Soma katliamının tüm sanıklarına tahliye: Ailelerden yürek yakan 'adalet' isyanı

Abone ol

Soma'da 301 işçinin yaşamını yitirdiği faciada Yargıtay 12. Ceza Dairesi'nin heyeti değişti ve daha önce verilen karar bozuldu. Davadaki tutuklu sanıklar tahliye edildi. Aileler “Adalet sadece mahkeme salonunda yazılarda kaldı" diyerek tepki gösterdi.

Soma’da 2014 yılında 301 madenciye mezar olan facianın dosyasını inceleyen Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 2020 yılının ekim ayında verdiği kararı itiraz üzerine bozdu. Üyelerin değişmesinin ardından tutuklu bulunan 4 sanık tahliye edildi. Madenci yakınları, “Adalet sadece mahkeme salonunda yazılarda kaldı. O yazıyı indirsinler” dedi.

Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada karar 2018 yılında açıklandı ve basit taksir suçundan Soma Kömür İşletmeleri A.Ş’nin Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan’a 15 yıl; bilinçli taksirden Genel Müdür Ramazan Doğru’ya 22 yıl 6 ay, İşletme Müdürü Akın Çelik’e 18 yıl 9 ay, yardımcısı İsmail Adalı’ya 22 yıl 6 ay hapis cezası verildi.

Yargıtay 12. Ceza Dairesi, 30 Eylül 2020’de kararı bozdu. Gürkan, Doğru, Çelik ve Adalı’ya 301 kez olası kastla öldürme ve 162 kez olası kastla yaralama suçlarından ceza verilmesi gerektiği vurgulandı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı karara itiraz etti. Bu süreçte 12. Ceza Dairesi heyetindeki 3 üye değişti. Yeni heyet ikiye karşı üç oyla dairenin daha önce aldığı kendi kararını bozdu. Yargıtay’ın kararını değiştirmesinin ardından, Soma davası Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülecek. Karar üzerine Ramazan Doğru, İsmail Adalı ve Akın Çelik 5 Şubat’ta tahliye edildi.

AİLELER İSYAN ETTİ

Somalı madencilerin aileleri karara isyan etti.

Cumhuriyet'ten Mehmet İnmez'in haberine göre, Ailelerin tepkisi şöyle:

NACİYE KAYA: Bu karara pes diyorum. Bu kararı veren hâkimlerin savcıların vicdanları rahat mı. Adalet her zaman zenginin yanında olmak zorunda mı? Bile bile onları cezaevinden çıkarmak için mahkemeyi, hâkimi, savcıyı değiştirdiler. Adalet sadece mahkeme duvarlarında yazılarda kalmış. Bence onu da bu karardan sonra indirmeleri gerekir. 301 insan öldüğü ile kaldı. Bu kararla önlem almayan maden firmalarınında önünü açmış oldu. Maden firmaları önlem almadan işçi çalıştıracak. Çünkü ceza almayacağını bu karar ile görmüş oldular.

GÜLTEN KAVAS: 4 yıl boyunca adalet için koşturduk. Biz en azından ölen her bir madenci için en az 1 yıl verilmesini istedik. 1 yıl olsa idi 301 yıl ile yargılanacaklardı. Ama şimdi hepsi serbest. Onu çok gördüler. Bir kere değil, 10 kere de yargılansalar adalet olmadığı sürece bizim için güzel bir karar çıkmayacak. Adalet zor. Parası olanın, çevresi olanın yanında adalet oluyor.

SOMA 301 MADENCİLER DERNEĞİ BAŞKANI İSMAİL ÇOLAK: Sözde 4 kişi tekrar yargılanacak ama değişen bir şey olmayacak. Yeniden yargılama olacak diye bizim ağzımızı kapatmak istiyorlar. Bir kişinin talimatıyla yargılama yapılıyor. Onlar özgürce dolaşıyor ama bizim çocuklarımız toprak altında. Onlara özgürlük vererek ödüllendirdiler.

Karbonmonoksitten zehirlenen anneanne ile torunu hayatını kaybetti Güncel Canlı yayında bomba iddia: Çin aşılarının gecikmesinin sebebi bu mu? Güncel Abdullah Gül’ün sitesinde icradan satılık tripleks Güncel Öğrencilerin avukatı açıkladı: Polisler Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin ailelerini aradı Güncel