Son 10 yılda 102 ülkeden 8,585 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi

Abone ol

İçişleri Bakanlığı, yabancı terörist savaşçıların sınır dışı edilmesine yönelik çalışmalar hakkında açıklama yaptı.

Suriye iş savaşının Türkiye’ye olan ağır maliyeti her geçen gün biraz daha netleşiyor.

İçişleri Bakanlığı, açıkladığı Türk güvenlik güçleri tarafından yakalanan ve yakalandıktan sonra sınır dışı edilen yabancı terörist savaşçıların sayısı bu vahim tabloyu gözler önüne seriyor.

102 UYRUKTAN BİNLERCE KİŞİ SINIR DIŞI EDİLDİ

Türkiye’nin sınır içinde ve sınır ötesinde güvenliğine yönelik yürüttüğü çalışmalar neticesinde, 102 farklı uyruktan toplamda 8.585 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi.

İçişleri Bakanlığı'nca PKK/PYD ve IŞİD gibi terör örgütlerine katılmak üzere ülkelerinden gelen yabancı terörist savaşçıların sınır dışı edilmesine yönelik çalışmalar devam ediyor.2011 yılında başlayan Suriye iç savaşından günümüze kadar 102 farklı uyruktan toplamda 8.585 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi.

AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİ VATANDAŞLARI İLK SIRADA

Sınır dışı edilen yabancı terörist savaşçıların uyruk dağılımına bakıldığında Avrupa Birliği ülkelerine çok sayıda teröristin geri gönderildiği görüldü. Yürütülen çalışmalar kapsamında 2011 yılından bu yana ABD uyruklu 44, AB üyesi ülke uyruklu toplam 1.075 YTS sınır dışı edildi.

Buna göre; 2019 yılında 12 Avrupa Birliği ülkesinden 126, 2020 yılında 8 Avrupa Birliği ülkesinden 95 YTS ülkesine geri gönderilirken bu yılın on aylık döneminde ise 8 Avrupa Birliği ülkesinden 61 yabancı terörist savaşçı sınır dışı edildi.

Son üç yılda ülkesine geri gönderilen yabancı terörist savaşçılardan ilk sekiz uyruk (AB üyesi ülke) Fransa, Almanya, Hollanda, Belçika, Finlandiya, İsveç, Romanya, İngiltere oldu.

BMGK'DAN MÜCADELE KARARI

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Irak ve Suriye'de savaşan "cihatçı" örgütlere diğer ülkelerden katılımı engellemek üzere sunulan 'yabancı savaşçı' tasarısını 2014 yılında kabul etmişti.

Tasarıya göre, ülkeler vatandaşlarının savaşmak için başka ülkelere gitmesini engellemek zorunda.

YAPTIRIM UYGULANABİLİR

Karar tasarısıyla, bu örgütlere 'yabancı ülkelerden' yeni militan ve kaynak temin edilmesi de "ciddi ceza gerektiren suç" kapsamına sokuluyor.

BM'nin, bağlayıcılığı bulunan bu karar tasarısını uygulamayan üye ülkelere yaptırım uygulama hakkı bulunuyor.

Esra Erol'da yaşananlar 'pes' dedirtti: Annem Ramazan'la babam Ramazan'ın karısıyla kaçtı! Güncel İzmir'de yaralar sarılmadı: Ortaya çıkan tabloya baktığımızda korkmamak elde değil Güncel Boğazı kesilerek öldürülen Şebnem Şirin'in acılı annesi sessizliğini bozdu: Olaydan bir gün önce... Güncel Her gün evinde hazırladığı yiyeceklerle sokak hayvanlarını besliyor Güncel