Somalı madenciler iş bıraktı! 'İşçinin ağzı tuvalet mi?'

Abone ol

Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik’te çalışan işçiler, “mobbing, ayrımcılık ve yevmiye kesme” cezaları nedeniyle iş bıraktı.

Manisa’nın Soma ilçesindeki İmbat Madencilik’te çalışan işçiler, “mobbing, ayrımcılık ve yevmiye kesme” cezaları nedeniyle iş bıraktı. İmbat Madencilik’in, 19 işçiyi hedef alan mesaj gönderdiği ileri sürüldü.

İşçilerin örgütlendiği Bağımsız Maden İş Sendikası Yöneticisi Gökay Çakır, maden şirketinin yöneticilerinin işçilere hakaret ettiğini ileri sürerek, “Sizin ağzınız tuvalet mi? Bir işçiye böyle diyebilir mi amir?” diye sordu.

Manisa Soma’da faaliyet gösteren İmbat Madencilik işçileri, iki aydır baskı, mobbing ve idari cezaların arttığı gerekçesiyle; işletme önünde eyleme başladı. Gece 24:00-08:00 vardiyasında benzer uygulamaların olması nedeniyle işten çıkan işçiler, maden sahasını terk etmedi ve yönetimle görüşmek istedi.

Yeni vardiyaya gelen işçilerin de katılımıyla büyüyen eylem sürüyor. Soma Kaymakamı Fatih Akkaya ile partilerin ilçe başkanları ve sendika temsilcileri sorunu çözmek için arabulucu olarak maden sahasına geldi.

İşçiler; yemek yeme, tuvalete gitme saatlerinin bile dakikalarla hesaplandığını, ocak ağzından 2 dakika önce çıkıldığı takdirde hemen yevmiye cezalarının kesildiğini ve bu baskıların bir an önce son bulması gerektiğini belirtti. Yaklaşık 500 işçi yönetim binası önünde beklerken, işçilerin örgütlediği Bağımsız Maden İş Sendikası’ndan yapılan yazılı açıklamada, şunlar kaydedildi:

“İmbat Madeni’nde 3 vardiya toplam 4 bin 500’e yakın işçi çalışmaktadır. Uzun yıllardır ilgili madene bağlı bazı amirler ve bazı mühendisler tarafından yoğun bir baskı söz konusudur. İşçilere insanlık onuruna aykırı bir şekilde, yoğun hakaretler içeren, küfür seviyesini bulan sözler bu amirler tarafından yöneltilmektedir. Aynı iş yerinde çalışıp amirlik yapmanın yolunu madenciler üzerinde baskı yaratmak olarak gören, ‘seni işten çıkarırım’, ‘senin kafanı koparırım’ şeklinde tehditlerle işçileri sindirmeye çalışmak İmbat Yönetiminin politikasıdır. Ayrıca işçiye, işyerine 3-5 dakika geç girdi diye hukuksuz şekilde yevmiye cezası kesmek İmbat işçilerinin sabrını taşırmıştır.

“İŞÇİLER KRİMİNALİZE EDİLDİ”

19 Ağustos 2021 tarihinde İmbat Maden Ocağında 16:00’dan itibaren 1500 işçi nizamiye bölgesinde bekleyerek yapılan baskıya, ayrımcılığa ve haksız/hukuksuz cezalara karşı tepkilerini dile getirdiler. Tek bir söz verilmesi işçiler için yeterli olduğunun dile getirilmesine rağmen 8 saat boyunca açıklama yapmayan yönetim işçilerin öfkesini daha da biriktirmiştir. İşçilerin ve sendika yönetimimizin daha önce sözlü uyarılarına kulak asmayıp aynı amirleri aynı yerde görevlendirerek bir yönetim hatası geliştirmiştir. Bugün yapmış oldukları açıklamayla herhangi bir özeleştiri dahi verememiş, 1500 işçinin bağırarak dile getirdiği sorunları yok saymış ve işçilerin yönetimden bir açıklama bekleme tutumunu yanlış bulmuştur ve özellikle 19 işçiyi kriminalize edecek şekilde bir açıklama yapmıştır.”

İŞÇİLERE MESAJ GİTTİ İDDİASI

İşçiler, İmbat Madencilik’in telefonlarına şu mesajı gönderdiğini ifade ettiler:

“18 Ağustos 2021 günü vardiya-3’te 19 çalışanımız tertip edildikleri yere gitmeyerek, vardiya mühendisimizi darp etmişlerdir. Ertesi gün hiçbir haklı gerekçeye dayanmayan bu durumu örtbas etmek için mobbing, işçi sorunları, etnik, dini vb. hususları gerekçe göstererek, dışarıdan gelen gruplarla birlikte işyerimizde yasadışı eylem yapmışlardır… Çok tehlikeli iş kolunda yer alan işyerimizde bu tür eylemler, işyerimizi ve çalışanlarımızı iş sağlığı ve güvenliği açısından riske atmaktadır. Bu nedenle çalışanlarımızın işyerinde bu tür eylemlerden uzak durmaları, her türlü sorunlarını daha önce olduğu gibi idareye bildirmeleri gerektiği ve bu yolla idaremizde sorunlara çözüm üretileceği bilinmelidir.”

İŞÇİYE HAKARET İDDİASI

Sendika Yöneticisi Gökay Çakır, maden şirketinin yöneticilerinin işçilere hakaret ettiğini ileri sürerek, “40 yaşında bir insana amir ağzına s… diyebilir mi? Sizin ağzınız tuvalet mi? Bir işçiye böyle diyebilir mi amir? Amir amirliğini bilecek, işçi işçiliğini” dedi.

Çakır, işçilere çeşitli gerekçelerle yevmiye kesme cezası verildiğini iddia ederek, “İşçilerin bir dakika, iki dakika için yevmiyesi kesilemez. İnsanları işten çıktılar diye bir kişi gelip de derdiniz ne diye soran yok” diye işvereni işçilerle diyalog kurmaya çağırdı.

(ANKA)

Tunç Soyer'den İzmir'deki yangınlara ilişkin açıklama Güncel İnşaat mühendislerinden Bozkurt raporu: 'Plansızlık, su baskınlarının temel nedeni' Güncel Hamile olduğu öğrenilen 16 yaşındaki çocuğun babası tarafından istismar edildiği ortaya çıktı Güncel Türkiye'de koronavirüsten 204 kişi daha hayatını kaybetti! 19 bin 918 yeni vaka var Güncel