Siyanürle altın arayan şirket, kapasite arttırmak istedi; yurttaşlar harekete geçti: 'İliç'ten Fırat'a zehir akıyor'

Abone ol

Erzincan İliç’te 12 yıldır faaliyet gösteren ve kapasite artışı başvurusu yapan altın madenine karşı yurdun dört bir yanından İliç’e giden doğa ve yaşam savunucuları, siyanür havuzunun önünden ekoyıkımın durdurulması çağrısında bulundu.

Türkiye’nin ikinci en büyük altın madeni olan Çöpler Altın Madeni, kapasite artışı başvurusunda bulundu. Proje uygulanırsa, bölgeye 600 futbol sahası büyüklüğünde siyanürlü atık havuzu yapılması planlıyor.

K2'de yer alan habere göre, halihazırda yapılan madenciliğin siyanürlü atıkları, Fırat Nehri’ni besleyen Karasu’nun yanındaki 200 futbol sahası büyüklüğündeki bir siyanür havuzunda toplanıyor.

Kapasite artışı ile bu atık havuzunun tam 3 katı büyüklüğünde bir havuz oluşturulacak. Ekoloji örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve bölge halkı projeye karşı çıkarken, Çernobil’i aratmayacağını ifade ediyor.

Eğer kapasite artışı gerçekleşirse; 66 milyon ton kapasiteli, 1280 metre derinlik, 640 futbol sahası büyüklüğünde atık havuzu kapasitesine ulaşılacak, 122 bin ton sülfürik asit, 11 bin ton siyanür kullanılacak.

İLİÇ'TEN FIRAT'A ZEHİR AKIYOR

Bugün yapılacak bilirkişi keşfi öncesinde Türkiye’nin dört bir yanından doğa ve yaşam savunucuları, İliç’teki altın madenciliği yapılan alanda bir araya geldi. Ablukaya alınan maden sahasına girmek isteyen aktivistlere, asker ve polisler engel oldu.

Kapasite artışını ve maden şirketinin doğada yarattığı ekoyıkımın durdurulması çağrısında bulunan aktivistler, ‘İliç’ten Fırat’a Zehir Akıyor’ pankartı ve sloganı ile dayanışma için herkese çağrıda bulundu.

Adıyaman'da köylüler mermer ocağına karşı ayağa kalktı: Jandarma müdahale etti; 20 kişi gözaltında Çevre Büyük Menderes için toplanan 30 bin imza TBMM'ye verildi Çevre Sokak köpeğini dört gün arayla iki kez zehirlediler: 'Dayı' hayatını kaybetti Çevre Denizden alınan örnekler incelendi: Marmara Denizi'nde toksik tehlikesi Çevre