi Köyü’nde üreticilerle bir araya geldi. Üreticilerin sorunlarını dinleyen Sarıbal, gerçekleştirdiği görüşmelerle ilgili açıklama yaptı.
İNCİR FİYATI 12 TL’DEN 3 TL’YE DÜŞTÜ
15 Ağustos’ta toplanmaya başlanan siyah incirin alıcı bulamadığı için fiyatlarının hızla düştüğünü belirten Sarıbal, şunları söyledi:
“Bursa’nın yaklaşık 30 köyünde üretilen ve tamamen ihraç edilen, Türkiye’nin dünyanın en kıymetli ürünlerinden bir tanesi olan siyah incir, Ağustos’un 15’inde kilosu 12 TL’den satılmaya başlandı. Aradan iki gün geçtikten sonra önce 9 TL’ye, sonra da 5 TL’ye düştü. Şu anda ise 3 TL. Bu fiyat maliyetleri karşılamaya bile yetmiyor. Üstelik alan da yok. Daha önce 5 firma inciri alıyordu, şimdi 2 firma alıyor. Ürün çok, alıcı az olunca fiyatlar yerle bir oldu. Bugün incir dalında duruyor ama fazla bekleyen bir ürün değil. Mutlaka toplanması gerek.”
YETKİLİLER DEVREYE GİRMELİ
Uludağ İhracatçılar Birliği, Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü’nün 10 yıl boyunca çiftçilerin siyah incir üretimini arttırması için çalışma yürüttüğünü anımsatan Sarıbal, sözlerini şöyle tamamladı:
“Bu faaliyetler önemliydi. Ama bugün üretici mağdur durumda. Uludağ İhracatçılar Birliği, Valilik, Tarım İl Müdürlüğü o gün bu ürün için hangi teşviki yaptılar ise hangi yönlendirmeyi yaptılar ise bugün buraya gelip bu ürünün dalında çürümesine engel olmaları için de gereken yardımı yapmaları gerekir. Bu bir milli servettir.
Valiliği, Uludağ İhracatçılar Birliği’ni, ilgili firmaları ve Büyükşehir Belediyesi Tarım A.Ş.’yi, kötü gün dostu olarak öngördüğümüz Tarım A.Ş.’yi bir an önce buraya müdahale etmeleri için davet ediyoruz. Çünkü bu ürün beklemez, 2 gün sonra çürümeye başlar.”